Is een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Wij leggen het u graag uit

Met een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering verzekert u de schade die door u of uw medewerkers wordt veroorzaakt aan een ander. Handig dat u dit goed heeft geregeld. Maar is het ook verplicht? 

Is een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) verplicht?

Een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering is niet wettelijk verplicht. Soms moet u er wel verplicht 1 afsluiten. Bijvoorbeeld omdat een opdrachtgever of leverancier dit van u vraagt. Of omdat de brancheorganisatie waarbij u bent aangesloten dit eist.

Waarom vraagt een opdrachtgever om een AVB?

Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering heeft een opdrachtgever meer zekerheid dat een schade vergoed wordt. Bijvoorbeeld als u zelf geen financiële buffer heeft waar u op terug kunt vallen. En u die schade niet kunt betalen.

Heb ik een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering nodig?

Ondanks dat de AVB niet verplicht is, kan het u veel zorgen besparen. Als u aansprakelijk bent voor een schade dan kan dit grote financiële gevolgen voor u hebben. De bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering beschermt u tegen deze financiële gevolgen. Voorbeelden wanneer u aansprakelijk gesteld kunt worden:

Aansprakelijkheid in de bouw

Uw medewerker is aan het werk op uw steiger. Uw medewerker valt van de kapotte steiger en breekt zijn been. Auw! U bent als werkgever aansprakelijk voor het gebroken been van uw medewerker.

Aansprakelijkheid in de detailhandel

Het reclamebord dat buiten uw winkel hangt waait om tegen een geparkeerde auto. Oeps. De zijkant van de auto heeft veel schade. De eigenaar van de auto stelt u aansprakelijk voor deze schade.

Aansprakelijkheid in de zorg

U gaat op huisbezoek bij een cliënt. Tijdens het opruimen stoot u een dure, antieke vaas van uw cliënt om. Wat een pech. De vaas is kapot en u bent aansprakelijk.

Illustratie aansprakelijkheid

Veelgestelde vragen

De beroeps­aansprakelijkheids­verzekering is voor sommige beroepen wél wettelijk verplicht. Bijvoorbeeld voor:

  • accountants,
  • advocaten,
  • notarissen en
  • architecten.

Het verschil tussen beroeps­aansprakelijkheid en bedrijfs­aansprakelijkheid is het type schade. Een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering dekt schade die u als ondernemer of medewerker veroorzaakt aan spullen en mensen. Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering dekt vermogensschade. Vermogensschade is financiële schade die ontstaat door een beroepsfout. Bijvoorbeeld als u verkeerd advies geeft.

Dat hangt af van uw bedrijf. Heeft u bijvoorbeeld een bedrijfsauto? Dan is een WA Zakelijke Autoverzekering verplicht. Heeft u medewerkers in dienst? Dan zijn de werknemers­verzekeringen verplicht.

Onze Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering afsluiten

U sluit onze Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering gemakkelijk en snel online af. 5 keer op rij is Centraal Beheer uitgeroepen tot de beste zakelijke schadeverzekeraar van Nederland. Ervaar de service van Centraal Beheer en bekijk uw premie binnen 5 minuten.