ISDE-subsidie aanvragen? Zo doe je dat. 

We moeten van het aardgas af. Het liefst zo snel mogelijk. De overheid stimuleert dit door de ISDE-subsidie. Maar wat is deze subsidie precies? Waar moet je op letten bij de aanvraag? En wat levert het eigenlijk op?
2 okt 2023 2 minuten

Wat is ISDE-subsidie?

Je kunt voor bepaalde duurzame maatregelen subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid. De belangrijkste subsidieregeling is de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Je krijgt dan subsidie op zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookvoorzieningen en bij aansluiting op het warmtenet.

Subsidie voor isolatie aantrekkelijk

De meeste mensen die subsidie aanvragen doen dit voor isolatie, zo vertelt Sven Ringelberg mede-eigenaar van Simpel Subsidie. “Dat is ook niet gek, want met name voor isolatie is de regeling erg voordelig. Bij het nemen van 2 of meer maatregelen levert dat zo’n 30% voordeel op. Het maakt dus echt een groot verschil op de eindafrekening." In het kort ziet de subsidie voor isolatiemaatregelen er zo uit:
  • Je neemt 1 isolatiemaatregel. Je krijgt ongeveer 15% van de kosten aan subsidie. Neem je binnen 24 maanden nog een isolatiemaatregel? Dan verdubbelt de subsidie voor de eerste maatregel naar 30% van de isolatiekosten. De aanvraag voor de subsidie van beide maatregelen moet wel samen worden gedaan. Ook moet je de subsidie binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel aanvragen.

  • Je neemt 2 (of meer) isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur én de vloer isoleren. De subsidie voor deze maatregelen is dan ongeveer 30%.

  • Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld het dak isoleren én neemt een hybride warmtepomp. Je krijgt in dit geval ook 30% van de isolatiekosten aan subsidie. Je moet dan wel de aanvraag op één moment doen.

Aan de isolatiemaatregelen zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden.

Hoe vraag je ISDE-subsidie aan?

Je kunt de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Sven: “Bij de aanvraag moeten verschillende documenten en formulieren ingevuld worden. Ook wordt er gevraagd naar facturen, betaalbewijzen en documenten waaruit blijkt wat voor materiaal gebruikt is.” Heb je jouw huis geïsoleerd? Zorg er dan voor dat je ook wat foto’s maakt van de installatie. Deze moeten bij de aanvraag meegestuurd worden.
Veel mensen vinden het aanvragen van subsidie een vervelende klus of zelfs een beetje spannend.

Subsidie aanvragen een tijdrovende klus

Het aanvragen van de ISDE-subsidie is een tijdrovende klus. En voor veel mensen geen dagelijkse bezigheid. Sven: “Iemand die een beetje slim is, de regels begrijpt en tijd om handen heeft kan het prima zelf. Maar voor veel mensen is het aanvragen van subsidie een vervelende klus of zelfs een beetje spannend. Het gaat over veel geld en mensen willen geen fouten maken. Het kan dan veiliger zijn om het uit handen te geven. Daarom hebben we de ISDE-subsidiehulp  ontwikkeld. Wij vragen dan uit naam van de klant de subsidie aan en nemen al het werk uit handen. De klant betaalt pas achteraf en alleen bij succes. Dit scheelt niet alleen tijd en stress, maar kan de klant ook duizenden euro’s aan subsidie opleveren.”

Tips van Sven

Voor het aanvragen van subsidie.
  • Controleer voordat je met verduurzamen begint de voorwaarden van de subsidie. Zo weet je zeker of je in aanmerking komt en hoeveel je bespaart. Je kunt dit eenvoudig doen met onze rekentool
  • Kies je aannemer zorgvuldig. Vraag naar de producten die zij gebruiken en of die wel in aanmerking komen voor subsidie. Met name bij kleine aannemers is dat belangrijk, omdat zij vaak minder goed op de hoogte zijn van de voorwaarden die verbonden zijn aan de ISDE-subsidie.
  • Bij een grote verbouwing is het handig om van tevoren even met de aannemer om tafel te zitten. Maak duidelijke afspraken over hoe je de facturen aangeleverd wilt hebben en wat er allemaal op moet staan. Bij isolatiebedrijven mag je ervanuit gaan dat dit allemaal goed geregeld is, maar het kan geen kwaad om er even naar te vragen.

Hulp nodig bij het aanvragen van jouw ISDE-subsidie?

Ben je van plan jouw huis te verduurzamen? Of heb je dat al gedaan? En kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanvragen van subsidie?  Wij helpen je graag verder.