Let op! Geld lenen kost geld.
Zonnepanelen

Verduurzamen en uw hypotheek

Een hogere hypotheek als u uw huis verduurzaamt

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. U betaalt minder energiekosten, krijgt meer wooncomfort én u bent goed bezig voor het klimaat. Een extra voordeel is dat uw woning vaak in waarde stijgt. Wij helpen u graag met het verduurzamen van uw woning. Van financiering tot installatie.

U kunt tot 106% van de waarde van uw woning lenen als u verduurzaamt

Als u een woning koopt en van plan bent om deze te verduurzamen, kunt u bij het afsluiten van de Leef Hypotheek een hoger hypotheekbedrag krijgen. In plaats van 100% van de waarde van uw woning, kunt u in dat geval 106% lenen. U mag het extra bedrag alléén gebruiken voor energiebesparende maatregelen.

Voorbeeld
U koopt een woning. U wilt € 20.000,- uitgeven om het huis te gaan verbouwen en verduurzamen. Een taxateur schat de waarde van de woning na verbouwing op € 300.000,-. Normaal kunt u maximaal de woningwaarde lenen. Maar omdat u gaat verduurzamen, kunt u een hypotheek krijgen van maximaal 106% van de woningwaarde na verbouwing. Dat is € 318.000,-. U kunt dus € 18.000,- extra lenen. Omdat u in het totaal voor € 20.000,- wilt verbouwen, heeft u nog € 2.000,- eigen geld nodig. 

U kunt een extra bedrag lenen voor energie­besparende maatregelen

Als u een hypotheek afsluit kunt u extra lenen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Hoeveel u extra kunt lenen is onder andere afhankelijk van het energielabel vande woning. Neem contact op met een adviseur om uw mogelijkheden te bespreken.

Ook als u al een hypotheek heeft, kunt u uw woning verduurzamen

Heeft u al een hypotheek bij ons en wilt u uw huis verduurzamen? Dan kunt u mogelijk uw hypotheek verhogen en een bouwdepot afsluiten. Neem dan contact op met een adviseur om uw mogelijkheden te bespreken.

Op welke manieren kunt u uw woning verduurzamen?

Er zijn verschillende manieren om uw woning te verduurzamen. Niet alle verduurzamingsmaatregelen mogen betaald worden vanuit de 106% regeling of het extra bedrag voor energiebesparende maatregelen. Wij hebben een aantal maatregelen waaruit u kunt kiezen op een rij gezet. De volledige lijst vindt u hier. Per energiebesparende maatregel geven we aan wat u ermee kunt besparen.

Door zonnepanelen te plaatsen, zet u zonne-energie om in elektriciteit. Deze elektriciteit gebruikt u voor uw eigen huishouden. U bent dus eigenlijk uw eigen energieleverancier. Vaak verbruikt u niet precies evenveel stroom als u opwekt. Alles wat u teveel opwekt, koopt uw energieleverancier van u over. Als u minder opwekt dan u nodig heeft, vult uw energieleverancier dit aan. Uiteindelijk kunt u zo een mooi bedrag besparen.

Bekijk uw besparing

Met deze handige tool ziet u meteen hoeveel u bespaart met zonnepanelen.
Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en binnenmuur. De ruimte tussen beide muren noemen we de spouw. Door isolatiemateriaal aan te brengen in de spouw isoleert u de muur. U verbruikt minder energie, terwijl uw huis warm blijft in de winter en koel in de zomer.

Bekijk uw besparing

Met deze handige tool ziet meteen hoeveel u bespaart met spouwmuurisolatie.
Als het dak van uw woning niet goed geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik. Met goede dakisolatie zorgt u ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten. Ook vermindert u geluidsoverlast.

Bekijk uw besparing

Met deze handige tool ziet u meteen hoeveel u bespaart met dakisolatie.
Vloeren van oude woningen zijn vaak niet geïsoleerd. Dit merkt u aan een koude vloer, tocht in huis of een vochtige kruipruimte. Door uw vloer te isoleren bent u verlost van deze ongemakken en bespaart u energie.

Bekijk uw besparing

Met deze handige tool ziet u meteen hoeveel u bespaart met vloerisolatie.
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. In plaats van uw huis te verwarmen met gas, haalt een waterpomp warmte uit de buitenlucht of bodem. Via een warmtewisselaar wordt de warmte doorgegeven aan het verwarmingssysteem in uw woning.

Kosten, besparing en terugverdientijd

De mogelijke kosten van een waterpomp en de geschatte besparing lopen ver uiteen. De kosten liggen tussen de € 3.000,- en € 20.000,-. De besparing ligt tussen de € 300,- en €  800,-. Omdat u mogelijk subsidie krijgt voor de aanschaf, is de geschatte terugverdientijd 10 á 15 jaar. In hoeveel jaar u de aanschaf terugverdient, hangt onder andere af van de hoeveelheid gas die u op dit moment gebruikt, de gasprijs en het type warmtepomp dat u aanschaft.
Komt er kou door of langs uw ramen? Dan kan het lonen om HR++ of triple glas te installeren. U bespaart energie en houdt de warmte binnenshuis. Glasisolatie helpt ook om geluidsoverlast tegen te gaan.

U kunt mogelijk subsidie krijgen

Heeft u na 14 augustus 2019 voor uw woning minimaal 2 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren? Of gaat u dit nog doen? Dan kunt u subsidie aanvragen. Doe de subsidiecheck om te kijken of u hiervoor in aanmerking komt.

Wij helpen u met het verduurzamen van uw woning

Bent u van plan om uw woning te verduurzamen? Centraal Beheer kijkt naar uw persoonlijke situatie en helpt u met een passende oplossing. Bekijk onze duurzame oplossingen en plan een afspraak in voor een persoonlijk adviesgesprek. Bij u thuis, telefonisch of online.
duurzaam-woongemak

Meer over verduurzamen

Verduurzamen

Huis verduurzamen? Begin klein!

Met deze simpele tips bespaart u energie én woont u een stuk prettiger.

Verduurzamen

Alle duurzame oplossingen op een rij 

Bekijk ons overzicht van duurzame oplossingen. Met tips van ervaringsdeskundigen en experts.

Verduurzamen

Duurzaamheids­expert Lars Boelen aan het woord

“Een duurzaam huis begint bij een goed stappenplan. Zo woont u straks een stuk fijner.”