Verplichte verzekeringen

Deze mag u niet vergeten

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland heeft verplicht een basisverzekering voor ziektekosten. Kinderen ook. Bij een scheiding regelt u dit:

  • Bespreek met uw ex-partner bij wie de kinderen op de polis komen te staan. Staan de kinderen nu op uw polis, maar wilt u ze na de scheiding op de polis van uw ex-partner zetten? Dan moet u hier beiden toestemming voor geven. Hiervoor kunt u uw zorgverzekeraar samen bellen of beiden de wijzigingsbrief ondertekenen. Uw kinderen krijgen het aanvullende pakket van de ouder bij wie ze op de polis staan.
  • Was u samen met de rest van het gezin aanvullend verzekerd? Bepaal na de scheiding of u dat nog steeds wilt en regel het met uw verzekeraar. Als de verzekering niet op uw naam stond, moet u een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Stond de verzekering wel op uw naam? Dan houdt u de pakketten die u al had. Uw kinderen krijgen de aanvullende pakketten van de ouder bij wie ze op de zorgpolis staan.
  • Was u verzekerd via de werkgever van uw ex-partner? Dan kunt u de verzekering meestal houden en op uw eigen naam laten zetten. Gaf de werkgever een collectieve korting en extra vergoedingen? Dan gelden deze niet meer voor u.
WA-verzekering motorvoertuigen

WA-verzekering motorvoertuigen

Rijdt u een auto, motor of brommer? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen verplicht. Deze is voor schade bij een ander en niet voor schade aan bijvoorbeeld uw eigen auto. Daarvoor kunt u zich aanvullend verzekeren.

Bij een scheiding regelt u op wiens naam de auto komt of blijft te staan. Deze partner moet de auto ook verzekeren.

Let op: dit is niet dezelfde verzekering als de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze is niet verplicht, maar wel aan te raden.

Ook interessant

Welke verzekeringen regelt u nog meer?

Niet verplicht, wel belangrijk om aan te denken. Bepaal zelf welke verzekeringen u nodig heeft.