Arbeids­ongeschikt

Wat moet ik doen als ik volledig of gedeeltelijk arbeids­ongeschikt word?

Als u in loondienst arbeids­ongeschikt wordt is er al veel geregeld om ervoor te zorgen dat u uw inkomen behoudt. Voor mensen die als zzp'er of ondernemer werken is dit niet zo. Maar ook als zzp'er of ondernemer kunt u tijdelijk of langdurig arbeids­ongeschikt raken. Daarom is het goed om te weten wat u kunt doen om u hierop voor te bereiden.

Wat is arbeids­ongeschikt?

Kunt u niet meer werken? Dan bent u arbeids­ongeschikt. U kunt voor korte of langere tijd arbeids­ongeschikt zijn. Dat kan komen door ziekte of door een (sport)ongeval. Maar ook zwangerschaps­verlof wordt gezien alsof u tijdelijk arbeids­ongeschikt bent.

U kunt volledig of voor een deel arbeidsongeschikt zijn. Stel bijvoorbeeld dat u als zzp'er in de bouw een deel van uw werkzaamheden - zoals het begeleiden van anderen - nog wel kunt doen. Fysieke arbeid gaat echter niet meer. In dat geval bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

Is een AOV de oplossing voor ziekte?

Arbeidsongeschikt video

Wat te doen bij arbeids­ongeschiktheid

Iedereen kan arbeids­ongeschikt worden. Als ondernemer wilt u er liever niet aan denken. Wat gebeurt er met uw zaak en uw inkomen? Juist om te voorkomen dat een vervelende situatie extra moeilijk wordt, is het verstandig om een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) te overwegen.

Voor een arbeids­ongeschiktheids­verzekering betaalt u een premie. Als u dan arbeids­ongeschikt raakt ontvangt u een uitkering van de verzekeraar. Wat u precies verzekert bepaalt u zelf. Dus het bedrag dat u wilt verzekeren stemt u af op de vaste lasten en kosten die u elke maand heeft. U kunt voor een eigen risicoperiode kiezen, een tijdelijke periode waarin u zelf voor uw inkomsten zorgt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eigen risicoperiode van 6 maanden. U betaalt dan minder premie, omdat u pas na 6 maanden arbeids­ongeschiktheid een uitkering krijgt. Lees hier meer over de verschillende soorten arbeids­ongeschiktheids­verzekeringen: AOV vergelijken.

Wordt u als zzp'er of ondernemer arbeidsongeschikt zonder dat u een arbeids­ongeschiktheids­verzekering heeft afgesloten? Dan heeft u mogelijk alleen recht op een bijstandsuitkering. Of u die krijgt hangt van bepaalde regels af. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar uw eigen vermogen. U kunt hierover meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid.

Bent u klant bij Centraal Beheer? Hier kunt u zich Arbeids­ongeschikt melden