""

Duurzame oplossingen tegen hitte in huis: nu en in de toekomst

Loopt de temperatuur in je huis tijdens warme dagen snel op? Floor Pino van The Green Village geeft een kijkje in de keuken welke oplossingen tegen hittestress we in de toekomst kunnen verwachten. Ook geeft ze tips waar je direct mee aan de slag kunt om je huis koeler te maken.
5 jun 2023 4 minuten
Hou je deze zomer angstvallig het weerbericht in de gaten om te kijken of er een hittegolf aankomt? Veel huizen in Nederland hebben last van hittestress. Dit betekent dat huizen op warme dagen snel opwarmen en moeilijk hun hitte kwijt raken. In sommige huizen komt de temperatuur tijdens een hittegolf zelfs ruim boven de 30 graden °C.  Een organisatie die hier oplossingen voor probeert te vinden is The Green Village. The Green Village is te vinden op TU Delft Campus.
""

Hitte in de stad tegengaan

Projectmanager Floor Pino: ‘The Green Village is eigenlijk een grote proeftuin waar onderzoekers en ondernemers hun vernieuwende, duurzame oplossingen voor de gebouwde omgeving kunnen testen. We hebben hier bijvoorbeeld het HittePlein. Dit is een plein zoals we dat veel vinden in steden. Het bestaat grotendeels uit steen en ook de omgeving bestaat uit stenen gebouwen. Hier loopt de temperatuur op warme dagen snel hoog op. Dat is helemaal geen prettige omgeving om te wonen. Het HittePlein is vervolgens opnieuw ontworpen door onderzoekers en architecten om hittestress te verminderen. Denk aan een waterdoorlatende ondergrond. Een voorbeeld van waterdoorlatende tegels op het HittePlein is ZOAK bestrating. Deze tegels zorgen ervoor dat water onder de straten wordt vastgehouden. Dit water kan tijdens warme periodes verdampen, wat voor verkoeling zorgt. Maar er wordt ook onderzoek gedaan. We doen op het HittePlein allerlei metingen om te kijken wat de invloed van deze duurzame oplossingen is op de temperatuur. En dan bedoel ik de temperatuur op menshoogte, hè. Weerstations meten de temperatuur vaak hoog bovenop gebouwen. Maar dit geeft een vertekend beeld. Lager, dichtbij de stenen is het vaak een stuk warmer. En dat is nu net waar wij mensen ons bevinden.’ 
""

Groene oplossingen tegen hitte in huis

Op The Green Village worden ook duurzame oplossingen voor huizen onderzocht. ‘We hebben hier bijvoorbeeld een groene gevel gecombineerd met een passief bewateringssysteem. Dat betekent dat de plantjes in de groene gevel water krijgen uit de regenpijp. De groene gevel isoleert en houdt hitte tegen. Voor deze groene gevel gebruik je geen drinkwater maar regenwater dat anders zou wegstromen. Verder hebben we hier een groen dak dat ook water opslaat, gecombineerd met zonnepanelen. Alles wat je aan water vasthoudt op het dak zorgt voor isolatie, maar vooral voor verkoeling in de zomer. Bij hevige regenval heb je minder snel wateroverlast omdat het water wordt vastgehouden. Het koelere dak zorgt bovendien voor een hogere opbrengst van de zonnepanelen. En de plantjes op het dak zijn weer goed voor allerlei belangrijke beestjes, zoals vlinders en insecten’, vertelt Floor.

Houd de hitte buiten huis

Naast dit soort groene oplossingen, zijn er op The Green Village bijvoorbeeld ook verschillende raamoplossingen te vinden. Floor: ‘Bij deze ramen tint het glas mee met de zoninval. Het werkt net als sommige zonnebrillen. Als er veel zon is, wordt het glas donkerder. Bij weinig zon laat het glas meer licht door. Dit houdt zonnestraling tegen op warme dagen, waardoor huizen minder snel opwarmen.’ Voor veel van de oplossingen bij The Green Village moeten we nog even geduld hebben. ‘De meeste oplossingen worden nog getest’, vertelt Floor. Maar er zijn volgens Floor wel een aantal dingen waar je direct mee kunt starten om je huis koeler te maken in de zomer. Bekijk haar tips hieronder.
""

Tips van Floor om je huis direct koeler te maken

Een versteende tuin zorgt ervoor dat je huis warmer wordt in de zomer. Ook kan water minder goed wegstromen tijdens hevige regenval. Verwijder daarom tegels en plant meer groen aan. Ook kun je tegels vervangen door natuurlijke materialen zoals paadjes of een terras van natuurlijk grind, houtsnippers of schelpenmix.  Gevels en daken zijn grote oppervlaktes verharding die je heel goed kunt gebruiken voor verkoeling en het bevorderen van de biodiversiteit. Een groen dak, een bloemenweide op je dak of een groene gevel aan je huis.
Veel mensen leggen een terras aan rondom hun huis. Maar het betegelde stuk rondom de woning wordt tijdens zomerhitte erg warm. Deze hitte stijgt op en kan via de ramen weer naar binnen komen. Het is veel beter om het eerste stuk bij je huis groen te maken en je terras een stukje verderop in de tuin te plaatsen.
Ik had het al over een groen dak dat water opvangt en voor verkoeling zorgt. Maar er zijn nog veel meer manieren om water in je tuin of huis op te vangen. Water in de tuin zorgt namelijk voor verkoeling. Denk aan een regenwatervijver, wadi, slootje of regenton waar je water in kunt opslaan. Opgevangen regenwater kun je tijdens perioden van droogte weer gebruiken om je tuin water te geven. Wil je graag meer water besparen? Denk dan aan water opvangen in huis. Op de The Green Village hebben we bijvoorbeeld een regenwatertoilet. Met het opgevangen regenwater kun je de wc doorspoelen.
Als je een versteende tuin hebt, wordt niet alleen je huis heter maar ook dat van de buren. De tuin vergroenen heeft meer effect als je buren dat ook doen. Ook kun je samen met je buren de buurt minder versteend maken. Je kunt bijvoorbeeld bij de gemeente aanvragen om een parkeerplaats in te wisselen voor een stuk groen. Of stukken stoep kunnen open worden door ze te vervangen door tegels die half open zijn. Deze laten water door, hierdoor houdt de bodem water vast. Dit water kan tijdens warme periodes weer verdampen wat voor verkoeling zorgt. Veel gemeenten laten gratis een geveltuintje aanleggen. Dat kun je aanvragen en dan komen ze zelfs met de plantjes een dagje bij je klussen om dat aan te leggen.
Als de warmte eenmaal binnen is, is het heel moeilijk om deze weer naar buiten te krijgen. Zorg daarom voor zonwering aan de buitenkant. Dit houdt de warmte beter buiten dan bijvoorbeeld rolgordijnen of andere raambekleding.
Veel mensen denken bij isoleren aan warmte vasthouden in de winter. Maar isoleren werkt ook goed om warmte buiten te houden in de zomer. Heb je een goed geïsoleerde woning? Zorg dan voor een goede ventilatie. Je huis houdt de warmte anders erg lang vast als deze eenmaal binnen is.