Effect meten verduurzamen huis: hoe doe je dat? Tips van ervarings­deskundigen

Heb je 1 of meer duurzame maatregelen in je huis genomen? Dan ben je misschien best nieuwsgierig wat deze maatregelen nou ‘doen’ voor je energie­rekening en je wooncomfort. Met deze tips breng je het effect van de maatregelen in kaart.
Het effect van de duurzame maatregelen merkten we direct aan onze energierekening

Effect maatregelen

Veelgehoorde redenen om te verduurzamen zijn het milieu, een lagere energierekening en een beter wooncomfort. De meeste mensen vinden het dan ook fijn als de genomen maatregelen hun vruchten afwerpen. Als ze zien dat de energierekening daalt. Of er een stuk warmer bij zitten op de bank. Zo ging het ook bij Evelien en Sebastiaan. In 1 jaar tijd maakten ze hun huis uit 2008 een stuk duurzamer. Ze begonnen met tochtstrips en rolluiken voor de ramen. Ook stelden ze de temperatuur van de cv-ketel lager in. Ze lieten een groen dak aanleggen op de overkapping. En kozen voor 20 zonnepanelen op het dak. ‘Dat zijn best veel zonnepanelen voor een 2-persoonshuishouden. Maar dit hebben we bewust gedaan omdat we ook de auto ermee willen opladen’, vertelt Evelien.

Opbrengst zonnepanelen

Het stel merkte het effect van de zonnepanelen direct. Evelien: ‘We hebben een app die in verbinding staat met de omvormer van de zonnestroominstallatie. Met deze app kun je op elk moment van de dag kijken wat de zonnepanelen opleveren. Dat geeft veel inzicht. En als we onze energierekening van dit jaar en vorig jaar met elkaar vergelijken, zien we een groot verschil. In oktober van dit jaar was ons stroomverbruik 161 kWh. Een stuk lager vergeleken met de 426 kWh van dezelfde maand vorig jaar. Toen laadden we onze auto ook al op met elektriciteit. Afgelopen juli was het verschil helemaal groot. Toen leverden de zonnepanelen meer stroom dan we verbruikten, maar liefst 252 kWh. Dit leverden we terug aan het stroomnetwerk. Terwijl we in juli vorig jaar nog 407 kWh verbruikten. Hoewel het dit jaar helemaal niet zo’n zonnige zomer was, hebben de zonnepanelen toch veel energie opgewekt.’
Als de zon schijnt, ren ik naar buiten om de auto op te laden

Auto opladen bij zonnig weer

De opbrengst is in sommige maanden dus hoog. ‘Maar helemaal zonder stroom van het stroomnetwerk kun je niet,’ vertelt Evelien. ‘De zonnestroominstallatie kan geen opgewekte stroom opslaan. Op dagen dat de zon niet schijnt, neem je dus ook stroom af van het netwerk. Ik probeer het effect van de zonnepanelen wel te vergroten. Schijnt de zon? Dan ren ik gauw naar buiten om de auto op te laden. Ook zet ik apparaten vooral overdag aan, als de zon schijnt. Zo haal je het meeste uit de opbrengst van je zonnepanelen. Ik werk thuis, dus ik kan op elk moment van de dag de wasmachine of vaatwasser aanzetten. Ben je veel weg? Kijk dan of smart apparaten iets voor je zijn.’

Lager gasverbruik

Ook het gasverbruik van Evelien en Sebastiaan daalde flink door de maatregelen. Dat ontdekten ze toen ze de gasrekening van dit jaar met vorig jaar vergeleken. ‘Door het lager instellen van de cv-ketel en de isolatiemaatregelen werd ons gasverbruik in de herfstmaanden 2 tot 3 keer zo laag. We namen afgelopen jaar veel maatregelen tegelijk. Hierdoor kun je lastig het effect van elke maatregel apart bepalen. Maar alleen al de rolluiken maken verschil. Als je elke avond voor het donker wordt de rolluiken dicht doet, bespaar je volgens Milieu Centraal in een vrijstaand huis wel zo’n 270 m3 gas, ofwel 220 euro per jaar’, vertelt Evelien. Het stel merkte ook verschil in het wooncomfort door de rolluiken en tochtstrips. ‘Als we op de bank zitten, tocht het een stuk minder.’
Na het plaatsen van de warmtepomp halveerde onze energierekening. En dan te bedenken dat ons verbouwproject nog niet is afgerond.

Effect warmtepomp en zonneboiler

Neem je een warmtepomp? Ook dan kun je het effect het beste afmeten aan je energierekening. Zo lieten Michel en Janneke een warmtepomp plaatsen tijdens de verbouwing van hun jaren 30-woning. Michel: ‘Uit de berekening van de leverancier bleek dat we met de hybride warmtepomp 70 tot 85 procent minder gas zouden verbruiken. Een berekening die klopte: al tijdens de verbouwing halveerde onze energierekening. En dan te bedenken dat ons verbouwproject nog niet is afgerond.’ Heb je een zonneboiler geplaatst? Met een zonneboiler kun je tot 50% besparen op de energie voor verwarmen van kraanwater. Dit effect kun je ook terug zien op je energierekening.

Nieuw energielabel

Veel mensen zullen na het verduurzamen een ander energielabel krijgen voor hun woning. Ook dat kan een manier zijn om te bepalen hoe duurzaam uw huis is. Paul ging met duurzame maatregelen van energielabel G naar C. Paul: ‘Het verschil in wooncomfort merkten we direct. Ook zagen we onze energierekening dalen. Toen we na het verduurzamen opnieuw een energielabel aanvroegen, bleken we energielabel C te hebben. Ons huis is nu een stuk duurzamer. Maar er liggen nog duurzame kansen.’ Heb je duurzame maatregelen genomen, maar wil je weten wat je nog meer kunt verduurzamen? ‘Wij lieten een energieadviseur komen,’ vertelt Paul. ‘Hij maakte met een infraroodcamera foto’s van de warmtelekken. Met tochtstrips en goede isolatie kunnen we nog winst behalen.’

Tips om het effect van je duurzame maatregelen te meten

1 Maak een goed overzicht van je energieverbruik door de energierekeningen van voor en na de maatregelen met elkaar te vergelijken. Door de seizoenen is er best veel verschil in je maandelijkse energieverbruik. Daarom vergelijk je het beste dezelfde maanden met elkaar. Of kijk je naar het jaarverbruik.

2 Plaatste je zonnepanelen? Met een app voor je zonnestroominstallatie kun je de opbrengst van je zonnepanelen bijhouden. Ook geeft de app je meer inzicht. Bijvoorbeeld op welk moment van de dag de opbrengst het hoogst is. En je het beste apparaten in huis kunt aanzetten. Zo haal je het meeste uit de opbrengst van je zonnepanelen.

3 Duurzame maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je een ander energielabel krijgt. Ben je benieuwd wat je duurzame maatregelen met het energielabel hebben gedaan? Vraag dan een nieuw energielabel aan.

4 Wil je nog verder verduurzamen, maar weet je niet wat je het beste kunt aanpakken? Een gesprek met een energieadviseur kan je daarbij helpen.