Woningonderhoud binnen: kalender en tips

Weet u hoelang uw cv-ketel, ventilatiesysteem of kitnaden meegaan? En wat ze aan onderhoud nodig hebben? Bekijk in ‘ons huisje’ wanneer u wat moet vervangen. En hoe u de binnenkant van uw huis goed onderhoudt. Met deze tips vergeet u nooit meer een onderhoudsbeurt. En geniet u langer van uw woning.

Woningonderhoud binnen: tips

Met goed onderhoud gaat uw huis langer mee. Met deze tips vergeet u nooit meer een onderhoudsbeurt. En weet u wat u kunt doen voor het woningonderhoud binnen. Bekijk welk onderhoud nodig is voor de binnenkant van uw huis. Zo geniet u het langst van uw woning.
Met goed onderhoud aan uw cv-ketel wordt de kans op storingen kleiner. Ook wordt uw cv-ketel zuiniger in gebruik. Schakel voor de onderhoudsbeurt altijd een vakman in. Hoe vaak u dit moet doen, hangt af van het type ketel en de voorwaarden van het merk. De radiatoren kunt u wel zelf ontluchten. Doe dit 1 keer per jaar voor het stookseizoen begint. Controleer ook regelmatig de waterdruk. Want een te lage druk zorgt soms voor lekkages.

Kitnaden: vervang kitnaden in de badkamer elke 3 tot 5 jaar. Veel waterschade ontstaat door slecht onderhouden kitnaden in de badkamer. Deze schade valt helaas niet onder uw verzekering. Oude kitnaden worden vaak broos. Ook kan schimmel kitnaden verzwakken. Uw douchebak, bad, wc of wastafel is dan niet meer goed beschermd tegen water. Hierdoor kunt u lekkage krijgen. Lees meer over kitnaden onderhouden.

Afvoeren: voorkom verstopping en maak afvoeren regelmatig schoon. Verwijder vuil uit de sifon onder de wastafel en uit de douchegoot.

Schimmel: ventileer de badkamer goed en verwijder regelmatig schimmel op muren en plafond. Schimmel en vocht in huis zijn slecht voor uw gezondheid en tasten de kitnaden in de badkamer aan.

Voorkom verstopping van de afvoer. Spoel geen olie en vet door de gootsteen. En ontvet regelmatig met soda en heet water. Voorkom brandgevaar en maak de afzuigkap regelmatig schoon. Vervang bij een recirculatiekap 1 tot 2 keer per jaar het koolstoffilter. Voor een goede werking en lange levensduur, maakt u het beste ook regelmatig de vaatwasser en koelkast schoon.

Voldoende schone lucht in huis is belangrijk voor de gezondheid van u en uw huisgenoten. Zorg daarom dat u het ventilatiesysteem op tijd reinigt en onderhoudt. Maak 1 keer per jaar de filters boven de ramen schoon met een sopje. Reinig ook de afvoerventielen in plafonds of muren. Heeft u balansventilatie met WTW (warmteterugwinning)? Vervang dan 1 keer per jaar het filter van dit systeem.

De ventilatiebox laat u het beste elke 2 jaar schoonmaken door een vakman. Meestal moet u een ventilatiebox na 15 tot 20 jaar vervangen. Ook het schoonmaken van de luchtkanalen is een lastige klus en besteedt u het beste uit. Laat de luchtkanalen elke 6 tot 8 jaar schoonmaken. Lees meer over ventilatie en een gezond binnenklimaat.

Goed werkende rookmelders in huis zijn belangrijk voor uw veiligheid. Test rookmelders 1 keer per maand. Dit doet u door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Maak de rookmelder gelijk stofvrij. Door stof kan de rookmelder minder goed werken of een vals alarm geven. Vervang de batterij van de rookmelder op tijd. De houdbaarheidsdatum staat vaak op de rookmelder. Tip: er zijn ook rookmelders met batterijen die langer meegaan. Bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Lees meer over rookmelders.
Tochtende ramen en deuren. Ze zorgen ervoor dat energie onnodig het huis verlaat. U verbruikt meer energie om uw huis te verwarmen. Dit zorgt voor een hogere energierekening. Kijk daarom regelmatig het hang- en sluitwerk na. Olie de scharnieren 1 keer per jaar. En stel het hang- en sluitwerk eventueel opnieuw af (of laat dit doen). Lees meer tips om uw energieverbruik te verlagen.

Woningonderhoud buiten

Ook de buitenkant van uw huis heeft regelmatig onderhoud nodig. Bekijk wat u kunt doen aan woningonderhoud buiten.