Let op! Geld lenen kost geld.
Verbouwing meefinancieren

Uw verbouwing mee­financieren

De kosten voor uw verbouwing meenemen in uw hypotheek

Bent u van plan om uw nieuwe woning te verbouwen? Dan kunt u de kosten vaak mee­financieren in uw hypotheek. U geeft tijdens uw aanvraag aan of u dit van plan bent. Hieronder leest u hoe het werkt.

U legt de nieuwe woning­waarde vast in een taxatie­rapport

Uw nieuwe woning wordt vaak meer waard door een verbouwing. De waarde na de verbouwing legt u vast met een taxatierapport. Hiermee kunt u een hoger hypotheek­bedrag krijgen dan zonder verbouwing. Om de woning en de verbouwing te kunnen taxeren, heeft de taxateur een verbouwings­specificatie nodig. Hierin staan de verbouw­plannen en de kosten die daarbij horen.

Wat kunt u wel en niet mee­financieren?

Na een verbouwing stijgt de waarde van de woning meestal niet met hetzelfde bedrag als de kosten van de verbouwing. Sommige aanpassingen zijn namelijk erg smaak­afhankelijk. Een nieuwe keuken of badkamer bijvoorbeeld. Deze kunt u daarom vaak maar voor een deel mee­financieren. Verbouwingen die zorgen voor meer ruimte, zoals een dakkapel of uitbouw, zijn meestal wel waardevast. Deze kunt u in veel gevallen volledig mee­financieren.

Rekenvoorbeeld
U koopt een huis voor € 300.000,- en wilt gaan verbouwen voor € 30.000,-. De waarde van de woning na de verbouwing is € 320.000,-. U kunt dan een hypotheek krijgen van € 320.000,-. De overige € 10.000,- betaalt u met uw eigen geld.

Uw verbouwing mee­financieren doet u met een bouw­depot

Voor het mee­financieren van uw verbouwing gebruikt u een bouwdepot. Het bouwdepot is een apart potje dat door de hypotheek­verstrekker wordt gereserveerd. Hieruit betaalt u de verbouwing. De facturen voor de verbouwing stuurt u op naar de hypotheek­verstrekker. Deze worden betaald uit het bouwdepot.

Meer over verbouwen

Verbouwing

Het verbouwplan in 5 stappen

De knoop is doorgehakt. U gaat verbouwen. Een goed verbouwplan helpt! Het geeft u inzicht in het doel, de kosten en de planning.

Verbouwing

Het woondagboek van Amanda

Amanda heeft veel voor haar kinderen over. Maar nu ze haar inloopkast moet inwisselen voor een babykamer, is het tijd voor een verbouwing.

Verbouwing

Andere mogelijkheden om uw verbouwing te financieren

Mark van Milligen is hypotheekadviseur bij 123Advies in Apeldoorn. Hij vertelt welke mogelijkheden er nog meer zijn.