Verduurzamen en uw hypotheek

Een hogere hypotheek als u uw woning verduurzaamt

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. Het is goed voor het klimaat, het kan kosten besparen én het zorgt voor meer wooncomfort. Een extra voordeel is dat uw woning in waarde kan stijgen. Centraal Beheer helpt u met het verduurzamen van uw woning. Van financiering tot installatie.
Zonnepanelen

U kunt tot 106% van de waarde van uw woning lenen als u verduurzaamt

Als u een woning koopt en van plan bent om deze te verduurzamen, kunt u bij het afsluiten van de Leef Hypotheek een hoger hypotheekbedrag krijgen. In plaats van 100% van de waarde van uw woning, kunt u in dat geval 106% lenen. U gebruikt dit extra hypotheekbedrag om 1 of meer energiebesparende maatregelen te betalen.

Voorbeeld
U koopt een woning. Deze is na de verbouwing € 300.000,- waard. U kunt een hypotheek van maximaal 106% van € 300.000,- krijgen, oftewel € 318.000,-. Alles boven de € 300.000,- moet u uitgeven aan energiebesparende maatregelen.

Ook als u al een hypotheek heeft, kunt u uw woning verduurzamen

Heeft u al een hypotheek bij ons? Dan kunt u mogelijk uw hypotheek verhogen of een bouwdepot afsluiten. Daarmee kunt u uw woning verduurzamen. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met een adviseur.

Op welke manieren kunt u uw woning verduurzamen?

Er zijn verschillende manieren om uw woning te verduurzamen. We hebben de meest voorkomende voor u op een rij gezet.
Door zonnepanelen te plaatsen, zet u zonne-energie om in elektriciteit. Deze elektriciteit gebruikt u voor uw eigen huishouden. U bent dus eigenlijk uw eigen energieleverancier. Vaak verbruikt u niet precies evenveel stroom als u opwekt. Alles wat u teveel opwekt, koopt uw energieleverancier van u over. Als u minder opwekt dan u nodig heeft, vult uw energieleverancier dit aan. Uiteindelijk kunt u zo een mooi bedrag besparen.

Bekijk uw besparing

Met deze handige tool ziet u meteen hoeveel u bespaart met zonnepanelen.
Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en binnenmuur. De ruimte tussen beide muren noemen we de spouw. Door isolatiemateriaal aan te brengen in de spouw isoleert u de muur. U verbruikt minder energie, terwijl uw huis warm blijft in de winter en koel in de zomer.

Bekijk uw besparing

Met deze handige tool ziet meteen hoeveel u bespaart met spouwmuurisolatie.
Als het dak van uw woning niet goed geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik. Met goede dakisolatie zorgt u ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten. Ook vermindert u geluidsoverlast.

Bekijk uw besparing

Met deze handige tool ziet u meteen hoeveel u bespaart met dakisolatie.
Vloeren van oude woningen zijn vaak niet geïsoleerd. Dit merkt u aan een koude vloer, tocht in huis of een vochtige kruipruimte. Door uw vloer te isoleren bent u verlost van deze ongemakken en bespaart u energie.

Bekijk uw besparing

Met deze handige tool ziet u meteen hoeveel u bespaart met vloerisolatie.
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. In plaats van uw huis te verwarmen met gas, haalt een waterpomp warmte uit de buitenlucht of bodem. Via een warmtewisselaar wordt de warmte doorgegeven aan het verwarmingssysteem in uw woning.

Kosten, besparing en terugverdientijd

De mogelijke kosten van een waterpomp en de geschatte besparing lopen ver uiteen. De kosten liggen tussen de € 3.000,- en € 20.000,-. De besparing ligt tussen de € 300,- en €  800,-. Omdat u mogelijk subsidie krijgt voor de aanschaf, is de geschatte terugverdientijd 10 á 15 jaar. In hoeveel jaar u de aanschaf terugverdient, hangt onder andere af van de hoeveelheid gas die u op dit moment gebruikt, de gasprijs en het type warmtepomp dat u aanschaft.
Komt er kou door of langs uw ramen? Dan kan het lonen om HR++ of triple glas te installeren. U bespaart energie en houdt de warmte binnenshuis. Glasisolatie helpt ook om geluidsoverlast tegen te gaan.
Een zonneboiler wordt gebruikt om water te verwarmen voor uw verwarming of douche. Het systeem bestaat uit een zonnecollector, een pomp, een voorraadvat en een combiketel. In de zonnecollector, die op het dak wordt geplaatst, zit een vloeistof die wordt opgewarmd door de zon. De verwarmde vloeistof wordt naar het voorraadvat gepompt. Daar geeft de vloeistof de warmte af aan het water. Dit warme water gaat naar uw verwarming, douche en kraan.

Kosten, besparing en terugverdientijd

De gemiddelde aanschafprijs van een zonneboiler is zo’n € 3.000,-. U bespaart met de huidige gasprijs ongeveer € 150 per jaar. De terugverdientijd is ongeveer 20 jaar. Maar doordat de prijs van aardgas de komende jaren waarschijnlijk stijgt, bespaart u in de toekomst mogelijk meer. Daarnaast kunt u subsidie krijgen voor de aanschaf. Daarmee kunt u de terugverdientijd verder verkorten.

U kunt mogelijk subsidie krijgen

Heeft u na 14 augustus 2019 voor uw woning minimaal 2 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren? Of gaat u dit nog doen? Dan kunt u subsidie aanvragen. Doe de subsidiecheck om te kijken of u hiervoor in aanmerking komt.

Wij helpen u met het verduurzamen van uw woning

Bent u van plan om uw woning te verduurzamen? Centraal Beheer kijkt naar uw persoonlijke situatie en helpt u met een passende oplossing. Bekijk onze duurzame oplossingen en plan een afspraak in voor een persoonlijk adviesgesprek. Bij u thuis, telefonisch of online.
Uw woning verduurzamen

Meer over verduurzamen

Verduurzamen

Huis verduurzamen? Begin klein!

Met deze simpele tips bespaart u energie én woont u een stuk prettiger.

Verduurzamen

Alle duurzame oplossingen op een rij 

Bekijk ons overzicht van duurzame oplossingen. Met tips van ervaringsdeskundigen en experts.

Verduurzamen

Duurzaamheids­expert Lars Boelen aan het woord

“Een duurzaam huis begint bij een goed stappenplan. Zo woont u straks een stuk fijner.”