Hittetips: slim omgaan met warmte in huis

De afgelopen jaren hadden we flink wat hete en droge weken. Gelukkig zijn er best wat manieren om slim om te gaan met hitte in huis. Van snelle oplossingen als ’s avonds goed luchten tot duurzame verbeteringen als isoleren.
Een groen dak scheelt al gauw 2 tot 4 graden in huis

Doe rustig aan bij hitte

Bij warm weer moet het lichaam meer moeite doen om koel te blijven. Dat kost energie. Daarom bent u bij hitte vaak sneller moe. Ook kunt u duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Maak u vooral niet druk. Stel bijvoorbeeld het stofzuigen gewoon een keertje uit. Deze dingen kunt u nog meer doen voor een koel gevoel.

Wat te doen bij warmte? Tips om hitte te bestrijden

Met natuurlijke beschutting kunt u zorgen voor een koeler huis. Met planten tegen de muur of een struik of boom voor uw huis, zorgt u voor schaduw. Een boom houdt uw huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Denk aan leibomen voor het raam. Beplanting zorgt ook voor een koelere tuin. Tegels en bestrating rondom het huis houden hitte lang vast. Denk erover na wat 'groen' te planten. Zo bent u voorbereid op een volgende warme zomer.
Groene begroeiing kan bijdragen aan dakisolatie. Denk aan vetkruid. In de zomer warmt een groen dak minder op dan een dak met bitumen. Groendakspecialist Louis Goulmy laat weten dat een groen dak hittestress en wateroverlast kan voorkomen. Een groen dak is geen vervanging van goede dakisolatie, maar scheelt al gauw 2 tot 4 graden in huis. Een groen dak kunt u bovendien goed combineren met zonnepanelen.

In de winter bespaart u energie en geld met goede isolatie van uw woning. Maar in de zomer zorgt isolatie juist voor een koeler huis. En dat is wel zo prettig. Met dakisolatie, muurisolatie en HR++ glas of triple glas houdt u de hitte 's zomers buiten. Combineer HR++ glas op het zuiden altijd met goede zonwering. Zo warmt het huis nog minder snel op.

Wilco en Jessica verbouwden hun huis zelf. En plaatsten 3-dubbelglas om in de zomer warmte buiten te houden.

's Ochtends en 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het lekker doorwaaien. Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Maar hoe warm het ook is, houd altijd rekening met inbrekers. Heeft uw huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open. Zo haalt u minder warme lucht in huis.
Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Zonwering aan de buitenkant werkt het beste tegen hitte. Denk aan de Zuid-Europese huizen met hun houten luiken. Maar ook door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houdt u het zonnetje buiten.
Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van lasagne in de oven. Dat scheelt al snel een graadje. Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek. Heeft u buiten genoeg ruimte? Op een ouderwetse droogmolen wappert de schone was met dit weer razendsnel droog.

Met een ventilator of airco bant u hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik. Zeker als u nog geen zonnepanelen heeft kan dit behoorlijk in de papieren lopen. U kunt in dat geval ook uw eigen goedkope en energiezuinige airco maken. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

Een ventilator is natuurlijk heel fijn bij hitte. Maar let goed op stof op uw ventilator als u een tijdje niet bent thuis geweest. Of wanneer u de ventilator al even niet heeft gebruikt. Stof op een ventilator kan brand veroorzaken.

Wilt u misschien folie op de ruiten te plakken? Een thermische breuk kan in alle soorten glas ontstaan. Een thermische breuk komt vaak door temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Bijvoorbeeld als de zon er een tijdje op schijnt. Door het plakken van folie op een raam wordt de kans op een thermische breuk soms groter. Plak daarom geen folie op de ruit. Of laat u goed informeren over de folie die u wilt opplakken.
Misschien wilt u nu geen drinkwater verspillen. Maar het is wel handig om de kraan even te laten lopen als u langer dan 1 week bent weggeweest. Het water heeft dan een tijdje stilgestaan. Door stilstaand water kan de kwaliteit van drinkwater minder worden. Bij warm weer is er een kans dat er bacteriën groeien in de waterleidingen, zoals legionella.
Houdt de hitte lang aan? Probeer uw ritme zo veel mogelijk aan te passen. En als dat kan wat rust te pakken op het heetste moment van de dag. Houd ook kwetsbare mensen en ouderen een beetje extra in de gaten. Niet iedereen kan goed tegen warmte.

Wilt u ook uw voordeel uit de zon halen?

Kijk of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Met de online dakscan ziet u meteen de mogelijkheden. En krijgt u een idee van de kosten en besparing. Of doe de persoonlijke duurzame checklist. En pak met de tips en oplossingen in onze handige checklist het verduurzamen stap voor stap aan.