Hoge gasprijzen: 7 bespaartips

Nederland is in de ban van hoge gasprijzen. 95% van de woningen heeft een gasaansluiting. Gas zorgt ervoor dat we kunnen douchen, koken en onze woning verwarmen. Met deze 7 bespaartips kun je besparen op je gasrekening.

Besparen op stookkosten

De gasprijzen zijn enorm gestegen. En veel mensen merken dat in de portemonnee. Heb je een variabel contract of loopt je contract met vaste looptijd binnenkort af? Dan betaal je ineens een stuk meer voor je gasverbruik. Gelukkig zijn er slimme manieren om toch op je stookkosten te besparen.

7 tips om op je gasrekening te besparen

Koude lucht houd je het liefst buiten. Maar door gaten en kieren in onze woning kan het flink tochten. Heeft je brievenbus geen tochtborstel en brievenbusklep? Dan kan dit maar zo een paar graden in je woning schelen. Een brievenbusklep houdt kou en tocht tegen. En komt er toch wat lucht naar binnen? De haartjes van de tochtborstel zitten dicht tegen elkaar. Ook hierdoor stroomt lucht van buiten minder makkelijk naar binnen.
Houten deuren kunnen een beetje krimpen als het kwik daalt. Koude lucht van buiten stroomt dan makkelijk langs kleine kieren naar binnen. Met een tochtstrip die je langs de randen van de deur en onderdorpel plakt, houd je koude lucht buiten de deur. Ook kun je een gordijn ophangen bij je voor- of achterdeur. Kies voor een gordijn van een dikke stof en met een voering, zoals een verduisterend gordijn. Dit isoleert het beste.
Warme lucht stijgt op. Een grote bron van warmteverlies is dan ook een open trap. Met een simpel gordijn voorkom je dat warme lucht naar boven stroomt. Wil je liever niet boren? Soms kun je ook een gordijnroede klemmen tussen 2 muren. Is de kou eenmaal uit de lucht? Dan ruim je de gordijnroede in een handomdraai weer op.
Een groot deel van het gasverbruik gaat op aan het verwarmen van water. Bespaar op gas tijdens het douchen door bijvoorbeeld een timer te zetten. Ook kun je een waterbesparende douchekop kopen. Je bespaart dan niet alleen op gas. Ook bespaar je op water. Beter voor het klimaat én je portemonnee.
Heb je een moderne cv-ketel? Dan kun je de temperatuur van het verwarmingswater zelf instellen. Zo zorg je ervoor dat je veel minder gas verbruikt. Is je woning goed geïsoleerd? Dan is volgens Milieu Centraal een watertemperatuur van 35 tot 50 graden voor je verwarming voldoende. Is je huis redelijk geïsoleerd? Dan is 50 tot 60 graden genoeg. Schakel een cv-ketelmonteur in als je een oudere ketel hebt of gewoon hulp wilt.
Slecht isolerende ramen zorgen ervoor dat je onnodig gas verbruikt. In moderne of gerenoveerde woningen zit meestal dubbel of triple glas. Heb je een oudere woning? Dan kan het zijn dat je enkel glas hebt. Bij enkel glas moet je meestal flink stoken om de woning warm te krijgen. Je kunt ervoor kiezen om het glas te vervangen. Ook kun je het glas isoleren. Met een voorzetraam als je het glas niet mag of kan vervangen bijvoorbeeld. Dit is een extra ruit die je voor of achter je raam plaatst. Of kies voor kozijnfolie. Dit is folie die je op het kozijn plakt. Er komt dan een laagje lucht tussen het raam en de folie. Dit luchtlaagje isoleert.
Veel warmte van radiatoren verlies je via buitenmuren. Door speciale radiatorfolie op de muur te plakken, kaatst de warmte terug. Volgens Milieu Centraal bespaar je met radiatorfolie tot wel 10 m3 gas per m2 radiatorfolie. Met een speciale radiatorventilator verspreidt warme lucht makkelijker door de kamer.

Duurzame oplossingen om gas te besparen

De beste tip om onnodig stoken te voorkomen is nog altijd isoleren. Ben je eigenaar van een woning? Met goede isolatie warmt de woning sneller op en blijft warmte beter hangen. Door hoge gasprijzen stappen veel woningeigenaren ook over op een warmtepomp. Want warmtepompen gebruiken elektriciteit. Onthoud dat de helft van de elektriciteit in Nederland met gas wordt opgewekt. Dat betekent dat met het stijgen van de gasprijzen ook elektriciteitsprijzen vaak omhoog gaan. Door zonnepanelen te laten plaatsen kun je als woningeigenaar elektriciteit zelf opwekken.