
Stappenplan: uw energielabel verbeteren naar energielabel A
Voordelen van uw energielabel verbeteren
Kosten van verduurzamen
Stappenplan energielabel verbeteren van G naar A
Is uw huis niet goed geïsoleerd? Door meerdere isolatiemaatregelen te nemen stijgt u zo een paar treden op de ladder van het energielabel. Neem spouwmuurisolatie. Hierbij isoleren vakmensen de spouw. Dit is de ruimte tussen 2 muren aan de buitenkant van uw huis. Ook kunt u uw vloer isoleren. De onderkant van uw vloer wordt dan vanuit de kruipruimte geïsoleerd.
Verder kunt u met dakisolatie uw energielabel verbeteren. Dakisolatie is wat duurder en levert op papier vaak de meeste energiebesparing op. In de praktijk valt dit tegen, omdat mensen de bovenverdieping en zolder vaak niet of minder verwarmen.
Heeft u nog enkel glas in de kozijnen van uw huis? Dan kunt u met glasisolatie uw energielabel verbeteren. Zelfs als u nu ‘gewoon’ dubbel glas heeft, levert dit wat op. HR++ of triple glas isoleert namelijk beter dan dubbel glas. HR ++ glas lijkt op dubbel glas, maar heeft een coating en een isolerend gas tussen beide lagen glas. Ook triple glas heeft een coating en isolerend gas, maar bestaat uit 3 lagen glas. Door HR++ of triple glas is de isolerende werking hoger. Dit scheelt al gauw 60 tot 100 m3 gas per jaar vergeleken met dubbel glas.
Heeft u mooie glas‑in‑lood ramen? Daar wilt u vast graag van blijven genieten. Een voorzetraam kan uitkomst bieden. Hiermee isoleert u uw raam, terwijl het glas-in-lood blijft zitten.
Is uw huis goed geïsoleerd? Let goed op uw ventilatie. Voldoende ventilatie is belangrijk voor uw gezondheid, maar zorgt ook voor een lager energieverbruik. In een huis met onvoldoende ventilatie is de luchtvochtigheid vaak hoog. Het kost meer energie om vochtige lucht te verwarmen.
Een duurzaam ventilatiesysteem kan bijdragen aan een beter energielabel van uw woning. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor balansventilatie of een slim wtw‑systeem. Met dit laatste ventilatiesysteem gebruikt u warme lucht die de woning verlaat om bijvoorbeeld de ketel op te warmen.
U kunt uw energielabel verbeteren door uw huis duurzaam te verwarmen. Met een warmtepomp verbruikt u minder of geen aardgas meer. U kunt pas voor een warmtepomp kiezen als u uw huis goed heeft geïsoleerd. Vanaf energielabel C kunt een hybride warmtepomp nemen. En vanaf energielabel B is een volledig elektrische warmtepomp mogelijk.
Met een warmtepomp gebruikt u geen gas meer, maar wel stroom. Zorg er dus voor dat u deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen om nog duurzamer bezig te zijn. Ook met een zonneboiler bespaart u gas en kunt u uw energielabel verbeteren.
Energielabel aanvragen
Heeft u duurzame maatregelen genomen? Dat is fijn, waarschijnlijk heeft u hierdoor een beter energielabel gekregen. Om het zeker te weten kunt u een energielabel aanvragen. Wilt u uw huis verkopen? Dan heeft u sowieso een energielabel nodig.
Als u een energielabel aanvraagt komt er een energieadviseur bij u thuis. De energieadviseur beoordeelt hoe energiezuinig uw huis is. Hierna ontvangt u uw nieuwe energielabel. Bij het label krijgt u eventueel ook nog extra verbeterpunten. Een energielabel is 10 jaar geldig.
Beginnen met verduurzamen
Deel dit artikel
Ook interessant

Een appartement verduurzamen met een VvE

Het prijsplafond: alle informatie op een rij

Woningdelen: een huis kopen met anderen

Duurzamer leven volgens de klimaatpsycholoog
Verbouwen? Gebruik duurzame bouwmaterialen
U wilt voor de verbouwing van uw huis duurzame bouwmaterialen gebruiken. Dat is beter voor het milieu én uw gezondheid. Maar wat zijn ecologische bouwmaterialen? Op welk keurmerk moet u letten? We zetten het voor u op een rij.