Welke verzekeringen moet uw kind regelen?

Er komt een tijd dat uw kind zelfstandig gaat wonen. Bijvoorbeeld door een studie of een baan. Dan moet u samen veel regelen. Zoals verzekeringen. Onze checklist geeft u een overzicht van de belangrijkste zaken.

22 apr 2024 2 minuten

Verzekeringen die uw kind zelf regelt 

Uw kind moet sowieso 2 verzekeringen zelf regelen:
  • Zorgverzekering 
    In de maand dat uw zoon of dochter 18 wordt, moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. De basisverzekering is verplicht. Deze verzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Zoals de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. Een aanvullende verzekering kan handig zijn voor bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapeut. Veel verzekeraars geven studenten aantrekkelijke kortingen. Zo heeft Zilveren Kruis een zorgverzekering speciaal voor jongeren.

  • Inboedelverzekering 
    Met een inboedelverzekering verzekert uw kind de spullen in huis tegen schade, diefstal en inbraak. Woont uw kind op kamers? Met onze Studenten Inboedelverzekering betaalt uw kind dan een lagere premie.

Uw verzekeringen die u moet controleren 

Heeft u een reis-, aansprakelijkheids- of rechtsbijstandverzekering? Controleer dan de voorwaarden van deze verzekeringen. Want vaak is uw studerende kind tot 27 jaar meeverzekerd bij een gezinsdekking. Uw kind hoeft dan niet zelf voor 1 van deze verzekeringen te zorgen. Dat is goed nieuws voor de ‘arme student’. Heeft u 1 van deze 3 verzekeringen bij Centraal Beheer? En heeft u een gezinsdekking? Dan is een kind dat voltijd studeert sowieso meeverzekerd.

Uw kind heeft misschien recht op toeslagen 

De overheid heeft verschillende toeslagen waar uw kind misschien voor in aanmerking komt. Bekijk daarom samen de regels rondom zorgtoeslag of huurtoeslag.