Zonnestroominstallatie makkelijk te hacken? Met deze tips verklein je het risico

Uit onderzoek blijkt dat zonnestroominstallaties in Nederland gevoelig zijn voor hacks en storingen. We zochten voor je uit wat je hier tegen kunt doen. Met deze 4 tips helpen we je het risico te verkleinen, zodat je kunt blijven genieten van duurzame stroom.
6 jun 2023 2 minuten

Volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is een deel van de omvormers in Nederland niet goed beschermd. De omvormer van de zonnestroominstallatie zet de opgewekte energie van de zonnepanelen om naar stroom. Via wifi kun je de omvormer verbinden met je smartphone of laptop. Op deze manier kun je de opbrengst van je zonnepanelen aflezen. Maar hierdoor stijgt ook het risico op hacks. Je persoonsgegevens kunnen zichtbaar worden. Of het is mogelijk dat er instellingen van de omvormer van buitenaf veranderd worden.

De RDI heeft fabrikanten van zonnestroominstallaties gewaarschuwd dat zij omvormers beter moeten beveiligen. Vanaf augustus 2024 worden deze veiligheidseisen wettelijk verplicht. De kans op een grote aanval is op dit moment niet zo groot. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het zekere voor het onzekere te nemen.

4 tips voor een beter beveiligde zonnestroominstallatie

De omvormer is via je wifi verbonden met je smartphone of laptop. Als iemand je wificode kent, is het mogelijk om bij de gegevens van de omvormer te komen. Wijzig daarom regelmatig het wachtwoord van je wifi. Voor het plaatsen van sommige installaties is het nodig om je wifi-wachtwoord te delen met de installateur. Wijzig voor de veiligheid je wifi-wachtwoord zodra de installatie helemaal klaar is.

Een nieuw wachtwoord aanmaken voor je wifi? Kies voor een sterk en uniek wachtwoord. Zorg ervoor dat je niet hetzelfde wachtwoord gebruikt als voor het inloggen bij je bank of andere instellingen.

Bij de meeste routers kun je een gastnetwerk aanmaken. Je kunt je omvormer dan verbinden met dit netwerk. Hierdoor heeft de omvormer wel internet, maar is er beperkt toegang tot je persoonlijke gegevens.

Om het risico op hacks te verkleinen is het belangrijk dat je zonnestroominstallatie regelmatig een software-update krijgt. De meeste installaties krijgen automatisch een update. Deze kun je bekijken in de app bij de systeeminstellingen van de omvormer. Krijgt je installatie geen automatische update? Neem dan contact op met de leverancier voor een standaard software-update.

Duurzaam opgewekte stroom

Heb je deze stappen doorlopen? Dan is de kans groot dat je rustig kunt genieten van je zelf opgewekte stroom.