Rookmelders: 6 tips voor een veiliger huis

Rookmelders zorgen ervoor dat u brand sneller opmerkt. Daarom moet vanaf 1 juli 2022 in elk huis op elke verdieping een rookmelder hangen. Maar waar moet u (of uw verhuurder) op letten bij het ophangen van een rookmelder? Wij leggen het uit 

Een brand breidt zich snel uit

Tegenwoordig zijn veel spullen in huis van plastic. Daardoor kan een brand snel om zich heen grijpen. Ook zorgen plastic spullen snel voor rook en giftige gassen. Als uw rookmelder afgaat, is snel handelen dan ook nodig. Binnen 4 minuten kan 1 ruimte helemaal in brand staan. U heeft dan ook maar zo’n 3 minuten de tijd om uit uw huis te komen.

6 levensreddende rookmeldertips:

Slaapt u boven en is er beneden brand? Dan hoort u de rookmelder misschien niet. Als u alle rookmelders aan elkaar koppelt, gaat er bij brand overal het alarm af. Veel lawaai, maar wel zo veilig. Uw kunt uw rookmelders ook koppelen aan die van uw buren. Dit heeft veel voordelen:

  • Bent u niet thuis, dan kunnen uw buren de brandweer bellen.
  • Uw buren kunnen u of uw gezin helpen om te vluchten.
  • Uw buren zijn gealarmeerd, voordat de brand overslaat naar hun huis.
Van de overloop tot de slaapkamers, de keuken en de hal. Plaats rookmelders in verblijfsruimten, zoals de woonkamer en het washok. Maar ook in ruimten die bij de mogelijke vluchtroute horen als er brand uitbreekt. Denk aan de overloop. Vergeet ook ruimten waar u elektrische apparaten oplaadt niet.
Plaats liever geen rookmelders in ruimten waar damp is, zoals de badkamer of boven het fornuis. Door de waterdamp kan de rookmelder afgaan. Plaats de rookmelder liever op een afstandje. In de hal of bij de deur bijvoorbeeld. Of kies hier voor een thermische rookmelder. Maar let op: deze detecteert hitte, maar geen rook. Plaats ook liever geen rookmelders bij ventilators of in tochtige ruimten.
Standaard rookmelders kunt u niet ombouwen en zelf aan elkaar koppelen. Gekoppelde rookmelders zijn maar een paar tientjes duurder. Gaat er 1 rookmelder in huis af door rook? Dan gaat het signaal af bij alle melders die zijn gekoppeld.
Verwijder regelmatig stof met een doekje of stofzuiger. Stof zorgt ervoor dat de rookmelder niet goed werkt. Of onnodig afgaat. Vervang batterijen op tijd. Op uw rookmelders staat vaak ook een ‘houdbaarheidsdatum’. Test de rookmelders elke maand. Zet een herinnering hiervan in uw agenda. Hoe u de rookmelders moet testen staat op de gebruiksaanwijzing van het product.
Een combimelder kan koolmonoxide en rook meten. U hangt de combimelder op in een ruimte die een verbrandingstoestel heeft, zoals een cv-ketel. Plaats de melder op maximaal 1,5 meter van de warmtebron. Kijk op de gebruiksaanwijzing op welke hoogte u de melder moet ophangen.

Hulp nodig bij het ophangen van een rookmelder?

Moet u zelf een rookmelder ophangen, maar heeft u er geen tijd voor? Onze elektricien hangt de rookmelder vakkundig voor u op. Op de juiste plek in uw huis. En zorgt ervoor dat alles goed wordt aangesloten.