Veelgestelde vragen van zzp’ers over arbeidsongeschiktheid
Op 3 maart 2020 heeft de Stichting van de Arbeid (vakbonden en werkgevers) haar advies voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. Op 6 juli 2020 gaf de minister aan dat hij het advies overneemt. Hij deed dat in zijn brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van het Pensioenakkoord. Wel laat hij nu nader onderzoek doen naar de uitvoerbaarheid van de regeling. Begin volgend jaar start de voorbereiding van het wetsvoorstel.
Een duidelijke ingangsdatum voor de verplichte wettelijke regeling is nog niet gecommuniceerd. De verwachting is dat deze niet eerder dan 2024 ingaat.
- Een duidelijke ingangsdatum voor de verplichte wettelijke regeling is nog niet gecommuniceerd. De verwachting is dat deze niet eerder dan 2024 ingaat.
- Een uitkering van maximaal € 1.650 bruto per maand (huidige minimum loon).
- De premie is maximaal € 220 bruto per maand; de premie is aftrekbaar.
- De Belastingdienst int de premie en het UWV is verantwoordelijk voor uitvoering van de verzekering.
- Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dat betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die u nog uit zou kunnen voeren. Met uw beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
- De wachttijd (dat is uw eigenrisicoperiode) is standaard 52 weken, maar die mag aangepast worden naar 26 of 104 weken tegen een aangepaste premie.
- Zzp’ers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.
Het gaat nu nog om een advies
Kunt u niet meer werken? Dan bent u arbeidsongeschikt. U kunt voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt zijn. Dat kan komen door ziekte of door een (sport)ongeval. Maar ook zwangerschapsverlof wordt gezien alsof u tijdelijk arbeidsongeschikt bent.
U kunt volledig of voor een deel arbeidsongeschikt zijn. Stel bijvoorbeeld dat u als zzp'er in de bouw een deel van uw werkzaamheden - zoals het begeleiden van anderen - nog wel kunt doen. Fysieke arbeid gaat echter niet meer. In dat geval bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt.
Iedereen kan arbeidsongeschikt worden. Als ondernemer wilt u er liever niet aan denken. Wat gebeurt er met uw zaak en uw inkomen? Juist om te voorkomen dat een vervelende situatie extra moeilijk wordt, is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te overwegen.
Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt u een premie. Als u dan arbeidsongeschikt raakt ontvangt u een uitkering van de verzekeraar. Wat u precies verzekert bepaalt u zelf. Dus het bedrag dat u wilt verzekeren stemt u af op de vaste lasten en kosten die u elke maand heeft. U kunt voor een eigen risicoperiode kiezen, een tijdelijke periode waarin u zelf voor uw inkomsten zorgt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eigen risicoperiode van 6 maanden. U betaalt dan minder premie, omdat u pas na 6 maanden arbeidsongeschiktheid een uitkering krijgt. Lees hier meer over de verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: AOV vergelijken.
Wordt u als zzp'er of ondernemer arbeidsongeschikt zonder dat u een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten? Dan heeft u mogelijk alleen recht op een bijstandsuitkering. Of u die krijgt hangt van bepaalde regels af. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar uw eigen vermogen. U kunt hierover meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid.
Bent u klant bij Centraal Beheer? Hier kunt u zich Arbeidsongeschikt melden