Duurzame tuin. Ja natuurlijk!

In en om het huis, alle duurzame beetjes helpen. Loop eens rond in uw tuin. Ook daar liggen de ‘groene’ kansen voor het oprapen. Met deze 5 tips kunt u vandaag al aan de slag.

Download het overzicht met tips

Wilt u alle tips voor uw tuin in 1 overzicht? Download of bekijk de afbeelding.

5 tips om nu al mee te beginnen

Met deze 5 tips maakt u uw tuin eenvoudig een beetje groener.
Tijdens de droogte uw tuin sproeien met drinkwater uit de kraan? Dat is niet duurzaam. Bij een stortbui het water rechtstreeks in het riool laten lopen? Ook dat kan duurzamer. De oplossing is even slim als simpel: een regenton. Het opgevangen water gebruikt u op droge dagen in uw tuin. Regentonnen zijn er in alle soorten en maten. Duurzaam hoeft niet duur te zijn. Met een paar tientjes komt u al een heel eind.
Vaak bemesten is in een duurzame tuin niet nodig. Planten groeien dan ongezond hard. Zorg liever voor een goed begroeide bodem. Laat de schoffel aan het haakje in de schuur. Pluk het onkruid met de hand en… laat het liggen. Zeker, een opgeruimd en aangeharkt perkje staat netjes voor de buren. Maar zo geeft u het groenafval geen kans om humus te worden. En dat is nou juist zo’n gezonde snack voor uw planten. Een bodem met veel humus en planten houdt het water beter vast.
In een duurzame tuin is er een natuurlijk evenwicht tussen insecten, vogels en andere dieren. De beestjes voelen er zich thuis. Met de juiste planten in uw tuin draagt u bij aan deze balans. Het gaat dan vooral om zogeheten inheemse planten. Dat zijn planten die ook even verderop in het park of het weiland groeien. Insecten kennen deze planten en vliegen er graag op af. Een wuivende palmboom is prachtig, maar met zo’n exoot trekt u niet het juiste publiek.
Een goede beestjesbalans in uw tuin is veel waard. Neem de insecten. Stuk voor stuk harde werkers. Bestuiven, bodemonderhoud, opruimen van dood materiaal; het zit allemaal in hun takenpakket. Met voldoende schuilplaatsen voor de verschillende beestjes bewaakt u de balans. Denk aan hagen, struiken, dood blad. Want vijanden liggen overal op de loer. Bijen zitten graag in afgeknipte holle stengels. In een haag kunnen vogels en andere dieren een veilige plek zoeken. Zoals een scharrelende egel.

Met een 100% verharde tuin valt er niks te maaien en te harken. Dat klinkt als de ‘makkelijke zaterdag’. Toch zijn er minpunten. Denk aan de groene aanslag op uw tegels. Of de temperatuur die onaangenaam hoog kan oplopen. En vooral: regenwater stroomt door al dat beton moeilijk de grond in.

Hier liggen volop duurzame kansen. Een duurzame tuin maakt slim gebruik van regenwater. Een border met planten. Een stukje gazon. Daar zakt het water veel beter in weg. Goed voor het grondwaterpeil. En niet te vergeten: minder druk op het riool.

Een groene oase op uw dak

Niet alleen uw tuin, maar ook het dak is geschikt om te vergroenen. Een groen dak is goed voor de biodiversiteit. Het helpt tegen wateroverlast en isoleert uw huis. Een groen dak biedt verkoeling in de zomer en ‘s winter blijft het warmer in huis. Hiermee kunt u op uw energierekening besparen. Check wel van tevoren of uw dak geschikt is. Bekijk of een groen dak voor u interessant is.