Woningonderhoud binnen: kalender en tips

Weet je hoelang je cv-ketel, ventilatiesysteem of kitnaden meegaan? En wat ze aan onderhoud nodig hebben? Bekijk in ‘ons huisje’ wanneer je wat moet vervangen. En hoe je de binnenkant van je huis goed onderhoudt. Met deze tips vergeet je nooit meer een onderhoudsbeurt. En geniet je langer van je woning.

Woningonderhoud binnen: tips

Met goed onderhoud gaat je huis langer mee. Met deze tips vergeet je nooit meer een onderhoudsbeurt. En weet je wat je kunt doen voor het woningonderhoud binnen. Bekijk welk onderhoud nodig is voor de binnenkant van je huis. Zo geniet je het langst van je woning.
Met goed onderhoud aan je cv-ketel wordt de kans op storingen kleiner. Ook wordt je cv-ketel zuiniger in gebruik. Schakel voor de onderhoudsbeurt altijd een vakman in. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van het type ketel en de voorwaarden van het merk. De radiatoren kun je wel zelf ontluchten. Doe dit 1 keer per jaar voor het stookseizoen begint. Controleer ook regelmatig de waterdruk. Want een te lage druk zorgt soms voor lekkages.

Kitnaden: vervang kitnaden in de badkamer elke 3 tot 5 jaar. Veel waterschade ontstaat door slecht onderhouden kitnaden in de badkamer. Deze schade valt helaas niet onder je verzekering. Oude kitnaden worden vaak broos. Ook kan schimmel kitnaden verzwakken. Je douchebak, bad, wc of wastafel is dan niet meer goed beschermd tegen water. Hierdoor kun je lekkage krijgen. Lees meer over kitnaden onderhouden.

Afvoeren: voorkom verstopping en maak afvoeren regelmatig schoon. Verwijder vuil uit de sifon onder de wastafel en uit de douchegoot.

Schimmel: ventileer de badkamer goed en verwijder regelmatig schimmel op muren en plafond. Schimmel en vocht in huis zijn slecht voor je gezondheid en tasten de kitnaden in de badkamer aan.

Voorkom verstopping van de afvoer. Spoel geen olie en vet door de gootsteen. En ontvet regelmatig met soda en heet water. Voorkom brandgevaar en maak de afzuigkap regelmatig schoon. Vervang bij een recirculatiekap 1 tot 2 keer per jaar het koolstoffilter. Voor een goede werking en lange levensduur, maak je het beste ook regelmatig de vaatwasser en koelkast schoon.

Voldoende schone lucht in huis is belangrijk voor de gezondheid van jou en je huisgenoten. Zorg daarom dat je het ventilatiesysteem op tijd reinigt en onderhoudt. Maak 1 keer per jaar de filters boven de ramen schoon met een sopje. Reinig ook de afvoerventielen in plafonds of muren. Heb je balansventilatie met WTW (warmteterugwinning)? Vervang dan 1 keer per jaar het filter van dit systeem.

De ventilatiebox laat je het beste elke 2 jaar schoonmaken door een vakman. Meestal moet je een ventilatiebox na 15 tot 20 jaar vervangen. Ook het schoonmaken van de luchtkanalen is een lastige klus en besteed je het beste uit. Laat de luchtkanalen elke 6 tot 8 jaar schoonmaken. Lees meer over ventilatie en een gezond binnenklimaat.

Goed werkende rookmelders in huis zijn belangrijk voor je veiligheid. Test rookmelders 1 keer per maand. Dit doe je door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Maak de rookmelder gelijk stofvrij. Door stof kan de rookmelder minder goed werken of een vals alarm geven. Vervang de batterij van de rookmelder op tijd. De houdbaarheidsdatum staat vaak op de rookmelder. Tip: er zijn ook rookmelders met batterijen die langer meegaan. Bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Lees meer over rookmelders.
Tochtende ramen en deuren. Ze zorgen ervoor dat energie onnodig het huis verlaat. Je verbruikt meer energie om je huis te verwarmen. Dit zorgt voor een hogere energierekening. Kijk daarom regelmatig het hang- en sluitwerk na. Olie de scharnieren 1 keer per jaar. En stel het hang- en sluitwerk eventueel opnieuw af (of laat dit doen). Lees meer tips om je energieverbruik te verlagen.

Woningonderhoud buiten

Ook de buitenkant van je huis heeft regelmatig onderhoud nodig. Bekijk wat je kunt doen aan woningonderhoud buiten.