De risico-opslag in uw rente

Lager risico voor ons, lagere rente voor u

Zolang uw schuld hoger is dan 60% van de waarde van uw huis, betaalt u meer rente. In uw hypotheekrente zit dan een risico-opslag. Soms kan die risico-opslag omlaag.
Bekijk uw hypotheek

Risicoklasse en risico-opslag

Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Hoe hoger de risicoklasse, hoe meer rente u betaalt. Bij het afsluiten van uw hypotheek bepalen we de risicoklasse op dat moment. Dat doen we op basis van de verhouding tussen uw schuld en de waarde van uw woning. De verhouding tussen een hypotheek van € 250.000,- en een woning van € 300.000,- bijvoorbeeld is 83,33%. Als u deze hypotheek nu sluit, valt de hypotheek in de risicoklasse ‘tot 90%’. De rente voor deze risicoklasse is hoger dan de rente voor hypotheken in de risicoklasse tot 60%. Het verschil is de risico-opslag. 

Waar vindt u de risicoklasse van uw hypotheek?

De risicoklasse van uw hypotheek zoekt u op in:

  • de Centraal Beheer App
  • Mijn Centraal Beheer, bij de leningdelen van uw hypotheek
  • de pdf met al uw hypotheekgegevens. Deze vindt u in Mijn Centraal Beheer, bij uw hypotheek onder de tab ‘Uw documenten’.

Naar een lagere risico-opslag

Zit er een risico-opslag in uw rente? Die kan op 2 manieren omlaag.

1. Verlaging bij voldoende aflossing

  • Bij alle hypotheken kijken we op 2 momenten of uw risico-opslag omlaag kan. Dat doen we als u extra aflost en we doen het aan het begin van een nieuwe rentevast-periode. Heeft u op 1 van beide momenten genoeg afgelost? Dan gaat uw rente automatisch omlaag. Daar hoeft u niets voor te doen.
  • Bij een Leef Hypotheek en bij een Thuis Hypotheek kijken we elke maand of uw risico-opslag omlaag kan. Heeft u op een bepaald moment via de maandbedragen genoeg afgelost? Dan gaat uw rente automatisch omlaag. Daar hoeft u niets voor te doen.

    Heeft u een Basis Hypotheek of een Plus Hypotheek? Houd dan zelf in de gaten of u genoeg heeft afgelost voor een lagere risico-opslag. Denkt u dat uw risico-opslag omlaag kan? Neem dan contact met ons op.
Kijk welke hypotheek u heeft

2. Verlaging bij hogere woningwaarde

Bij een hogere woningwaarde kan uw risico-opslag soms ook omlaag. Bekijk eerst in Mijn Centraal Beheer of in de Centraal Beheer app welke woningwaarde bij ons bekend is. U ziet dan meteen in welke risicoklasse uw hypotheek nu zit.
Is uw huis genoeg in waarde gestegen voor een verlaging van de risico-opslag? Stuur ons dan via ‘Documenten insturen’ in Mijn Centraal Beheer of de Centraal Beheer app een bewijs van de woningwaarde.

  • Is uw hypotheekschuld lager dan 80% van de WOZ-waarde en maximaal € 300.000,-? Dan bewijst u de huidige woningwaarde met de WOZ-opgave van uw gemeente.
  • Is uw hypotheekschuld hoger dan € 300.000,-? Of is uw hypotheekbedrag hoger dan 80% van de WOZ-waarde? Dan bewijst u de huidige woningwaarde met een gevalideerd taxatierapport.
  • Heeft u een Leef Hypotheek? Dan kunt u in alle situaties de woningwaarde aantonen met een WOZ-opgave.

WOZ-opgave of taxatierapport insturen

Extra aflossen?

Met een extra aflossing gaat uw maandbedrag omlaag. Gaat uw risico-opslag omlaag door de extra aflossing? Dan gaat uw maandbedrag nog meer omlaag. Bij Centraal Beheer regelt u het heel eenvoudig.

Oude en nieuwe risico-opslagen

Risicoklassen en risico-opslagen kunnen veranderen nadat u uw hypotheek heeft afgesloten. Zulke veranderingen gelden niet voor u. De risicoklassen en risico-opslagen blijven tot het einde van de looptijd onveranderd. In onze historische rentelijsten kunt u terugvinden welke risico-opslagen er voor u gelden.