Subsidies voor het verduurzamen van uw woning

Een beetje financiële hulp bij het verduurzamen: dat is niet verkeerd. Wanneer kunt u subsidie aanvragen en hoe werkt het? Dit zijn de belangrijkste afspraken over subsidie.

Check vooraf of u subsidie kunt krijgen

Via energiesubsidiewijzer.nl kunt u precies zien of u subsidie krijgt voor het verduurzamen van uw huis. U vult uw postcode in en krijgt direct inzicht in de mogelijkheden. 

Via de gemeente en landelijk

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning. Bijvoorbeeld:
  • Via de gemeente: elke gemeente maakt eigen afspraken. Die staan ook in de energiesubsidiewijzer. Handig om te weten: bijna elke gemeente heeft een energieloket, waar u gratis advies kunt krijgen over energie besparen en opwekken.
  • Via de rijksoverheid: Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Met de ISDE-subsidiehulp berekent u gemakkelijk of en hoeveel subsidie u kunt krijgen.
  • Laat het werk doen door een professionele partij. De ISDE-subsidiehulp  kan u helpen bij het regelen van de subsidie. Voor € 85,- nemen zij u het werk uit handen. U betaalt achteraf en alleen bij succes.

5 belangrijke dingen om te weten over subsidie

Wilt u minimaal 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Kijk dan eens of u gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie stimuleert woningeigenaren om energiebesparende maatregelen uit te laten voeren voor bestaande koopwoningen. De subsidie kan oplopen tot 30% van uw investering.

  • Woont er iemand anders in uw huis? Dan heeft u geen recht op subsidie om te verduurzamen.
  • Heeft u een appartement? Voor een VvE zijn er verschillende subsidiekansen.
Laat het werk doen door een professionele partij. De ISDE-subsidiehulp kan u helpen bij het regelen van de subsidie. Voor € 85,- nemen zij u het werk uit handen. U betaalt achteraf en alleen bij succes.
De subsidie wordt achteraf betaald. U kunt beginnen met uw aanvraag als de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn.
Zo kunt u vanaf 1 januari 2023 ook subsidie aanvragen als u 1 isolatiemaatregel neemt. Dit geldt voor een isolatiemaatregel die na 2 april 2022 is gedaan. Voor 1 maatregel krijgt u ongeveer 15% van de kosten aan subsidie.
Ook heeft u vanaf 2023 langer de tijd om uw subsidie aan te vragen: u kunt tot 24 maanden na installatie uw aanvraag indienen. Dit geldt voor een maatregel die na 1 januari 2022 is gedaan.

Subsidie voor zonnepanelen

In sommige gemeenten is er subsidie voor zonnepanelen. Bekijk ook de andere mogelijkheden om uw investering terug te verdienen of mogelijk te maken. En lees meer over de salderingsregeling  voor zonnepanelen.

Regenpijp afkoppelen of groen dak

Bij sommige gemeenten krijgt u subsidie als u regenwater anders afvoert of opvangt dan via de regenpijp. En er zijn regelingen voor de aanleg van een groen dak. Ook hier verschillen de afspraken per gemeente. Voor een groen dak (of ‘sedumdak’) kan bijvoorbeeld de oppervlakte een rol spelen. Kijk hiervoor op energiesubsidiewijzer.nl of vraag ernaar bij uw gemeente.

Hogere hypotheek als u verduurzaamt

Als u van plan bent om uw nieuwe woning te verduurzamen, dan kunt u bij de aankoop een hoger hypotheekbedrag krijgen. Heeft u al een hypotheek? Dan kunt u deze mogelijk verhogen of een bouwdepot afsluiten. Centraal Beheer helpt u met het verduurzamen van uw woning. Van financiering tot installatie.