Maurice in zijn eigen bedrijf 'Autoservice Beers'

“Boel moet blijven doordraaien”

Ik ben zo’n 10 jaar geleden voor mijzelf begonnen. Inmiddels staan er 5 medewerkers op de loonlijst, werkt mijn vrouw niet meer en hebben we 3 kinderen. Mocht mij iets overkomen, dan moet de boel wel gewoon blijven doordraaien.
30 nov 2020 3 minuten

Maurice wil dat de boel blijft doordraaien als hem iets overkomt

“Ik heb jarenlang voor een Peugeot-garage gewerkt, maar langzaam maar zeker ging het steeds meer kriebelen om op eigen benen te staan. Zo’n 10 jaar geleden zette ik die stap uiteindelijk. Aanvankelijk met maar 1 dag in de week, maar binnen een jaar had ik mijn baan opgezegd. In die tijd werkte ik nog aan huis, zonder me in te dekken tegen het risico van arbeids­ongeschiktheid. Ik had me er eerlijk gezegd niet echt in verdiept en gaf het geld liever uit aan andere dingen die belangrijk waren voor de start van mijn bedrijf. Bovendien had Wendy, mijn partner, een vaste aanstelling als docent.”
In die tijd werkte ik nog aan huis, zonder me in te dekken tegen het risico van arbeids­ongeschiktheid. Ik had me er eerlijk gezegd niet echt in verdiept en gaf het geld liever uit aan andere dingen die belangrijk waren voor de start van mijn bedrijf.
Maurice, zzp'er

"De zaken staan er heel anders voor"

“Inmiddels staan de zaken er heel anders voor. Autoservice Beers is verhuisd naar een mooi bedrijfspand in een nabij geleden dorp. Om de financiering daarvoor rond te krijgen, stelt de bank als eis dat je een AOV afsluit. Maar dat was niet de enige reden om dit te regelen. Er staan nu 5 medewerkers op de loonlijst, Wendy heeft afscheid genomen van het onderwijs en thuis lopen er 3 kinderen rond. Mocht mij iets overkomen, dan moet de boel wel gewoon blijven doordraaien natuurlijk.”

"Het risico op letsel is kleiner geworden"

“We hebben het nu zo geregeld dat er na 3 maanden wordt uitgekeerd. Misschien ga ik dat nog een keer herzien, naar 1 jaar bijvoorbeeld. Dat is gunstig voor de premie die je betaalt. Ik heb kunnen aantonen dat ik nog maar 30% van de tijd aan het sleutelen ben. Het risico op letsel is daarmee een stuk kleiner geworden en ook dat heeft effect op de premie. Zo houden we het een beetje betaalbaar.”

Reactie AOV-specialist Marc van Halle

"Het is sowieso goed om een arbeids­ongeschiktheids­verzekering regelmatig te toetsen. Zo komt u erachter of deze nog steeds voldoet aan uw wensen en de risico’s, want die kunnen veranderen. Maurice geeft al aan hierover na te denken, bijvoorbeeld door het moment van uitkeren op te schuiven, omdat zijn financiële situatie dat inmiddels toestaat. Een belangrijke vraag die hij zichzelf hierbij moet stellen is: hoe lang kunnen mijn medewerkers ervoor zorgen dat de garage open blijft, mocht ik tijdelijk uit de running zijn.

Het is trouwens altijd mogelijk om de polis aan te passen. Maar voordat u zulke beslissingen neemt, is het wel goed om hierover met uw adviseur contact op te nemen. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat u onderverzekerd raakt en mogelijk geld tekort komt bij arbeidsongeschiktheid."

Verplichte AOV voor zzp'ers

Update: juli 2023. Op dit moment is de arbeidsongeschiktheids­verzekering zzp (nog) niet verplicht. Dit gaat wel veranderen. Over een paar jaar is het wettelijk verplicht om een AOV te hebben. Lees meer over de verplichte aov voor zzp.

Alles over de AOV in een handige gids

Speciaal voor zzp'ers en freelancers hebben we de AOV Survivalgids gemaakt. Deze gids staat vol met feiten en fabels over de AOV en verhalen van andere ondernemers.
AOV-specialist Marc van Halle
Met de kennis van Marc van Halle
AOV-specialist

Marc werkt al ruim 10 jaar als AOV-specialist. Hij kent de markt goed en weet welke risico's er zijn.