Huis verduurzamen: zo maakt u een plan

Welke duurzame wensen u ook heeft voor uw woning, een goed stappenplan geeft houvast. We leggen uit hoe u zelf een plan maakt voor uw huis. Met tips van Huisfluisteraar Lars Boelen, expert duurzaam wonen.

Tips voor een duurzaam stappenplan

Van het uitwerken van het doel tot het bepalen van het budget. Zo maakt u een slim stappenplan.

In deze stap kijkt u goed naar het doel van de duurzame maatregelen. Want duurzaam wonen is meer dan alleen energie besparen.

Duurzaamheidsexpert Lars: ‘Het beste kijkt u naar uw huis als geheel. Bedenk dat gezondheid, wooncomfort, veiligheid, de (energie)kosten en duurzaamheid van de woning nauw met elkaar samenhangen. Neem bijvoorbeeld tocht in huis. Dit zorgt niet alleen voor een hoge energierekening in de winter. Maar ook voor een ongezond binnenklimaat door kou, vocht en schimmel in huis. Een goed binnenklimaat woont een stuk fijner, is beter voor uw gezondheid en u krijgt meestal een lagere energierekening.’

Duurzame maatregelen dienen dus meestal meerdere doelen. Zet eens voor uzelf op een rij hoe u prettiger kunt wonen als het gaat om gezondheid, wooncomfort, veiligheid, kosten en duurzaamheid van uw huis.

Nu weet u globaal wat u met de duurzame maatregelen wilt bereiken. In de tweede stap kijkt u wat u hier verder voor nodig heeft. Met een nulmeting brengt u pijnpunten van uw huis in kaart. Zo weet u beter welke ingrepen nodig zijn om uw duurzame doelen te bereiken.

Lars: ‘Ga eens uw huis door en kijk waar de kieren zitten. Soms kun je gewoon ergens onder de voordeur kijken. Kijk ook het hang- en sluitwerk van uw ramen en deuren na. Misschien heeft u nog niet overal HR++ of triple glas? Bekijk of u energie kunt besparen met bijvoorbeeld betere isolatie van muren, vloer of dak. Schrijf vervolgens per ruimte op wat er voor nodig is om bijvoorbeeld tocht en kou te verminderen en energie te besparen.

Het is belangrijk om de duurzame stappen in de juiste volgorde te zetten. En om deze volgorde op te nemen in uw plan. Misschien wilt u graag zelf energie opwekken met zonnepanelen. Of uw huis duurzaam verwarmen met een warmtepomp. Maar soms is het slim om eerst de basis goed te regelen. Een warmtepomp heeft bijvoorbeeld een slecht rendement in een huis waar het tocht.  

Lars: ‘Pak het verduurzamen stap voor stap aan. Begin klein met het dichten van kieren en gaten. Zorg voor een goede ventilatie in huis. Ga daarna verder met de schil van het huis. Zoals het isoleren van dak, muren, ramen en vloer. Pas dan is uw huis klaar om van het gas af te gaan met een warmtepomp. En om energie op te wekken met zonnepanelen.’

Uw budget voor duurzame maatregelen is onderdeel van het plan. Breng daarom in kaart wat de gewenste maatregelen kosten. En wat de opbrengsten zijn. Houd rekening met het arbeidsloon van professionals. En zoek uit voor welke maatregelen u subsidie krijgt. Een huis verbouwen of kopen is vaak een goed moment om een plan voor de langere termijn te maken. Misschien kunt u de duurzame maatregelen gelijk meenemen in de financiering voor de verbouwing. En u heeft de kans om grotere dingen aan te pakken. Een nieuw balansventilatiesysteem met warmteterugwinning bijvoorbeeld. Of dakisolatie als u de zolder verbouwt.

Lars: ‘Met slimme stappen haalt u het meeste uit uw budget. Kijk daarom goed naar uw eigen situatie. Met dakisolatie bespaart u bijvoorbeeld energie. Tenzij u de zolder nauwelijks verwarmt. Dan levert een goedkopere oplossing, zoals isolerend glas in de woonkamer, u misschien wel meer op. Bedenk ook dat u niet alles in 1 keer hoeft te doen. Misschien maakt u nu eerst uw huis tochtvrij en investeert u in een goede ventilatie. En gaat u in de toekomst weer verder met de isolatie van uw woning.’

Als u weet wat u wilt gaan doen en in welke volgorde, kunt u een planning maken. Sommige mensen zweren bij een planning in Excel of een online planbord als Trello. Anderen houden weer van groot bord waarop ze alles in 1 oogopslag kunnen zien. Hoe u uw planning ook maakt, het is meestal wel handig om deze ergens uit te werken. Zo heeft u overzicht wat er op bepaalde momenten moet gebeuren. En u kunt taken wegstrepen als u uw huis weer een stukje duurzamer heeft gemaakt.

Duurzame oplossingen

Weten wat u kunt doen om uw huis te verduurzamen? Bekijk dan onze duurzame oplossingen. Of doe onze online scan en krijg in 1 minuut een overzicht van de mogelijkheden voor uw huis. Inclusief de kosten, terugverdientijd en subsidies.