Verwarmen met airco: de voor- en nadelen

Bij airco denk je misschien aan een verkoelend briesje. Maar je huis verwarmen met airco kan ook. Haal je met een airco echt de kou uit de lucht? We leggen de voor- en nadelen uit.
20 sep 2023 2 minuten

De gasprijzen stegen het afgelopen jaar flink. Je zou het er bijna warm van krijgen. Zoek jij ook naar manieren om je huis duurzamer te maken? En te besparen op je energierekening? Dat kan bijvoorbeeld met goede isolatie van je huis. Of door je huis te verwarmen met een (hybride) warmtepomp. Maar hoe zit het met airco? Kun je deze ook gebruiken om je huis tijdens de koude maanden te verwarmen?

Met een airco verwarmen

Je kunt niet met elke airco verwarmen. Maar met bijvoorbeeld een split of multi split airco kan dit wel. Een split airco werkt op elektriciteit en heeft een buitenunit en een binnenunit. De airco haalt tijdens warme dagen warmte uit de lucht binnen en voert deze af. Tegelijkertijd verdeelt de airco koelere lucht over de ruimte. Tijdens koudere maanden haalt de airco warmte uit de buitenlucht. De airco verdeelt warme lucht over de ruimte binnen. Een airco die ook verwarmt noem je een lucht-luchtwarmtepomp. Deze lijkt op de lucht-waterwarmtepomp die je gebruikt om een hele woning te verwarmen. Het verschil is echter dat een lucht-waterwarmtepomp de warmte afgeeft aan water. Dit warme water stroomt door de radiatoren of door leidingen van de vloerverwarming. Ook gebruik je het verwarmde water als tapwater. Terwijl een lucht-luchtwarmtepomp alleen de lucht verwarmt. Dit betekent dat je met een lucht-luchtwarmtepomp alleen de ruimte verwarmt waarin de binnenunit van de airco hangt. En je geen warm tapwater krijgt van de airco.

1 of meerdere kamers verwarmen

Meestal wordt een airco gebruikt in een aantal kamers in huis. Hiervoor gebruik je vaak een split airco. Elke kamer heeft dan een binnenunit en een buitenunit. Wil je meer kamers in huis verwarmen met airco? Er bestaat ook een multi split airco. Dan heb je maar 1 buitenunit nodig. Deze kun je koppelen aan meerdere binnenunits. Dit systeem verbruikt in verhouding meer energie dan de split airco. Verwarmen met airco kan dus. Maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen van verwarmen met airco

Als je verwarmt met airco, bespaar je op gas. Zeker als je alleen een kleine ruimte snelt wilt opwarmen. En daardoor de verwarming in de rest van het huis uit kan blijven. De airco verbruikt wel elektriciteit. Let er daarom op dat je een moderne airco met A++ label hebt. En combineer de airco eventueel met zonnepanelen. Zo wek je je eigen stroom op voor de airco.

Met een airco kun je in korte tijd een kamer opwarmen.

Gebruik je een airco als bijverwarming? Een airco verbruikt vaak minder stroom dan een elektrische kachel.

Nadelen van verwarmen met airco

De warmte van een airco voelt anders aan dan de stralingswarmte van een radiator of vloerverwarming. Het kan aanvoelen als (warme) tocht.

De binnen- en buitenunit van de airco maken geluid. Houd rekening met de buren als je de buitenunit plaatst.

Tijdens erg koude periodes werkt een airco vaak wat minder goed. Bij temperaturen onder de 7 graden °C moet de buitenunit van de airco om de zoveel tijd gemiddeld 7 minuten ontdooien. Tijdens die periode verwarmt de airco niet.

Gebruik je de airco in de zomer om je huis te koelen? Dan verbruik je alsnog veel stroom en zal je energierekening mogelijk stijgen. Ook als je zonnepanelen hebt. En je bijvoorbeeld de airco aanzet op momenten dat je zonnepanelen niet genoeg energie opwekken. De energie die je verbruikt voor de airco kun je dan niet gebruiken om de wasmachine of vaatwasser aan te zetten.

Er zijn andere maatregelen tegen hitte die wel duurzaam zijn. Zoals zonwering, isolatie, een groen dak en vergroenen van je tuin. Of een bodemwarmtepomp die ’s zomers je huis kan koelen.

Met een airco gebruik je misschien minder gas voor verwarmen. Maar je gebruikt nog wel gas voor warm tapwater. Dit is niet zo bij een lucht-waterwarmtepomp of een bodemwarmtepomp.

Er bestaat wel subsidie voor een (hybride) lucht-waterwarmtepomp of een bodemwarmtepomp.

Verwarmen met airco vergelijken

Er zitten voordelen, maar ook wel wat nadelen aan de airco. Of het goed is om een airco te gebruiken als verwarming, hangt dus van jouw situatie af. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoeveel kamers je ermee verwarmt. En hoe je de airco gebruikt. Ook kan het slim zijn om airco te vergelijken met andere manieren van verwarmen. Zoals een (hybride) warmtepomp.