Op zoek naar een studentenkamer

Op zoek naar een studentenkamer

Een kamer in een populaire studentenstad. Dat is niet makkelijk. Hoe doe je dat als je de stad niet kent? En nog geen netwerk hebt? Sophie vertelt hoe zij het aanpakte toen zij een kamer wilde huren.

22 apr 2024 2 minuten

Het begin van mijn zoektocht

Sophie: “Na het VWO ging ik als enige van mijn klas studeren in Groningen. Ik dacht toen nog dat ik wel makkelijk een kamer zou vinden. Maar dat was toch best lastig. Ik kende niemand in de nieuwe stad. Ik kon niet samen met vriendinnen op zoek. Of hulp vragen aan een bekende. Dus ik liet aan iedereen weten dat ik op zoek was naar een kamer in Groningen. En vroeg aan hen om ook in hun eigen kennissenkring rond te vragen. Op die manier kreeg ik al snel allerlei tips.”

Ik liet aan iedereen weten dat ik op zoek was naar een kamer in Groningen.

Een 1e-jaarshuis is een goede optie

“Ik ontdekte in Groningen de zogenaamde ‘1e-jaarshuizen’. Dat zijn studentenhuizen waar alleen eerstejaars studenten mogen wonen. De kamerverdeling ging niet via hospitering. Dat kwam mij goed uit. Want zo hoefde ik niet elke keer op-en-neer naar Groningen voor een kennismakingsavond. Waar soms heel veel studenten op 1 kamer afkomen. Zo’n 1e-jaarshuis heeft als voordeel dat alle bewoners nieuw in de stad zijn. Dus je maakt heel snel nieuwe vrienden. En iedereen loopt met dezelfde vragen rond. Bijvoorbeeld over dingen regelen voor je studie. Of wat je het beste kunt doen als er iets kapot is in huis. En er is altijd wel iemand thuis om samen te eten, een biertje te drinken of te kletsen.”

“De belangrijkste bron voor een kamer is je eigen netwerk.”

Tip: Kamernet, Facebook en een goed netwerk

“Tijdens mijn 1e studiejaar leerde ik veel nieuwe mensen kennen. En hoorde ik dat Kamernet een hele handig site is. Zo weet je snel wanneer er een kamer ergens in de stad vrijkomt. Ook waren er speciale Facebookgroepen waar nieuws over beschikbare kamers werd gedeeld. Maar de belangrijkste bron voor een kamer is je eigen netwerk. Zo kreeg ik van een studiegenoot de tip dat er een leuke kamer vrijkwam dichtbij het centrum. En daar woonde ik vanaf mijn 2e studiejaar totdat ik afstudeerde. En het leuke was: mijn zusje ging ook in Groningen studeren. Toevallig kwam er een plekje vrij in mijn huis. Mijn andere huisgenoot kende mijn zusje al. Dus die vond het ook superleuk dat zij erbij kwam. Dat was nog eens een makkelijke zoektocht!”

Bekijk welke verzekeringen er nodig zijn

Naast een kamer moest ik ook nog een heleboel andere zaken regelen. Zoals een inboedelverzekering: een verzekering voor de spullen in mijn kamer. En ik moest uitzoeken of ik via mijn ouders verzekerd bleef of dat ik zelf iets moest regelen.