Rente wijzigen

Kan uw hypotheekrente omlaag?

Voor het einde van een rentevast-periode ontvangt u een voorstel voor een nieuwe rente. Maar u kunt ook al eerder uw hypotheekrente aanpassen. Dat kan op verschillende manieren.
Bekijk uw hypotheek

3 manieren om tussentijds uw hypotheekrente aan te passen

1. Aflossen op uw hypotheek

Via maandelijkse of extra aflossingen daalt uw schuld. En uw schuld bepaalt mede de risico-opslag in uw rente. Daarom kijkt Centraal Beheer bij elke aflossing of uw risico-opslag omlaag kan. Als dat zo is, passen we de risico-opslag aan en gaat uw rente omlaag. Daar hoeft u niets voor te doen.

Let op! Heeft u een hypotheek met NHG, of zit u al in de laagste risicoklasse. Dan kunt u uw rente niet verlagen. U betaalt dan al de laagst mogelijke rente.
Extra aflossen

2. Bewijzen dat de waarde van uw huis hoger is

De waarde van uw huis bepaalt mede de risico-opslag in uw rente. In Mijn Centraal Beheer ziet u van welke waarde Centraal Beheer nu uitgaat. U bewijst de woningwaarde met een gevalideerd taxatierapport. Dat betekent dat de taxateur aangesloten moet zijn bij het NWWI: het Nederlands Woning Waarde Instituut. Soms mag u een Centraal Beheer Calcasa Desktop Taxatie® gebruiken om uw hypotheek te wijzigen. Deze desktop taxatie is goedkoper dan een volledige taxatie.

Stuur ons via ‘Documenten insturen’ in Mijn Centraal Beheer een bewijs van de woningwaarde.

Let op! Heeft u een hypotheek met NHG, of zit u al in de laagste risicoklasse. Dan kunt u uw rente niet verlagen. U betaalt dan al de laagst mogelijke rente.

Taxatie insturen

3. Een voorstel aanvragen

U kunt ons al vóór het einde van de rentevastperiode vragen om een voorstel voor een nieuwe rente. Meestal moet u dan wel een vergoeding betalen voor de rente die wij mislopen.

  • U kunt de vergoeding in 1 keer betalen. Dat heet afkoop.
  • U kunt de vergoeding ook laten verwerken in uw nieuwe rente. Dat heet rentemiddeling. Hiervoor betaalt u € 250,- administratiekosten. U kunt maximaal 1 keer per rentevastperiode een rentemiddeling aanvragen.

Een voorstel voor een nieuwe rente (afkoop of middeling) vraag u eenvoudig aan in Mijn Centraal Beheer.

Let op! Heeft u een spaarhypotheek (Spaargarant Hypotheek) of een bankspaarhypotheek (Kapitaalrekening Eigen Woning Hypotheek)? Dan verandert niet alleen uw hypotheekrente maar óók uw premie of inleg.

Over rentemiddeling leest u meer in deze brochures:

Voorstel aanvragen

Belangrijke gebeurtenissen

Een jong stel loopt met groot tapijt op de schouder

Verhuizen

Meestal kunt u uw hypotheek­rente en hypotheek­vorm meenemen naar een ander huis.
Lees meer
Man en vrouw kijken boos en teleurgesteld een andere kant op

Scheiden

Het huis en de hypotheek staan op 2 namen. Kan 1 van beiden in het huis blijven wonen?
Lees meer
Twee handen ineen aan twee kanten van de tafel, papier en pen er tussenin.

Overlijden

Natuurlijk helpen we u op weg met de noodzakelijke aanpassingen in de hypotheek.
Lees meer