De risicoklasse van uw hypotheek

Lager risico voor ons, lagere rente voor u

Is uw hypotheekschuld hoger dan 60% van de waarde van uw woning? Dan betaalt u rente met een risico-opslag. Soms kan die risico-opslag omlaag. Bijvoorbeeld omdat u heeft afgelost. Vanaf april 2022 houdt Centraal Beheer dat in de gaten voor alle hypotheken. U hoeft daar zelf niets voor te doen.

Risicoklasse en risico-opslag

Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Hoe hoger de risicoklasse, hoe meer rente u betaalt. Er zit dan een risico-opslag in uw hypotheekrente.

Is uw hypotheekschuld hoog ten opzichte van de waarde van de woning? Dan betaalt u meestal een hogere rente. Centraal Beheer loopt dan meer risico. Andersom werkt dat net zo. Als uw hypotheekschuld lager is ten opzichte van de waarde van uw woning, lopen wij minder risico. En dan betaalt u meestal een lagere hypotheekrente.

  • Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt u géén risico-opslag. Dit geldt ook als uw hypotheek al in de laagste risico-klasse zit (tot 60% van de marktwaarde).
 

Automatisch naar een lagere risicoklasse

Vanaf april 2022 bepalen we bij alle hypotheken elke maand of uw hypotheek naar een lagere risicoklasse kan. Dat kan een lagere risico-opslag op uw rente betekenen. Uw rente gaat dan automatisch omlaag. Daar hoeft u niets voor te doen.

Heeft u een Kapitaalrekening Eigen Woning Hypotheek of een Spaargarant Hypotheek? Dan lost u niet af. In plaats daarvan spaart u voor de aflossing. Daar houden we ook rekening mee. Uw hypotheek komt dan in een lagere risicoklasse zodra u voldoende gespaard heeft. Bij een spaarhypotheek betekent een lagere rente wel een iets hogere inleg voor de gekoppelde spaarrekening of -verzekering.

  • Het rentevoordeel is altijd groter dan het nadeel van de hogere inleg. Denkt u dat u door minder belastingvoordeel toch duurder uit bent? Laat het ons weten. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

 

Welke risicoklassen zijn er?

Voor elke hypotheek gelden de risicoklassen en risico-opslagen van de datum waarop de hypotheek werd afgesloten. In onze historische rentelijsten ziet u welke risicoklassen en -opslagen er voor uw hypotheek gelden. Heeft u een hypotheek van vóór 2007? Bel ons dan even als u meer wilt weten over de risicoklassen en risico-opslagen die voor uw hypotheek gelden.

Check ook uw woningwaarde!

Ook door een hogere woningwaarde kan uw hypotheek soms verhuizen naar een lagere risicoklasse. Klopt de woningwaarde die Centraal Beheer heeft geregistreerd niet meer? En is uw woning genoeg in waarde gestegen voor een verlaging van de risico-opslag? Stuur ons dan alstublieft een bewijs van de huidige woningwaarde.

Woningwaarde bewijzen

U bewijst de woningwaarde met een gevalideerd taxatierapport. Dat betekent dat de taxateur aangesloten moet zijn bij het NWWI: het Nederlands Woning Waarde Instituut. Soms mag u een Centraal Beheer Calcasa Desktop Taxatie® gebruiken om uw hypotheek te wijzigen. Deze desktop taxatie is goedkoper dan een volledige taxatie. Een taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn. U stuurt het taxatierapport eenvoudig via 'Formulier of document insturen'.

Dubbel voordeel bij aflossen

Met een extra aflossing gaat uw maandbedrag omlaag. En door een extra aflossing kan uw hypotheek ook nog eens in een lagere risicoklasse komen. Dan gaat uw maandbedrag meestal nog meer omlaag. Denkt u aan extra aflossen? Stel dan altijd 3 vragen aan uzelf

!Tip

Ook als de rente niet direct lager wordt, is het handig om uw woningwaarde door te geven. Bij maandelijkse of extra aflossingen kan uw rente dan mogelijk eerder omlaag.