""

Het prijsplafond: alle informatie op een rij

Vanaf 1 januari is het zover: het prijsplafond gaat van start. Dat betekent dat je in 2023 niet meer dan een bepaald tarief voor je energie betaalt. Maar let op: er gelden wel wat uitzonderingen op deze nieuwe regel. Wij leggen het uit.
19 dec 2022 3 minuten

Wat is het prijsplafond?

De energieprijzen waren het afgelopen jaar hoger dan ooit. Om energie weer betaalbaar te maken bedacht de overheid het prijsplafond. Je betaalt in 2023 dan niet meer voor je energie dan een maximumtarief. Hiervoor geldt wel een maximumverbruik. Dit heet het verbruiksplafond.

Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens met stroom, gas of warmte

Met het prijsplafond helpt de overheid alle huishoudens. Het maakt niet uit of je een vast of variabel energiecontract hebt. Het prijsplafond geldt ook voor bedrijven met een kleinverbruik aansluiting. Dit zijn vooral zzp'ers, kleine bedrijven en verenigingen. Twijfel je of je een kleinverbruik aansluiting hebt? Hier herken je het aan:
 • De maximale gasaansluiting is 40G.
 • De maximale stroomaansluiting is 3 keer 80 ampère. 
 • Je betaalt elke maand een termijnbedrag en krijgt 1 keer per jaar een eindafrekening.
Heb je blokverwarming? Dan hoor je waarschijnlijk later in het jaar of en hoe het prijsplafond voor jouw situatie geldt. 

Wat kost stroom en gas met het prijsplafond?

Dankzij het prijsplafond betaal je in heel 2023 een vast tarief voor stroom en gas zolang jouw verbruik onder het verbruiksplafond valt. Deze bedragen gelden ook als de energieprijzen tijdens het jaar weer stijgen. Het totale verbruiksplafond voor 2023 is:
 • Stroom: € 0,40 per kWh stroom tot 2.900 kWh.
 • Gas: € 1,45 per m3 gas tot 1.200 m3.
 • (Stads)warmte: € 47,38 per GJ tot 37 gigajoule (GJ)

Het verbruiksplafond verschilt per maand

Het totale verbruiksplafond is verdeeld over de 12 maanden van het jaar. Daarbij wordt rekening gehouden met het energieverbruik in de verschillende seizoenen. In de wintermaanden is het verbruiksplafond hoger omdat dan meer energie wordt verbruikt. En in de zomermaanden is het weer lager. De maandelijkse verdeling kan per energieleverancier verschillen.

Soms mag je overgebleven verbruik meenemen naar de volgende maand

Doe je extra zuinig en verbruik je minder energie dan het verbruiksplafond voor die maand? Dan mag je dat deel meenemen naar de volgende maand. Andersom geldt hetzelfde: heb je de ene maand meer verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan kun je dat goedmaken door de volgende maand minder te verbruiken. Dit mag je doen tot je de jaarafrekening krijgt. Of tot je verhuist of overstapt en daarvoor een eindafrekening krijgt. Daarna is het opgebouwde tegoed weg. Dit geldt voor alle energieleveranciers.

Als je meer verbruikt dan het verbruiksplafond

Voor het verbruik boven het verbruiksplafond betaal je het tarief van jouw energiecontract. Maar heb je een energiecontract met een vast tarief en zijn jouw tarieven lager dan die van het prijsplafond? Dan betaal je voor uw hele verbruik gewoon jouw eigen tarieven.

Heb je zonnepanelen?

Het prijsplafond geldt ook als je zonnepanelen hebt. Jouw energieleverancier trekt eerst de opgewekte stroom af van jouw eigen verbruik. Dit heet salderen. Verbruik je meer stroom dan je opwekt? Dan gelden voor dit deel van je stroomverbruik gewoon de regels van het prijsplafond.

De belangrijkste punten op een rij

 • Het prijsplafond loopt van 1 januari t/m 31 december 2023.
 • Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens met gas, stroom of warmte en voor bedrijven met een kleinverbruiksaansluiting.
 • De tarieven van het prijsplafond zijn € 0,40 kWh, € 1,45 m3 en € 47,38 GJ. Deze tarieven gelden tot een maximumverbruik. Dit heet het verbruiksplafond.
 • Het totale verbruiksplafond voor alle maanden samen is 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Voor (stads)warmte is dit 37 GJ.
 • Het totale verbruiksplafond is verdeeld over de maanden van het jaar. Het verschilt per energieleverancier wat de precieze verdeling van het verbruiksplafond per maand is. 
 • Blijf je de ene maand onder het verbruiksplafond voor die maand? Dan mag je het ‘niet verbruikte deel’ extra meenemen naar een volgende maand. Dit mag je doen totdat je de jaar- of eindafrekening krijgt. Vanaf dan is je ‘buffer’ weg.
 • Andersom geldt ook: heb je de ene maand meer verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan maak je dat goed door de volgende maand extra zuinig te doen. En daarmee met het te veel verbruikte deel toch onder het verbruiksplafond te blijven.

Voorbeeld 1

Je krijgt op 1 april jouw jaarafrekening. Het verbruiksplafond van 1 januari tot en met 31 maart is bij jouw energieleverancier maximaal 886 kWh en 568 m3. Maar in deze periode verbruikte je 950 kWh en 678 m3. Dit betekent dat je voor die periode 64 kWh en 110 m3 te veel hebt verbruikt. Voor dit deel betaal je de tarieven van jouw energiecontract. En dus niet de tarieven van het prijsplafond. 

Je verbruikt van 1 april tot en met 31 december niet meer dan 1.950 kWh (2.900 kWh – 950 kWh) en 522 m3 (1.200 m3 - 678 m3). En blijft daarmee onder de rest van het totale verbruiksplafond. Dan betaal  je voor de rest van het jaar de tarieven van het prijsplafond. Verbruik je wel meer? Daarvoor betaal je de tarieven van jouw energiecontract.

Voorbeeld 2

Je krijgt op 1 april jouw jaarafrekening. Het verbruiksplafond van 1 januari tot en met 31 maart is bij jouw energieleverancier maximaal 886 kWh en 568 m3. In deze periode verbruikte je maar 780 kWh en 465 m3. De door jou opgebouwde ‘verbruiksbuffer’ stopt per 1 april. Je mag dit dus niet extra meenemen naar de rest van het jaar.

Onze slimme energietips

 1. Zeker weten dat je onder het verbruiksplafond zit? Met een slimme meter hou je jouw verbruik scherp in de gaten.
 2. De beste manier om energie te besparen is nog altijd door te isoleren. Maar er zijn nog meer manieren om je verbruik te verminderen
 3. Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte de kamer in stroomt. En voorkomt dat het via de buitenmuur ontsnapt. Een rol folie is voor een paar euro te koop in de bouwmarkt.