bouwdepot

Bouwdepot in uw hypotheek? Dat zit zo

Een dakkapel plaatsen of uw huis isoleren? Zo’n verbouwing kunt u meefinancieren in uw hypotheek. En wel met een bouwdepot. Maar wat is een bouwdepot? En wat mag u betalen uit uw bouwdepot?

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een deel van uw hypotheek dat u gebruikt voor (ver)bouwen. Denk aan een verbouwing of verduurzaming van uw bestaande woning of de bouw van nieuwe woning. Samen met uw hypotheekadviseur bepaalt u hoeveel geld u hiervoor nodig heeft. Van het geld uit uw bouwdepot betaalt u bijvoorbeeld bouwmaterialen, de architect en de aannemer. Maar let op: u mag alleen dingen uit het bouwdepot betalen die voor de bouw of verbouwing nodig zijn.

Bouwdepot en uw hypotheek

Het bouwdepot is onderdeel van de openstaande hypotheek. Over het geld in het bouwdepot dat u nog niet heeft gebruikt, ontvangt u rente. Deze rente is even hoog als de rente die u betaalt voor uw hypotheek. De rente die u betaalt kunt u meestal aftrekken van de belasting.

Overwaarde en uw bouwdepot

Een taxateur kan bepalen wat uw woning op dit moment waard is. Is uw woning meer waard dan de openstaande hypotheekschuld? Dan heeft u overwaarde. U kunt uw overwaarde soms gebruiken om een verbouwing te betalen. U sluit dan bijvoorbeeld een bouwdepot af dat net zo hoog is als de overwaarde. Ook kan het zijn dat uw huis meer waard wordt door het te verbouwen.

Wilco en Jessica sloten een bouwdepot af. Het stel gebruikte het bouwdepot voor het verduurzamen van hun oude villa.

Maximaal bouwdepot

Hoeveel uw bouwdepot maximaal mag zijn, hangt af het bedrag dat u kunt lenen. Ook tellen energiebesparende maatregelen mee, zoals isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen. Zo kunt u bij energiebesparende maatregelen meer lenen. Tot maximaal 106% van de waarde van de woning. Heeft u een hypotheek met NHG? Dan mag de maximale hypotheek met het bouwdepot niet hoger dan de NHG-grens zijn.

Waarvoor mag u het bouwdepot gebruiken?

Fleurige gordijnen of een hip vloerkleed betalen van uw bouwdepot? Helaas! Alles wat niet aan uw woning vastzit, mag u niet uit het bouwdepot betalen. Oftewel, spullen die u makkelijk kunt meenemen bij een verhuizing. Wat dan wel uit uw bouwdepot betalen? Verf, een uitbouw, dakkapel en energie­besparende maatregelen bijvoorbeeld. Van dak- en vloerisolatie tot en met een zonneboiler of warmtepomp. Met een bouwdepot kunt u bijvoorbeeld uw huis een stukje duurzamer maken.

Wanneer stopt uw bouwdepot?

Is de bouw of verbouwing klaar? Dan heeft u het bouwdepot niet meer nodig. U kunt het dan stoppen. Blijft er geld over? Dit wordt gebruikt om uw hypotheek af te lossen. Ook stopt het bouwdepot als het leeg is. Of aan het einde van de looptijd. Maak van tevoren uw administratie in orde, zodat u zeker weet dat uw rekeningen zijn ingediend.

Meer weten over bouwdepot?

Wilt u meer weten over het bouwdepot en uw hypotheek? Of heeft u andere vragen over het financieren van uw huis?