Arbeids­ongeschikt­heid voorkomen voor u als zzp’er

Voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkomt u dat u later in de knel komt? En de kans op uitval verkleint? Bedrijfskundig ondernemerscoach Johan Vogels geeft tips.
27 aug 2020 4 minuten

Zo zorgt u als ondernemer of zzp’er goed voor uzelf

“Wie goed voor zichzelf zorgt, werkt ‘slim’. Dat betekent: doelen stellen en grenzen trekken. En ook: ‘nee’ zeggen tegen dingen die niet bij u passen. Dat begint met een goede basis. Stel een heldere missie en visie op. Als u weet waar u heen wilt, kunt u makkelijker keuzes maken. Durf te kiezen wie u als ondernemer wil zijn. Door een meetlat te maken, ontstaat er vanzelf meer focus. Wat weer goed werkt in momenten van drukte en stress.”
“Weten waar uw kracht ligt, is essentieel voor ondernemers. Minstens zo belangrijk: uw zwaktes kennen. Want als u uw eigen valkuilen kent, kunt u bepaalde issues vóór zijn. Breng dus uw minder sterke eigenschappen en vaardigheden in kaart. En bekijk waaraan u kunt werken. Of waar hulp bij nodig is. De boekhouding uitbesteden, dat gebeurt veel. Maar wat doet u als ondernemer om meer structuur in uw werk te krijgen? Of om meer planmatig te werken? Ook dát zijn basisvoorwaarden voor goed ondernemerschap.”
“U mag als zelfstandig ondernemer dan wel voor uzelf werken, maar eigenlijk kunt u het nooit helemaal alleen. Iedereen heeft namelijk te maken met blinde vlekken. Daarnaast is uzelf ontwikkelen erg belangrijk. Zoek in uw eigen netwerk naar mede-ondernemers of gelijkgestemden met wie u kunt overleggen. Belangrijk daarbij is dat er in alle openheid en kwetsbaarheid gepraat kan worden. Zo leer je daadwerkelijk wat van elkaar.” U kunt ook op zoek gaan naar een ondernemerscoach als klankbord.
“Ondernemen begint vaak vanuit een bepaalde overtuiging. Vanuit passie, dromen, ambities. Maar daarmee alleen redt u het niet, zeker niet op de lange termijn. Haal de vrijblijvendheid van ondernemen af. Neem uzelf als ondernemer serieus en wees zakelijk. Breng structuur aan en werk planmatig. Plan bijvoorbeeld op een vaste dag in de week een overleg in met uw compagnon. Wijk daar niet van af en zorg er altijd voor dat er een agenda is. Zorg daarnaast voor een heldere taakverdeling. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is.”
“Veel ondernemers denken dat ze grip en controle houden door hard te werken en te focussen op hun producten en/of diensten. Maar daar zit een grens aan. Ondernemen is als varen op een zee, waarbij het weer opeens kan omslaan. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de markt en de wereld om u heen. Kent u de trends en ontwikkelingen van uw sector? Wat is uw toegevoegde waarde daarin? Investeer niet alleen tijd in uw klanten, maar ook in de marktontwikkelingen en alle bedrijfskundige processen.”
Als u weet waar u heen wilt, kunt u als ondernemer makkelijker keuzes maken. Durf te kiezen wie u als ondernemer wil zijn. 
Johan Vogels, Bedrijfskundig ondernemerscoach

Gezond ondernemen

Hoe zorgt u dat u uw werk en privé balans gescheiden houdt? Hoe gaat u met stress om als uw bedrijf onder druk staat? Lees tips van andere ondernemers voor gezond ondernemen. Wilt u als ondernemer toch meer zekerheid en uw inkomen verzekeren? Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een broodfonds of arbeids­ongeschiktheids­verzekering.

Welke AOV past bij u? Doe de test.

U bent niet voor niets eigen baas. Daarom bepaalt u bij onze AOV altijd zelf uw eigenrisicoperiode, uitkeringsduur en hoogte van het verzekerd bedrag. Maar welke AOV past het beste bij u?