AOV aftrekbaar

Is de AOV aftrekbaar?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar?

U bent zzp’er of eigenaar van een onderneming en overweegt een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) af te sluiten. Of u heeft dit al gedaan. U kunt als zelfstandig ondernemer de premie van uw AOV-verzekering aftrekken van uw inkomsten­belasting. Wel betaalt u belasting over een eventuele uitkering. Ontdek hier hoe u de kosten van uw AOV kunt aftrekken en hoe deze belasting werkt. 

De AOV-premie is fiscaal aftrekbaar

Betaalt u premie voor een arbeids­ongeschiktheids­verzekering? Dan krijgt u aan het begin van het nieuwe jaar een overzicht van uw AOV-verzekeraar. Hierin staat hoeveel premie u heeft betaald. Een deel daarvan kunt u terugkrijgen via de inkomsten­belasting. Dit doet u door de AOV-premie af te trekken van ‘inkomen uit werk en woning’ (box 1). De AOV-premie behoort dus tot de fiscaal aftrekbare kosten.

Voor wie is de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar?

Bent u zzp’er en eigenaar van een eenmanszaak, of firmant in een VOF of CV? Dan bent u ondernemer voor de inkomsten­belasting (IB-ondernemer) en is de premie die u betaalt voor uw AOV-verzekering fiscaal aftrekbaar. Over de uitkering betaalt u wel belasting.

Een voorbeeld:

Jaarinkomen € 40.000
Inkomensbelasting 42%
Premie AOV € 200
Jaarpremie (12x 200) € 2.400
Belastbaar inkomen € 37.600
Belastingvoordeel € 200 - € 116 = € 84

Effectief krijgt u in bovenstaand voorbeeld 42% van de betaalde AOV-premie terug. U betaalt dus netto geen € 200,- maar € 116,- premie per maand.

Bij een werkweek van 36 uur kost de arbeids­ongeschiktheids­verzekering u dan € 0,80 per uur. Handig om te weten als u een arbeids­ongeschiktheids­verzekering overweegt en twijfelt over de kosten.

Vraag uw belasting­adviseur om advies over uw specifieke situatie. Bijvoorbeeld over het netto bedrag dat u als ondernemer betaalt voor uw arbeids­ongeschiktheids­verzekering. Wilt u eerst de premie indicatie van uw arbeids­ongeschiktheids­verzekering berekenen? Dat kan gemakkelijk online.

Belastingen bij arbeids­ongeschiktheid

Raakt u arbeids­ongeschikt, dan is de uitkering die u ontvangt van uw verzekeraar belast. Deze “loonbelasting” houdt de verzekeraar voor u in en wordt direct afgedragen aan de Belastingdienst. Als u arbeidsongeschikt raakt ontvangt u dus minder dan het verzekerde bedrag, omdat hierover nog belasting moet worden betaald. Hou hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat u wilt verzekeren. Het verzekerde bedrag op uw polisblad is een bruto bedrag.

Het netto bedrag dat u als uitkering ontvangt, ziet de Belastingdienst als inkomen. U moet dit dus opgeven als inkomen bij uw jaarlijkse inkomsten­belasting. De inkomstenbelasting daarover is al op uw AOV-uitkering ingehouden. Het kan wel zijn dat u nog andere inkomsten heeft, waardoor u over uw totale inkomen nog extra belasting moet betalen aan de Belastingdienst.

Arbeids­ongeschiktheids­verzekering voor een directeur-grootaandeel­houder (DGA)

Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) en in loondienst van uw eigen BV of heeft u een NV of stichting? Dan kunt u uw arbeids­ongeschiktheids­verzekering ook via uw bedrijf of stichting afsluiten. Maar het bedrijf of de stichting kan niet de begunstigde zijn. De begunstigde is degene die bij arbeids­ongeschiktheid de uitkering ontvangt. Dus sluit u een AOV-verzekering af voor als u arbeids­ongeschikt raakt, dan bent u de begunstigde. Let op: betaalt de BV of NV de premie voor de AOV? Dan kan de curator bij een faillissement de uitkering opeisen.

Sluit u een arbeids­ongeschiktheids­verzekering via uw bedrijf? Dan is het belangrijk dat u weet wat de risico’s zijn. Als het slecht gaat met de zaken en uw BV gaat failliet, dan heeft u in de meeste gevallen geen arbeids­ongeschiktheids­verzekering meer. Ook als u een uitkering hebt via de BV gaat die verloren. Dit is niet zo als u uw verzekering privé heeft afgesloten.

U wilt natuurlijk voorkomen dat u arbeids­ongeschikt wordt met een BV of NV en geen uitkering heeft. Heeft u een BV of NV en overweegt u om via uw bedrijf een arbeids­ongeschiktheids­verzekering te sluiten? Laat u dan goed informeren door ons.
Bereken uw premie