Wanneer een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Wanneer een arbeidsongeschiktheids­verzekering afsluiten?

Het perfecte moment om een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) af te sluiten is er niet. Maar er zijn wel een aantal momenten waarop ondernemers vaak kiezen voor een AOV. We bespreken de 6 meest voorkomende.
24 okt 2023 3 minuten

Hét moment voor het afsluiten van een AOV

Heb ik een AOV nodig? Het blijft vaak een lastige vraag om te beantwoorden, aldus Alexandra Willemse, AOV-specialist bij Centraal Beheer. “Hét moment om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten is er niet. Het hangt sterk van de persoonlijke situatie af. Om toch een idee te geven, bespreken we de 6 meest voorkomende momenten bij ondernemers.”

1. Bij de start van uw bedrijf

Als ondernemer staat u vaak zelfstandig aan het roer van uw bedrijf. Zeker tijdens de start ervaart u direct hoe het voelt om zelf alle keuzes te mogen maken. Dat geeft een groot gevoel van vrijheid. Maar soms ook een gevoel van druk. Want terwijl de maandelijkse lasten vaststaan, is een goede gezondheid of werkomgeving nooit een zekerheid.

Veel ondernemers kiezen tijdens de start ervoor om iets van deze druk te verlichten door (een deel) van het inkomen te verzekeren. Weet u namelijk hoeveel omzet u (minimaal) nodig heeft? Dan kunt u met een AOV in ieder geval voorkomen dat dit (deel) wegvalt na een ongeval of ziekte.

2. Als u ouder wordt

Vaak beginnen ondernemers richting de 40 jaar te merken dat de échte jonge beginjaren als ondernemer achter de rug zijn. Er zijn bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheden bij gekomen, zoals een gezin thuis. Of het risico op blessures door fysieke inspanningen tijdens werk wordt simpelweg groter. Hoewel deze realisatie natuurlijk zelden ‘zomaar’ komt, zien we wel vaak dat ondernemers vanaf hun veertigste naar verzekeringen zoals een AOV kijken.

3. Als u trouwt of een kind krijgt

Gaat u trouwen? Dan krijgt ook uw bedrijf er een partner bij. En wat uw partner doet, maakt uit voor de onderneming. Dus ook voor de risico’s. Verliest uw partner zijn of haar inkomsten? Dan moet u misschien meer verdienen. Veel ondernemers die trouwen, nemen daarom een AOV. Datzelfde gebeurt bij het krijgen van kinderen.

4. Als u een huis koopt

Ook het kopen van een huis is zo’n belangrijk moment. U leent tonnen en betaalt jarenlang elke maand veel geld aan de bank. Daarom kiezen veel ondernemers en huizenkopers voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Soms wil de bank dat u een AOV neemt, omdat ze wil dat u uw hypotheek kunt blijven betalen. Maar vaak kiest een ondernemer er zelf voor.

5. Als u tijdelijk ziek wordt of gewond raakt

Als iemand in uw omgeving ziek wordt of geblesseerd raakt, kan u dat wakker schudden. U ziet als ondernemer dan de problemen die daarbij horen. Geld moeten lenen van ouders, niet meer weten hoe vaste lasten betaald moeten worden of zelfs het verkopen van het huis. Dat kan u aan het denken zetten. Hetzelfde geldt als u ineens geblesseerd raakt. Misschien niet zwaargewond, maar wel vervelend genoeg om het even rustig aan te moeten doen. Omdat u waarschijnlijk geen geld verdient als u niet werkt kunt u voor deze situaties een AOV afsluiten.

6. Als uw bedrijf hard groeit

Groeit uw onderneming? Wordt het steeds drukker met uw bedrijf? Dan heeft u misschien ook een AOV nodig. Want meer werk betekent een groter financieel risico. Dat kunt u eenvoudig afdekken met een AOV.

Voorkomen is beter dan genezen

Een AOV zorgt ervoor dat u als ondernemer niet zonder inkomen komt te zitten. Duur? Dat hoeft niet, Want u kunt het bedrag altijd verhogen of verlagen. Handig wanneer uw bedrijf groeit bijvoorbeeld. U kunt ook altijd de uitkeringsperiode wijzigen. Wilt u bijvoorbeeld maar een paar jaar een uitkering krijgen? Dan wordt ook uw AOV goedkoper. U kunt uw arbeidsongeschiktheidsverzekering altijd invullen naar eigen wensen.
AOV specialist Alexandra
Met de kennis van Alexandra Willemse
AOV-specialist
Alexandra werkt al ruim 22 jaar bij Centraal Beheer. Als AOV-specialist helpt ze ondernemers met een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering.