Risicoklasse en risico-opslag
Waar vindt u de risicoklasse van uw hypotheek?
De risicoklasse van uw hypotheek zoekt u op in:
- de Centraal Beheer App
- Mijn Centraal Beheer, bij de leningdelen van uw hypotheek
- de pdf met al uw hypotheekgegevens. Deze vindt u in Mijn Centraal Beheer, bij uw hypotheek onder de tab ‘Uw documenten’.
Naar een lagere risico-opslag
1. Verlaging bij voldoende aflossing
- Bij alle hypotheken kijken we op 2 momenten of uw risico-opslag omlaag kan. Dat doen we als u extra aflost en we doen het aan het begin van een nieuwe rentevast-periode. Heeft u op 1 van beide momenten genoeg afgelost? Dan gaat uw rente automatisch omlaag. Daar hoeft u niets voor te doen.
- Bij een Leef Hypotheek en bij een Thuis Hypotheek kijken we elke maand of uw risico-opslag omlaag kan. Heeft u op een bepaald moment via de maandbedragen genoeg afgelost? Dan gaat uw rente automatisch omlaag. Daar hoeft u niets voor te doen.
Heeft u een Basis Hypotheek of een Plus Hypotheek? Houd dan zelf in de gaten of u genoeg heeft afgelost voor een lagere risico-opslag. Denkt u dat uw risico-opslag omlaag kan? Neem dan contact met ons op.
2. Verlaging bij hogere woningwaarde
Bij een hogere woningwaarde kan uw risico-opslag soms ook omlaag. Bekijk eerst in Mijn Centraal Beheer of in de Centraal Beheer app welke woningwaarde bij ons bekend is. U ziet dan meteen in welke risicoklasse uw hypotheek nu zit.
Is uw huis genoeg in waarde gestegen voor een verlaging van de risico-opslag? Stuur ons dan via ‘Documenten insturen’ in Mijn Centraal Beheer of de Centraal Beheer app een bewijs van de woningwaarde.
- Is uw hypotheekschuld lager dan 80% van de WOZ-waarde en maximaal € 300.000,-? Dan bewijst u de huidige woningwaarde met de WOZ-opgave van uw gemeente.
- Is uw hypotheekschuld hoger dan € 300.000,-? Of is uw hypotheekbedrag hoger dan 80% van de WOZ-waarde? Dan bewijst u de huidige woningwaarde met een gevalideerd taxatierapport.
- Heeft u een Leef Hypotheek? Dan kunt u in alle situaties de woningwaarde aantonen met een WOZ-opgave.
Extra aflossen?
Met een extra aflossing gaat uw maandbedrag omlaag. Gaat uw risico-opslag omlaag door de extra aflossing? Dan gaat uw maandbedrag nog meer omlaag. Bij Centraal Beheer regelt u het heel eenvoudig.
Oude en nieuwe risico-opslagen
Risicoklassen en risico-opslagen kunnen veranderen nadat u uw hypotheek heeft afgesloten. Zulke veranderingen gelden niet voor u. De risicoklassen en risico-opslagen blijven tot het einde van de looptijd onveranderd. In onze historische rentelijsten kunt u terugvinden welke risico-opslagen er voor u gelden.