Rente wijzigen

Kan uw hypotheekrente omlaag?

Voor het einde van een rentevast-periode ontvangt u een voorstel voor een nieuwe rente. Maar u kunt ook al eerder uw hypotheekrente aanpassen. Dat kan op verschillende manieren.
Bekijk uw hypotheek

3 manieren om tussentijds uw hypotheekrente aan te passen

1. Aflossen op uw hypotheek

Via maandelijkse of extra aflossingen daalt uw schuld. En uw schuld bepaalt mede de risico-opslag in uw rente. Daarom kijkt Centraal Beheer bij elke aflossing of uw risico-opslag omlaag kan. Als dat zo is, passen we de risico-opslag aan en gaat uw rente omlaag. Daar hoeft u niets voor te doen.

Let op! Heeft u een hypotheek met NHG, of zit u al in de laagste risicoklasse. Dan kunt u uw rente niet verlagen. U betaalt dan al de laagst mogelijke rente.
Extra aflossen

2. Bewijzen dat de waarde van uw huis hoger is

De waarde van uw huis bepaalt mede de risico-opslag in uw rente. In Mijn Centraal Beheer ziet u van welke waarde Centraal Beheer nu uitgaat.

  • Is uw hypotheekschuld lager dan 80% van de WOZ-waarde en maximaal € 300.000,-? Dan bewijst u de huidige woningwaarde met de WOZ-opgave van uw gemeente.
  • Is uw hypotheekschuld hoger dan € 300.000,-? Of hoger dan 80% van de WOZ-waarde? Dan bewijst u de huidige woningwaarde met een officieel taxatierapport.

Stuur ons via ‘Documenten insturen’ in Mijn Centraal Beheer of de Centraal Beheer app een bewijs van de woningwaarde.

Let op! Heeft u een hypotheek met NHG, of zit u al in de laagste risicoklasse. Dan kunt u uw rente niet verlagen. U betaalt dan al de laagst mogelijke rente.

WOZ of taxatie insturen

3. Een voorstel aanvragen

U kunt ons al vóór het einde van de rentevast-periode vragen om een voorstel voor een nieuwe rente. Meestal moet u dan wel een vergoeding betalen voor de rente die wij mislopen.

  • U kunt de vergoeding in 1 keer betalen. Dat heet afkoop.
  • U kunt de vergoeding ook laten verwerken in uw nieuwe rente. Dat heet rentemiddeling. Hiervoor betaalt u € 250,- administratiekosten. U kunt maximaal 1 keer per 12 maanden rentemiddeling aanvragen.

Een voorstel voor een nieuwe rente (afkoop of middeling) vraag u eenvoudig aan in Mijn Centraal Beheer.

Let op! Heeft u een spaarhypotheek (Spaargarant Hypotheek) of een bankspaarhypotheek (Kapitaalrekening Eigen Woning Hypotheek)? Dan verandert niet alleen uw hypotheekrente maar óók uw premie of inleg.

Over rentemiddeling leest u meer in deze brochures:

Voorstel aanvragen

Belangrijke gebeurtenissen

Een jong stel loopt met groot tapijt op de schouder

Verhuizen

Meestal kunt u uw hypotheek­rente en hypotheek­vorm meenemen naar een ander huis.
Lees meer
Man en vrouw kijken boos en teleurgesteld een andere kant op

Scheiden

Het huis en de hypotheek staan op 2 namen. Kan 1 van beiden in het huis blijven wonen?
Lees meer
Twee handen ineen aan twee kanten van de tafel, papier en pen er tussenin.

Overlijden

Natuurlijk helpen we u op weg met de noodzakelijke aanpassingen in de hypotheek.
Lees meer