Uw hypotheek bij een scheiding

Wat doet u met het huis?

Het huis en de hypotheek staan op 2 namen. Bij een scheiding moet dat veranderen. Wat en hoe? Dat is afhankelijk van uw wensen en van uw financiële mogelijkheden.

Als u en uw partner uit elkaar gaan of gaan scheiden moet u ook een beslissing nemen over uw woning. Als u nu een hypotheek heeft op 2 namen, dan bent u allebei aansprakelijk voor de hele hypotheek. Er zijn verschillende opties:

  • 1 partner blijft in het huis wonen. De hypotheek blijft op beide namen.
  • 1 partner blijft in het huis wonen. De hypotheek komt op 1 naam.
  • U verkoopt de woning en u verhuist allebei.

1 partner blijft in het huis wonen. De hypotheek blijft op beide namen.

Het kan zijn dat u bij de scheiding afspreekt om de woning pas later te verdelen. U maakt duidelijke afspraken over woonlasten en bijvoorbeeld de kosten voor onderhoud van de woning. Let bij deze keuze wel op de gevolgen voor de vertrekkende partner. Die ‘houdt’ een hypotheek en kan daardoor moeilijk zelf een nieuwe hypotheek afsluiten. En na 2 jaar kan de vertrekkende partner de hypotheekrente niet meer aftrekken. Laat u daarom uitgebreid informeren over deze keuze door uw adviseur. Vind een adviseur.

1 partner blijft in het huis wonen. De hypotheek komt op 1 naam.

1 van beiden wordt dan alleen aansprakelijk voor de hele hypotheek. We noemen dat ook wel ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’. De hypotheek moet aangepast worden. We gaan bijvoorbeeld toetsen of de partner die in het huis blijft wonen de hypotheek alleen kan betalen. Het op uw naam zetten van de woning kan daarom alleen via een adviseur. Lees hier wat u moet regelen.

U verkoopt de woning en u verhuist allebei

Uw huis wordt verkocht. Wilt u daarna een nieuw huis kopen en heeft u daarvoor een nieuwe hypotheek nodig? Dan kunt u via een adviseur een nieuwe hypotheek aanvragen. Vind een adviseur.