AOV specialist Marc van Halle

Marc zet alle feiten en fabels over AOV op een rijtje

Het hebben van een financieel vangnet als ondernemer is fijn. Dat hoeven we u niet uit te leggen. Maar hoe zit dat nou met die verhalen over gezondheidschecks en moeizame uitkeringen. Wat is daarvan waar? Marc van Halle, AOV-specialist bij Centraal Beheer, neemt u mee langs alle feiten en fabels.
25 okt 2023 3 minuten

Ik twijfel nog over de kosten van een AOV

Een maandelijkse AOV-premie is onderaan de streep toch weer een extra vaste last als ondernemer. Zijn die kosten hoog in verhouding? En is dit echt aftrekbaar?

Feit! Oké, gemiddeld betaalt een ondernemer € 2.500,- bruto premie per jaar. Dat is veel geld. Maar reken eens om. Bij een 36-urige werkweek en 1 maand vakantie per jaar, betaalt u € 1,45 per gewerkt uur. En dat is bruto. Afhankelijk van het inkomen, krijgen de meeste ondernemers nog een deel terug via de Belastingdienst.

Meer over de AOV kosten

Feit! Dit geldt voor bijna alle ondernemers. Afhankelijk van de belastingschijf van uw inkomen profiteert u tussen een derde tot de helft van een fiscaal voordeel op de AOV-premie. Stel: u betaalt € 250,- premie per maand en u krijgt 42% terug. Dan betaalt u netto € 145,-. Bij een week van 36 uur, kost de AOV u € 1,- per gewerkt uur. Belangrijk om te weten als u deze verzekering overweegt. Over een AOV-uitkering betaalt u wel inkomstenbelasting.

Is uw AOV-premie aftrekbaar?

Fabel! Dit lijkt zo, omdat u in loondienst niet duidelijk zag wat u betaalde. De premie voor de Ziektewet en WIA werden toen ingehouden op uw salaris. De premie voor de AOV is vaak lager. Een werknemer betaalt gemiddeld 14% van het bruto-inkomen, de meeste ondernemers 4 tot 7%. Ook kunnen ondernemers betere voorwaarden kiezen, zoals een beroepsdekking.
Fabel! Dit lijkt vaak mooier dan het is. Want stelt u zich voor: U verdient € 50.000,- per jaar en hebt € 40.000,- kosten. Het lukt om elk jaar € 10.000,- te sparen. Na 10 jaar raakt u arbeidsongeschikt. Zelfs als u uw uitgaven weet te beperken tot € 25.000,-, heeft u maar geld voor 4 jaar. Met een AOV bent u ook de jaren daarna verzekerd.

Ik twijfel over hoe ik het beste een AOV kan afsluiten

Het afsluiten van een AOV doet u niet elke dag. Waar moet u rekening mee houden? En hoe kiest u het juiste pakket?

Feit/fabel! Het afsluiten van een AOV kost flink wat tijd. U wilt er immers voor zorgen dat u voldoende weet voordat u besluit premie te betalen. Ook worden er een aantal vragen gesteld waar u even rustig bij stil moet staan.

Ondanks deze stappen, hebben wij het afsluiten van een AOV zo eenvoudig mogelijk voor u gemaakt. Zo kunt u namelijk zelf uw AOV-aanvraag volledig online indienen. Bij elke stap staat duidelijk omschreven wat we van u verwachten. En u heeft altijd 14 dagen bedenktijd. Is er toch iets onduidelijk? Of heeft u ineens twijfels? Dan kunt u altijd even met onze specialisten bellen.

Zo kost het afsluiten van een AOV nog steeds wel even wat tijd, maar maken we uw route hiernaar toe begrijpelijk en eenvoudig.

Zo werkt het afsluiten van een AOV

Feit! Gaat u iets anders doen? Of verhuist u naar het buitenland? Dan moet u dit doorgeven. Uw nieuwe werkzaamheden of verblijfplaats kunnen meer of minder risico opleveren. Dit heeft effect op de dekking van uw verzekering en de premie. Vergeet u dit door te geven, dan kan het voorkomen dat u voor een deel of helemaal niet verzekerd bent.

Feit! Bij enkele verzekeraars – waaronder Centraal Beheer – kunt u de AOV zonder advies afsluiten. Hierbij is het wettelijk verplicht dat u vooraf een Kennis & Ervaringstoets doet. Slaagt u hiervoor en sluit u de AOV af, dan betaalt u bij Centraal Beheer eenmalig € 99,- afsluitkosten.

Sluit zelf een AOV af

Fabel! Het is een misverstand dat alle verzekeraars direct vragen om een keuring. Centraal Beheer vraagt u eerst alleen een gezondheidsverklaring in te vullen. Een medisch adviseur beoordeelt vervolgens op basis van de gezondheidsverklaring of we uw aanvraag accepteren. Soms komt het voor dat we aanvullende voorwaarden stellen. Ook komt het in een klein deel van de aanvragen voor dat we een aanvraag helaas moeten afwijzen.

Ik twijfel over of ik wel een uitkering krijg 

U hoopt het altijd te voorkomen: arbeidsongeschiktheid. Maar als het toch gebeurt, krijgt u dan wel direct uw uitkering? En moet u daarvoor veel bewijs aanleveren?

Fabel! Naast een eventuele uitkering begeleidt Centraal Beheer u op meer fronten. Preventie voorkomt dat u ziek wordt. En als u arbeidsongeschikt bent, helpen we u bij uw re-integratie of omscholing. Van medische en psychische hulp, tot hulp bij uw bedrijfsvoering.

Zo helpen we u na een arbeidsongeval

Fabel! Bij Centraal Beheer bent u dan wel verzekerd! Ook in het geval van risicovolle activiteiten zoals motorrijden, skiën en voetbal. De enige uitzonderingen: er mag geen opzet, drank, roekeloosheid of drugs in het spel zijn.

Fabel! Bij Centraal Beheer krijgt u al een uitkering als u voor 25% arbeidsongeschikt bent. Onze arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft bovendien een beroepsdekking. Dat betekent dat u al een uitkering ontvangt als u uw eigen werk voor minimaal 25% niet meer kan doen.

Zo werkt de uitkering van een AOV

Fabel! Heeft u gekozen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering AOV Compleet? Dan ontvangt u ook als u zwanger bent een uitkering vanuit uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze uitkering ontvangt u vanaf 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Bij meerlingen is dit 20 weken. Uw eigenrisicoperiode trekken we hiervan af. Heeft u bijvoorbeeld een eigenrisicoperiode van 1 maand? Dan krijgt u geen 16 maar 12 weken zwangerschapsuitkering.

De AOV Kort & Krachtig biedt geen zwangerschapsdekking.

Ik twijfel of een AOV in mijn situatie de juiste keuze is

Soms is het lastig om in te schatten of het afsluiten van een AOV onderaan de streep slim is, of niet. Is het bijvoorbeeld de moeite waard als u op kantoor werkt? En wordt het verplicht?

Fabel! (Nu nog) Ben je een zzp’er, ondernemer met personeel of meewerkend echtgenoot en betaal je inkomstenbelasting? Dan ben je in de toekomst vanuit de overheid verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De verwachte startdatum van de verplichte AOV is rond 2027.

Meer weten over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering? Lees in dit artikel alles over de verplichte AOV.

Feit! Bent u in dienst bij een werkgever? Dan heeft uw werkgever een loondoorbetalingsplicht bij ziekte. U kunt na 2 jaar arbeidsongeschiktheid in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Een ondernemer kan alleen (in sommige situaties) een bijstandsuitkering aanvragen. Als starter kunt u zich wel bij UWV vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet en de WIA, maar deze verzekeringen kennen een beperkte dekking. Ook DGA’s zijn niet altijd via de overheid verzekerd. Check hiervoor de vorm van uw DGA-overeenkomst.

Fabel! Natuurlijk, de kans op een ongeval is groter bij een gevaarlijk beroep dan bij de meeste kantoorbanen. Misschien voelt het daarom logischer om bij gevaarlijke beroepen een AOV af te sluiten. Toch kunnen ongevallen iedereen treffen. Denk bijvoorbeeld ook aan gezondheidsproblemen of ongelukken tijdens sport. Daarom is de zekerheid van een inkomen bij ongevallen ook bij een kantoorbaan verstandig. Daarbij betaalt u vaak minder premie omdat het type beroep wordt meegenomen in de bepaling van uw premie.

Mogelijke redenen om geen AOV te nemen

Benieuwd hoeveel een AOV u kost?

Kiest u voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kunt u een maandelijkse uitkering krijgen als u arbeidsongeschikt raakt. De uiteindelijke kosten van een AOV hangen af verschillende factoren, zoals uw werk en leeftijd. Benieuwd wat uw premie wordt?
AOV-specialist Marc van Halle
Met de kennis van Marc van Halle
AOV-specialist

Marc werkt al ruim 10 jaar als AOV-specialist. Hij kent de markt goed en weet welke risico's er zijn.