Zonnepanelen op een appartementencomplex

Een appartement verduurzamen met een VvE, zo werkt dat

Verduurzamen is de laatste jaren steeds meer in het nieuws. En zeker met de hoge energieprijzen is het de moeite waard om de warmte binnenshuis te houden. Maar hoe zit het als u in een appartement woont? Wat kunt u zelf doen en wat moet u samen met uw Vereniging van Eigenaars (VvE) doen?

Regels van een VvE bij verduurzamen

Woont u in een appartement? Dan zijn er bepaalde regels waar u zich aan moet houden. Deze staan geschreven in de afspraken van uw Vereniging van Eigenaren (VvE). Zo kunt u niet zomaar zonnepanelen op het dak van uw appartement plaatsen. Of een warmtepomp laten installeren. Om te verduurzamen moeten soms zelfs 70% van de eigenaren het met elkaar eens zijn. Dat kan flink wat tijd kosten. Gelukkig zijn er dingen die u zelf kunt doen. En er zijn verschillende manieren om met uw VvE een plan van aanpak te maken om samen te verduurzamen.

5 snelle tips om zelf te verduurzamen

Slimme tips om energie te besparen vliegen u waarschijnlijk om de oren. Toch zijn het soms juist de kleine klusjes die blijven liggen. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Plaatsen van radiatorfolie
  Dit is een heel voordelige en snelle manier om te voorkomen dat de warmte verloren gaat door uw buitenmuur.
 2. Plakken van tochtstrips
  Grote kans dat u grote kieren al heeft gedicht. Maar heeft u ook aan de zolder gedacht? Of aan het raampje op het toilet?
 3. Een brievenbus met borstel
  Heeft u een brievenbus met klep in de voordeur? Vervang deze dan door eentje met een borstel. Deze houdt de wind goed tegen.
 4. Plaatsen van tochtfolie voor enkel glas
  Hierdoor ontstaat een extra laag tussen het raam en de folie die de kou tegenhoudt.
 5. Gordijnen ophangen
  Zeker in oude, tochtige appartementen is het een uitdaging om de warmte vast te houden. Dikke gordijnen voor ramen helpen al een boel. Maar denk ook eens aan gordijnen voor een trappengat of deuropening.

Plan van aanpak om uw appartement samen te verduurzamen

Heeft u er zelf alles aan gedaan om uw appartement zo goed mogelijk te isoleren? Dan is het tijd voor het grote werk. Maar hoe zorgt u ervoor dat verduurzaming op het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van uw VvE komt te staan? De stappen hieronder helpen u hierbij:

 • Bespreek uw verduurzamingswensen (denk aan isolatie, zonnepanelen, warmtepomp) tijdens de jaarlijkse vergadering.
 • Heeft u buren die ook graag willen verduurzamen? Maak dan een werkgroep. Nodig ook uw beheerder uit als uw VvE die heeft.
 • Vraag uw buren wat zij belangrijk vinden. En onderzoek welk onderhoud er al op de planning staat. Zo kunt u groot onderhoud gelijk combineren.
 • Laat u adviseren en plan een gratis oriëntatiegesprek voor uw VvE met een verduurzamingsexpert. Dit is ook handig als uw VvE een beheerder heeft. Hij of zij weet namelijk ook niet alles. Nodig daarom uw beheerder uit voor het gesprek.
 • Vraag een Startplan aan. Hierin krijgt u verduurzamingsscenario’s die op maat gemaakt zijn voor uw VvE. U ziet meteen welke slimme maatregelen u kunt nemen. Daar hoort ook een indicatie van de kosten en opbrengsten bij.
 • Het Startplan helpt u om uw buren te overtuigen van de meerwaarde en haalbaarheid van verduurzamen. Vindt u het lastig om dit zelf te doen? Een verduurzamingsexpert van Centraal Beheer helpt u hier graag bij.

De verduurzaming van uw VvE betalen

Een VvE verduurzamen kan veel geld kosten. Maar het is best mogelijk door slim gebruik te maken van subsidies en financieringen bij de verduurzaming van uw VvE. De hulp van een expert is daarom geen overbodige luxe. Zij berekenen voor u de meest gunstige verduurzamingscenario’s. En nemen hierin de financierings- en subsidiemogelijkheden mee.

Centraal Beheer staat met partners voor u klaar

Verduurzamen van een VvE kan soms best lastig zijn. Alle hulp is dan welkom. Wij denken graag met u mee. Samen met deskundige partners bieden wij hulp bij elke stap in het verduurzamingsproces.