"Een verzuimverzekering vind ik een belangrijke verzekering als je medewerkers hebt"

Wel of geen verzuimverzekering? Voor Mathé Grippeling, mede-eigenaar van Cyber4Z, was het een makkelijke keuze: "Wij hebben een verzuimverzekering. Het geeft mij rust dat wij worden begeleid in het verzuimproces bij een  zieke medewerker."
20 jun 2023 3 minuten

Was er een reden om een verzuimverzekering af te sluiten?

“Ja, zeker. Ik wilde dit financiële risico verzekerd hebben, omdat we groeiden in personeel. 1 zieke medewerker kun je nog wel opvangen. Maar 5 zieke medewerkers van de 15 niet. En ons bedrijf staat of valt met onze medewerkers. Zij zijn de ‘golden nuggets’. Zij verdienen het geld. Daarnaast zijn ze hooggeschoold, hebben een goed salaris, een auto van de zaak. Ze zijn dus allemaal relatief duur. Als een medewerker langdurig wegvalt, dan raakt ons dat teveel in onze financiële buffer.”

Heb je al eens beroep moeten doen op de verzuimverzekering?

“Helaas wel. 1 van onze medewerkers is langdurig uitgevallen door ernstige gezondheidsklachten ontstaan uit privéomstandigheden.”

Vervelend. Hoe gaat het nu met de medewerker?

“Het gaat de goede kant op. We zien een stijgende lijn in het herstel. En de medewerker is momenteel zijn eigen werkzaamheden aan het opbouwen. De medewerker wil graag terugkomen en wij willen goede medewerkers natuurlijk behouden. Ik heb er vertrouwen in dat we er samen uitkomen.”

Wat was de rol van Centraal Beheer in dit traject?

“Het financiële stuk ten eerste. Het inkomen van de medewerker wordt door jullie doorbetaald. En natuurlijk al het regelwerk eromheen. Ik hoefde alleen maar de zieke medewerker aan te melden bij Centraal Beheer, en dan gaat het balletje rollen. Jullie begeleiden en ontzorgen ons in het verzuim- en re-integratieproces.”
ondernemer-met-medewerker

Wat zijn de voordelen van een verzuimverzekering volgens jou?

“Natuurlijk de loondoorbetaling van de zieke medewerker. Dan is dat geregeld mocht er een medewerker uitvallen. Maar nu wij het zelf hebben ervaren, vind ik de begeleiding in het verzuimproces een nog belangrijker voordeel. Je moet veel regelen bij een zieke medewerker. Denk aan de wettelijke verplichtingen waar je als werkgever aan moet voldoen. Het re-integratieproces met de medewerker. Je hebt daar gewoon geen tijd voor als ondernemer. Centraal Beheer ondersteunt ons hierin. Dat geeft mij rust.”

Fijn om te horen. En het voorkomen van verzuim: besteed je daar ook aandacht aan?

“We zorgen voor een goede balans tussen privé en werk. Onze medewerkers hebben de vrijheid om te bepalen waar ze werken. Thuis of op de zaak. We doen niet aan een vast aantal vakantiedagen. Als een medewerker vrij wil - en dat is na overleg met ons en de opdrachtgevers mogelijk - dan kan dat altijd. Daarnaast doen we af en toe een borrel, een etentje of wat inspiratie-activiteiten.

Ik moet wel zeggen dat ik meer wil gaan investeren in het voorkomen van verzuim. Dat doe ik nu te weinig. Dat kost tijd, maar vele malen minder tijd dan iets genezen.”

Heb je nog een tip voor andere ondernemers als het gaat over verzekeringen?

"Is er financieel ruimte; kijk naar je bedrijfsrisico's en hoe je deze kunt verkleinen of verzekeren. Door 1 van mijn bedrijfsrisico’s te verzekeren, verklein ik de kans dat Cyber4Z failliet gaat. Een verzekering zorgt dus ook voor stabiliteit."

Foto specialist Verzuimverzekering

Reactie verzuimspecialist Marianne Fleming-Kers

Wat een positief en mooi verhaal van Mathé. Goed om te horen dat hij - naast het vergoeden van de loonkosten - ook zoveel waarde hecht aan de begeleiding in het verzuimproces vanuit ons voor de zieke medewerker. Over het algemeen moeten ondernemers eerst te maken hebben gehad met een zieke medewerker om te weten wat er allemaal bij komt kijken. Wat de verplichtingen zijn vanuit de Wet verbetering poortwachter. Dit blijkt ook duidelijk in het verhaal.

Over Cyber4z

Cyber4Z is in 2015 opgericht door Mathé Grippeling en Rob Mellegers. Het bedrijf helpt andere ondernemingen op het gebied van cybersecurity, IT, privacy en blockchain. Van het strategische stuk tot het daadwerkelijk doorvoeren van de techniek. “We zijn begonnen met 2 specialisten, maar we hebben inmiddels een team opgebouwd bestaande uit 15 deskundige medewerkers.”

Bedrijfsgegevens

  • Bedrijfsnaam: Cyber4z
  • Specialisme: de strategische en tactische inrichting van cybersecurity. IT, Privacy en Blockchain
  • Standplaats: Eindhoven
  • Aantal medewerkers: 15
  • Eigenaar: Mathijs Nelissen, Mathé Grippeling & Rob Mellegers

Meer over onze Verzuimverzekering

Met de Verzuimverzekering van Centraal Beheer heeft u financiële zekerheid en bent u verzekerd voor de loondoorbetaling bij een zieke medewerker. Ook helpen wij u bij de wettelijke verplichtingen rondom verzuim en het re-integratietraject van uw zieke medewerker. Dat is een fijne gedachte.