""

Het prijsplafond: alle informatie op een rij

Vanaf 1 januari is het zover: het prijsplafond gaat van start. Dat betekent dat u in 2023 niet meer dan een bepaald tarief voor uw energie betaalt. Maar let op: er gelden wel wat uitzonderingen op deze nieuwe regel. Wij leggen het uit.
19 dec 2022 3 minuten

Wat is het prijsplafond?

De energieprijzen waren het afgelopen jaar hoger dan ooit. Om energie weer betaalbaar te maken bedacht de overheid het prijsplafond. U betaalt in 2023 dan niet meer voor uw energie dan een maximumtarief. Hiervoor geldt wel een maximumverbruik. Dit heet het verbruiksplafond.

Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens met stroom, gas of warmte

Met het prijsplafond helpt de overheid alle huishoudens. Het maakt niet uit of u een vast of variabel energiecontract heeft. Het prijsplafond geldt ook voor bedrijven met een kleinverbruik aansluiting. Dit zijn vooral zzp'ers, kleine bedrijven en verenigingen. Twijfelt u of u een kleinverbruik aansluiting heeft? Hier herkent u het aan:
 • De maximale gasaansluiting is 40G.
 • De maximale stroomaansluiting is 3 keer 80 ampère. 
 • U betaalt elke maand een termijnbedrag en krijgt 1 keer per jaar een eindafrekening.
Heeft u blokverwarming? Dan hoort u waarschijnlijk later in het jaar of en hoe het prijsplafond voor uw situatie geldt. 

Wat kost stroom en gas met het prijsplafond?

Dankzij het prijsplafond betaalt u in heel 2023 een vast tarief voor stroom en gas zolang uw verbruik onder het verbruiksplafond valt. Deze bedragen gelden ook als de energieprijzen tijdens het jaar weer stijgen. Het totale verbruiksplafond voor 2023 is:
 • Stroom: € 0,40 per kWh stroom tot 2.900 kWh.
 • Gas: € 1,45 per m3 gas tot 1.200 m3.
 • (Stads)warmte: € 47,38 per GJ tot 37 gigajoule (GJ)

Het verbruiksplafond verschilt per maand

Het totale verbruiksplafond is verdeeld over de 12 maanden van het jaar. Daarbij wordt rekening gehouden met het energieverbruik in de verschillende seizoenen. In de wintermaanden is het verbruiksplafond hoger omdat dan meer energie wordt verbruikt. En in de zomermaanden is het weer lager. De maandelijkse verdeling kan per energieleverancier verschillen.

Soms mag u overgebleven verbruik meenemen naar de volgende maand

Doet u extra zuinig en verbruikt u minder energie dan het verbruiksplafond voor die maand? Dan mag u dat deel meenemen naar de volgende maand. Andersom geldt hetzelfde: heeft u de ene maand meer verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan kunt u dat goedmaken door de volgende maand minder te verbruiken. Dit mag u doen tot u de jaarafrekening krijgt. Of tot u verhuist of overstapt en daarvoor een eindafrekening krijgt. Daarna is het opgebouwde tegoed weg. Dit geldt voor alle energieleveranciers.

Als u meer verbruikt dan het verbruiksplafond

Voor het verbruik boven het verbruiksplafond betaalt u het tarief van uw energiecontract. Maar heeft u een energiecontract met een vast tarief en zijn uw tarieven lager dan die van het prijsplafond? Dan betaalt u voor uw hele verbruik gewoon uw eigen tarieven.

Heeft u zonnepanelen?

Het prijsplafond geldt ook als u zonnepanelen heeft. Uw energieleverancier trekt eerst de opgewekte stroom af van uw eigen verbruik. Dit heet salderen. Verbruikt u meer stroom dan u opwekt? Dan gelden voor dit deel van uw stroomverbruik gewoon de regels van het prijsplafond.

De belangrijkste punten op een rij

 • Het prijsplafond loopt van 1 januari t/m 31 december 2023.
 • Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens met gas, stroom of warmte en voor bedrijven met een kleinverbruiksaansluiting.
 • De tarieven van het prijsplafond zijn € 0,40 kWh, € 1,45 m3 en € 47,38 GJ. Deze tarieven gelden tot een maximumverbruik. Dit heet het verbruiksplafond.
 • Het totale verbruiksplafond voor alle maanden samen is 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Voor (stads)warmte is dit 37 GJ.
 • Het totale verbruiksplafond is verdeeld over de maanden van het jaar. Het verschilt per energieleverancier wat de precieze verdeling van het verbruiksplafond per maand is. 
 • Blijft u de ene maand onder het verbruiksplafond voor die maand? Dan mag u het ‘niet verbruikte deel’ extra meenemen naar een volgende maand. Dit mag u doen totdat u de jaar- of eindafrekening krijgt. Vanaf dan is uw ‘buffer’ weg.
 • Andersom geldt ook: heeft u de ene maand meer verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan maakt u dat goed door de volgende maand extra zuinig te doen. En daarmee met het te veel verbruikte deel toch onder het verbruiksplafond te blijven.

Voorbeeld 1

U krijgt op 1 april uw jaarafrekening. Het verbruiksplafond van 1 januari tot en met 31 maart is bij uw energieleverancier maximaal 886 kWh en 568 m3. Maar in deze periode verbruikte u 950 kWh en 678 m3. Dit betekent dat u voor die periode 64 kWh en 110 m3 te veel heeft verbruikt. Voor dit deel betaalt u de tarieven van uw energiecontract. En dus niet de tarieven van het prijsplafond. 

U verbruikt van 1 april tot en met 31 december niet meer dan 1.950 kWh (2.900 kWh – 950 kWh) en 522 m3 (1.200 m3 - 678 m3). En blijft daarmee onder de rest van het totale verbruiksplafond. Dan betaalt u voor de rest van het jaar de tarieven van het prijsplafond. Verbruikt u wel meer? Daarvoor betaalt u de tarieven van uw energiecontract.

Voorbeeld 2

U krijgt op 1 april uw jaarafrekening. Het verbruiksplafond van 1 januari tot en met 31 maart is bij uw energieleverancier maximaal 886 kWh en 568 m3. In deze periode verbruikte u maar 780 kWh en 465 m3. De door u opgebouwde ‘verbruiksbuffer’ stopt per 1 april. U mag dit dus niet extra meenemen naar de rest van het jaar.

Onze slimme energietips

 1. Zeker weten dat u onder het verbruiksplafond zit? Met een slimme meter houdt u uw verbruik scherp in de gaten.
 2. De beste manier om energie te besparen is nog altijd door te isoleren. Maar er zijn nog meer manieren om uw verbruik te verminderen
 3. Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte de kamer in stroomt. En voorkomt dat het via de buitenmuur ontsnapt. Een rol folie is voor een paar euro te koop in de bouwmarkt.