Subsidie voor duurzame maatregelen

Een beetje financiële hulp bij verduurzamen: dat is niet verkeerd. Wanneer kunt u subsidie aanvragen en hoe werkt het? Dit zijn de belangrijkste afspraken over subsidie.

Check vooraf of u subsidie kunt krijgen

Via energiesubsidiewijzer.nl kunt u precies zien of u subsidie krijgt voor uw plannen. U vult uw postcode in en krijgt direct inzicht in de mogelijkheden. 

Via de gemeente en landelijk

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden. Bijvoorbeeld:
  • Via de gemeente: elke gemeente maakt eigen afspraken. Die staan ook in de energiesubsidiewijzer. Handig om te weten: bijna elke gemeente heeft een energieloket, waar u gratis advies kunt krijgen over energie besparen en opwekken.
  • Via de rijksoverheid: Investeringssubsidie duurzame energie (IDSE): voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers.

5 belangrijke dingen om te weten over subsidie

Gemiddeld krijgt u voor investeringen binnen de SEEH ongeveer 20% van uw investering terug. Maar wel alleen als u 2 of meer maatregelen neemt die meedoen met de regeling. Bijvoorbeeld dak-, muur- of vloerisolatie en isolatieglas. Voor IDSE hangt het af van de prestaties en het vermogen van het apparaat dat u kiest.
  • Woont er iemand anders in uw huis? Dan heeft u geen recht op subsidie om te verduurzamen.
  • Heeft u een appartement? Voor een VvE zijn er verschillende subsidiekansen.
Laat het werk doen door een professionele partij. Die kan u vaak helpen bij het regelen van de subsidie.
De subsidie wordt achteraf betaald. U kunt beginnen met uw aanvraag als de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn.
En er is een maximum bedrag beschikbaar. Misschien kunt u er bij het maken van uw plannen rekening mee houden.

Subsidie voor zonnepanelen

In sommige gemeenten is er subsidie voor zonnepanelen. Bekijk ook de andere mogelijkheden om uw investering terug te verdienen of mogelijk te maken. En lees meer over de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Regenpijp afkoppelen of groen dak

Bij sommige gemeenten krijgt u subsidie als u regenwater anders afvoert of opvangt dan via de regenpijp. En er zijn regelingen voor de aanleg van een groen dak. Ook hier verschillen de afspraken per gemeente. Voor een groen dak (of ‘sedumdak’) kan bijvoorbeeld de oppervlakte een rol spelen. Kijk hiervoor op energiesubsidiewijzer.nl of vraag ernaar bij uw gemeente.