Arbeids­ongeschikt

Wat moet ik doen als ik volledig of gedeeltelijk arbeids­ongeschikt word?

Als u in loondienst arbeids­ongeschikt wordt is er al veel geregeld om ervoor te zorgen dat u uw inkomen behoudt. Voor mensen die als zzp'er of ondernemer werken is dit niet zo. Maar ook als zzp'er of ondernemer kunt u tijdelijk of langdurig arbeids­ongeschikt raken. Daarom is het goed om te weten wat u kunt doen om u hierop voor te bereiden.

Wat is arbeids­ongeschikt?

Kunt u niet meer werken? Dan bent u arbeids­ongeschikt. U kunt voor korte of langere tijd arbeids­ongeschikt zijn. Dat kan komen door ziekte of door een (sport)ongeval. Maar ook zwangerschaps­verlof wordt gezien alsof u tijdelijk arbeids­ongeschikt bent.

U kunt volledig of voor een deel arbeidsongeschikt zijn. Stel bijvoorbeeld dat u als zzp'er in de bouw een deel van uw werkzaamheden - zoals het begeleiden van anderen - nog wel kunt doen. Fysieke arbeid gaat echter niet meer. In dat geval bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

Is een AOV de oplossing voor ziekte?

Arbeidsongeschikt video

Wat te doen bij arbeids­ongeschiktheid

Iedereen kan arbeids­ongeschikt worden. Als ondernemer wilt u er liever niet aan denken. Wat gebeurt er met uw zaak en uw inkomen? Juist om te voorkomen dat een vervelende situatie extra moeilijk wordt, is het verstandig om een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) te overwegen.

Voor een arbeids­ongeschiktheids­verzekering betaalt u een premie. Als u dan arbeids­ongeschikt raakt ontvangt u een uitkering van de verzekeraar. Wat u precies verzekert bepaalt u zelf. Dus het bedrag dat u wilt verzekeren stemt u af op de vaste lasten en kosten die u elke maand heeft. U kunt voor een eigen risicoperiode kiezen, een tijdelijke periode waarin u zelf voor uw inkomsten zorgt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eigen risicoperiode van 6 maanden. U betaalt dan minder premie, omdat u pas na 6 maanden arbeids­ongeschiktheid een uitkering krijgt. Lees hier meer over de verschillende soorten arbeids­ongeschiktheids­verzekeringen: AOV vergelijken.

Wordt u als zzp'er of ondernemer arbeidsongeschikt zonder dat u een arbeids­ongeschiktheids­verzekering heeft afgesloten? Dan heeft u mogelijk alleen recht op een bijstandsuitkering. Of u die krijgt hangt van bepaalde regels af. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar uw eigen vermogen. U kunt hierover meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid.

Bent u klant bij Centraal Beheer? Hier kunt u zich Arbeids­ongeschikt melden

Uw inkomen verzekerd bij arbeidsongeschiktheid

Ondernemen is risico’s nemen. Maar ondernemen brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Als de gevolgen van een risico te groot zijn om te dragen, dan wordt het gokken. Zo zit het voor veel zelfstandigen ook met arbeidsongeschiktheid. In het stappenplan ‘Zo houdt u de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid beheersbaar’ laten we u zien hoe u uw eigen risico’s kunt bepalen als uw inkomen wegvalt door ziekte. En wat u kunt doen om die risico’s voldoende af te dekken.