""

Stappenplan: je energielabel verbeteren naar energielabel A

Heeft je huis een energielabel B of lager? Je energielabel verbeteren naar energielabel A levert heel wat op. Bekijk welke duurzame maatregelen je kunt nemen om je energielabel te verbeteren.
12 apr 2023 3 minuten
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Het energielabel voor een huis loopt van G tot A++++, waarbij A++++ het meest energiezuinig is. Heeft je huis energielabel G of F? Dan heb je waarschijnlijk veel last van tocht en vocht in huis en een hoge energierekening. De kostbare energie vliegt je huis weer uit via de niet geïsoleerde delen en kieren. Maar ook bij een huis met energielabel B tot en met E valt met duurzame maatregelen nog winst te behalen.

Voordelen van je energielabel verbeteren

Je energielabel verbeteren heeft veel voordelen. Zo krijg je lagere energiekosten en is het beter voor het milieu. Je woont prettiger doordat je minder last hebt van tocht en vocht in de woning. Ook wordt je huis meer waard en is het gewilder op de woningmarkt als je je huis verkoopt. En een voordeel dat misschien nog niet iedereen kent: je kunt korting krijgen op je hypotheekrente. Veel banken geven deze korting als je kunt laten zien dat je woning energielabel A heeft. Sommige banken geven al een (lagere) korting bij energielabel B. Deze korting krijg je vaak bij het oversluiten van de hypotheek, maar soms al eerder.

Kosten van verduurzamen

Je huis verduurzamen kost natuurlijk geld, maar het levert ook wat op. Bovendien kun je voor veel maatregelen subsidie krijgen. Lees meer over de kosten van verduurzamen.

Stappenplan energielabel verbeteren van G naar A

Veel huizen met energielabel G hebben een cv-ketel die energie slurpt. Uw cv-ketel vervangen door een zuinige ketel levert dan al veel op.

Is je huis niet goed geïsoleerd? Door meerdere isolatiemaatregelen te nemen stijg je zo een paar treden op de ladder van het energielabel. Neem spouwmuurisolatie. Hierbij isoleren vakmensen de spouw. Dit is de ruimte tussen 2 muren aan de buitenkant van je huis. Ook kun je je vloer isoleren. De onderkant van je vloer wordt dan vanuit de kruipruimte geïsoleerd. 

Verder kun je met dakisolatie je energielabel verbeteren. Dakisolatie is wat duurder en levert op papier vaak de meeste energiebesparing op. In de praktijk valt dit tegen, omdat mensen de bovenverdieping en zolder vaak niet of minder verwarmen.

Heb je nog enkel glas in de kozijnen van je huis? Dan kun je met glasisolatie je energielabel verbeteren. Zelfs als je nu ‘gewoon’ dubbel glas hebt, levert dit wat op. HR++ of triple glas isoleert namelijk beter dan dubbel glas. HR ++ glas lijkt op dubbel glas, maar heeft een coating en een isolerend gas tussen beide lagen glas. Ook triple glas heeft een coating en isolerend gas, maar bestaat uit 3 lagen glas. Door HR++ of triple glas is de isolerende werking hoger. Dit scheelt al gauw 60 tot 100 m3 gas per jaar vergeleken met dubbel glas.

Heb je mooie glas‑in‑lood ramen? Daar wil je vast graag van blijven genieten. Een voorzetraam kan uitkomst bieden. Hiermee isoleer je je raam, terwijl het glas-in-lood blijft zitten.

Is je huis goed geïsoleerd? Let goed op je ventilatie. Voldoende ventilatie is belangrijk voor je gezondheid, maar zorgt ook voor een lager energieverbruik. In een huis met onvoldoende ventilatie is de luchtvochtigheid vaak hoog. Het kost meer energie om vochtige lucht te verwarmen.

Een duurzaam ventilatiesysteem kan bijdragen aan een beter energielabel van je woning. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor balansventilatie of een slim wtw‑systeem. Met dit laatste ventilatiesysteem gebruik je warme lucht die de woning verlaat om bijvoorbeeld de ketel op te warmen.

Zelf energie opwekken met zonnepanelen is een slimme manier om een hoger energielabel te krijgen. Om deze stap naar een hoger energielabel te maken, is het belangrijk dat je voldoende zonnepanelen kiest voor je woonoppervlak.

Je kunt je energielabel verbeteren door je huis duurzaam te verwarmen. Met een warmtepomp verbruik je minder of geen aardgas meer. Je kunt pas voor een warmtepomp kiezen als je je huis goed hebt geïsoleerd. Vanaf energielabel C kun je een hybride warmtepomp nemen. En vanaf energielabel B is een volledig elektrische warmtepomp mogelijk. 

Met een warmtepomp gebruik je geen gas meer, maar wel stroom. Zorg er dus voor dat je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen om nog duurzamer bezig te zijn. Ook met een zonneboiler bespaar je gas en kun je je energielabel verbeteren.

Energielabel aanvragen

Heb je duurzame maatregelen genomen? Dat is fijn, waarschijnlijk heb je  hierdoor een beter energielabel gekregen. Om het zeker te weten kun je een energielabel aanvragen. Wil je je huis verkopen? Dan heb je sowieso een energielabel nodig. 

Als je een energielabel aanvraagt komt er een energieadviseur bij je thuis. De energieadviseur beoordeelt hoe energiezuinig je huis is. Hierna ontvang je je nieuwe energielabel. Bij het label krijg je eventueel ook nog extra verbeterpunten. Een energielabel is 10 jaar geldig.