man-aan-het-werk-in-werkplaats

De 3 meest voorkomende bedrijfsongevallen op de werkvloer

Als zzp’er is het goed soms stil te staan bij mogelijke bedrijfsongevallen. Ontdek waar de risico’s liggen en lees gelijk onze tips om ze te voorkomen.
7 aug 2023 3 minuten

Bedrijfsongeval soms extra pijnlijk als zzp'er

Elke dag krijgen gemiddeld zo’n 60 zelfstandig ondernemers een arbeidsongeluk. 24 van hen zijn daardoor tijdelijk of voor een langere periode uitgeschakeld. Wie in loondienst werkt, krijgt (gedeeltelijk) doorbetaald. Maar voor zzp’ers is dat een ander verhaal. Voor hen kan een ongeluk op werk of daarbuiten ook meteen pijn doen in hun portemonnee.

Wat valt er eigenlijk onder een bedrijfsongeval? 

We spreken over een bedrijfsongeval wanneer u een ongeluk heeft gehad tijdens werk. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Denk aan kleine verwondingen door een struikelpartij op kantoor tot aan serieuze ongevallen door beknelling bij werk in de bouw. U kunt zich hier als zzp’er tegen verzekeren

Dit zijn de 3 meest voorkomende ongevallen op de werkvloer

Stoepranden, losliggende matjes, emmers, gladde vloeren. U kunt er lelijk over vallen. Meestal krabbelt u in zo’n geval weer snel op. Maar u kunt ook letsel overhouden aan zo’n schuiver. Een flinke schaafwond bijvoorbeeld. Of zelfs een gebroken arm of been.

In de top 3 meest voorkomende ongevallen staat ‘struikelen of uitglijden’ met stip op 1. Voor ruim 46% van de mensen is dat een risico op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van CBS. En de gevolgen van zo’n val? 4 op de 5 mensen heeft alleen tijdelijk letsel. Maar voor 1 op de 5 heeft een val dus een grotere impact. Zij lopen door een val blijvende schade op. En dat weten we dankzij een meerjarig onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voorkom struikelen en uitglijden met deze tips

  • Verberg kabels en slangen bij gangpaden en looproutes achter plinten of bevestig deze met stevige tape.
  • Zorg voor goede binnen- en buitenverlichting die automatisch aangaat.
  • Investeer in antislipmatten voor buiten, het liefst natuurlijk voor de herfst en winter.
  • Probeer elk uur even pauze te nemen. Vaak ontstaat een ongeluk wanneer u net even niet scherp bent. Met regelmatige pauzes houdt u zichzelf scherp door de dag heen.
“Van onderen!”. De zwaartekracht is keihard. En een vallend voorwerp komt vaak hard aan. Zo ook een rondvliegend voorwerp. Het risico op zo’n ongeval is kleiner dan vallen of uitglijden. Slechts zo’n 7% van de zzp’ers ziet vallende voorwerpen dan ook als een reëel risico. Maar gaat het mis? Dan veroorzaakt dat wel vaak serieuze verwondingen. 4 op de 10 mensen houden zelfs blijvend letsel over aan zo’n wond. Daarbij lopen ze een groot risico op arbeidsongeschiktheid.

Slagersmessen, snijmachines, een stanleymes. Dat is altijd opletten: 1 verkeerde beweging en de gevolgen kunnen groot zijn. Voor u het weet, zit u met een flinke wond in de wachtkamer van de eerste hulp. Uzelf aan een voorwerp stoten, kan u ook tijdelijk uitschakelen. Het goede nieuws: mensen herstellen vaak snel van dit soort letsel. Meestal kunnen ze na een paar dagen rust weer aan het werk. In 9% van de gevallen leidt het wel tot langer verzuim. Dat risico is dus niet zo groot, maar het blijft natuurlijk oppassen.

Tips om stoten en snijden op werk voor te zijn

  • Werkt u in de bouw? Dan voelt uw werkkleding soms aan als een kostenpost. Toch verkleint goede werkkleding de kans op ongevallen. Maak er daarom bijvoorbeeld een gewoonte van om wekelijks uw werkkleding op slijtage of beschadigingen te controleren.
  • Probeer elke dag af te sluiten met 10 minuten opruimen van uw werkplek.
  • Zorg opnieuw voor goede binnen- en buitenverlichting. Met goed zicht voorkomt u vaak al een groot deel van de risico’s.

Klein ongeluk? Voorkom grotere gevolgen

Kleine ongelukken kunnen grote gevolgen hebben. Een slimme oplossing is dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Deze verzekering zorgt ervoor dat u een deel van uw inkomen krijgt van de verzekeraar als u arbeidsongeschikt raakt.