"meisje bij regenton"

Water besparen belangrijk? Onze 7 tips helpen u daarbij

De prijs van drinkwater stijgt. Door minder te gebruiken scheelt dat in de kosten. En het is gelijk goed voor ons milieu. Lees waarom en hoe onze tips u hierbij helpen.
13 feb 2023 2 minuten
Het kabinet heeft laten weten dat we zuiniger moeten omgaan met ons drinkwater. We hebben drogere zomers en het grondwaterpeil is gedaald. Ook door het winnen van grondwater voor ons drinkwater daalt het peil. Het reinigen van water kost veel energie en is niet altijd even milieuvriendelijk. Daarom wil het kabinet het waterverbruik voor 2035 terugdringen met 20 procent. 

De prijs van drinkwater stijgt

De waterbedrijven kondigden eind vorig jaar aan dat de prijzen van ons drinkwater gaan stijgen met ongeveer 20 procent. De gestegen kosten voor energie, materialen en grondstoffen maken dat de waterprijzen omhoog gaan. Ook moeten de waterbedrijven investeringen doen om er voor te zorgen dat we in de toekomst nog drinkwater hebben.

Redenen genoeg om te bezuinigen op drinkwater: goed voor het milieu en uw eigen portemonnee. Lees onze tips:


Water besparen: 7 tips

Volgens waterbedrijf Vitens kunnen we door 1 minuut korter te douchen per persoon 42,5 liter water per week besparen. Probeer eens te timen hoe lang u onder de douche staat. Of zet een leuk liedje op en douche niet langer dan het liedje duurt. Wordt u gelijk vrolijk wakker. Ook kunt u een waterbesparende douchekop gebruiken, dat scheelt al snel 20 procent in het waterverbruik. 

Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin. En een derde daarvan gebruikt water uit een regenton. Wist u dat 15 minuten tuinsproeien met kraanwater 100 liter water kost? Met een regenton vangt u het regenwater op tijdens de natte perioden. Dit water kunt u tijdens de droge perioden weer gebruiken voor de planten in uw tuin. Ook kunt u prima uw kamerplanten water geven met water uit de ton. Dit water is gratis.

U kunt ook een regenwaterschutting in uw tuin plaatsen, daarmee vangt u nog meer water op. Met een regenwaterinstallatie vangt u regenwater op voor gebruik in huis. Het is geen drinkwater, maar u kunt het wel gebruiken voor de wasmachine of het doorspoelen van het toilet.

Lees nog meer tips om slim om te gaan met droogte en wateroverlast.


We gebruiken dagelijks 35 liter water om het toilet door te spoelen. Door de kleine knop of spoelonderbreker te gebruiken bespaart u aanzienlijk. Ook kunt u eventueel het toilet vervangen door een nieuwere met een kleinere spoelbak.
Wanneer u 2 minuten tanden poetst met de kraan open, spoelt u meer dan 40 liter water per keer door de wasbak. Door de kraan dicht te doen bespaart u al snel veel water.
Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters water per jaar. En als u dan toch de kraan gaat vervangen, koop er dan eentje met een energie- en water­besparende functie.

Laat u ook wel eens de kraan lopen totdat het water de gewenste temperatuur heeft? U kunt het water opvangen en gebruiken. Bijvoorbeeld als water voor het koken of om er thee mee te zetten. Ook kunt u het gebruiken om uw planten water te geven.

Heeft u een condens droger? Het opgevangen water uit het reservoir kunt u ook gebruiken om de planten water te geven. Of gebruik het in uw stoomstrijkijzer om uw was te strijken.


Wist u dat er voor het produceren van een kilo rundvlees 15.500 liter water nodig is en voor een krop sla maar 100 liter? U kunt al veel besparen door 1 of 2 keer per week vegetarisch te eten. Dit heeft geen invloed op uw waterverbruik thuis, maar is wel goed voor u en het milieu.

Meer weten over water besparen?

 Wilt u meer lezen over water besparen? Bezoek de website van Milieu Centraal. Hier staan meerdere artikelen over het besparen van water. Ook waterbedrijf Vitens geeft advies op haar website.