Joris heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering

“Ik zie op tegen de kosten”

Veel starters - en ik dus ook - zien op tegen de kosten die zo’n polis met zich meebrengt. Weliswaar zijn die aftrekbaar, het blijft wel een stevige uitgave. Daar komt nog bij dat mijn werk relatief weinig risico’s kent.
30 nov 2020 3 minuten

Joris ziet als starter op tegen de kosten van een AOV

“Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb dus geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Of ik daarover heb getwijfeld? Ja, dat wel. Je denkt na over het risico dat je loopt en mijn verzekeringsadviseur heeft hier natuurlijk ook een mening over. Maar uiteindelijk heb ik zelf de beslissing genomen om er vanaf te zien. Voorlopig dan althans.”

 “In het begin denk je nog niet echt na over verzekeren”

“In juli 2019 ben ik voor mezelf begonnen, als online marketingexpert. Dan komt er veel op je af. Welke diensten ga ik leveren? Hoe kom ik aan klanten? Waar vind ik onderdak? Dat zijn allemaal onzekere factoren. In het begin denk je nog niet echt na over verzekeren, maar ook dat aspect komt uiteindelijk op je pad. Veel starters - en ik dus ook - zien op tegen de kosten die zo’n polis met zich meebrengt. Weliswaar zijn die aftrekbaar, het blijft wel een stevige uitgave. Daar komt nog bij dat mijn werk relatief weinig risico’s kent. Ik sta niet op een steiger, werk niet met machines en hoef geen zware stenen te tillen, om maar eens wat te noemen.”

 “Een financieel vangnet is natuurlijk wel prettig”

“Toch sluit ik zeker niet uit dat ik hier over een paar jaar anders over denk. Een financieel vangnet is natuurlijk wel prettig als ik naar mijn hypotheeklasten kijk. Mocht ik om wat voor reden dan ook een keer voor een langere periode uitvallen, dan ben ik er in ieder geval zeker van dat ik die kosten gewoon kan blijven betalen.”

Reactie AOV-specialist Alexandra Willemse

“Veel starters maken dezelfde keuze als Joris. Ze zien op tegen de kosten en geloven niet dat er iets kan gebeuren waardoor ze niet meer kunnen werken. Maar bedenk wel dat het risico op arbeidsongeschiktheid zich niet alleen voordoet op de werkvloer. Veel problemen ontstaan juist tijdens activiteiten die mensen in de vrije tijd doen. Joris kan ervoor kiezen om een deel van zijn inkomen te verzekeren, want dat scheelt in de kosten. Die vallen de eerste periode sowieso iets lager uit. Bovendien is het altijd mogelijk om de polis aan te passen of op te zeggen als hij het uiteindelijk toch te duur vindt.”

Verplichte AOV voor zzp'ers

Update juli 2023: Op dit moment is de arbeidsongeschiktheids­verzekering zzp (nog) niet verplicht. Dit gaat wel veranderen. Over een paar jaar is het wettelijk verplicht om een AOV te hebben. Lees meer over de verplichte aov voor zzp.

Alles over de AOV in een handige gids

Speciaal voor zzp'ers en freelancers hebben we de AOV Survivalgids gemaakt. Deze gids staat vol met feiten en fabels over de AOV en verhalen van andere ondernemers.
AOV specialist Alexandra
Met de kennis van Alexandra Willemse
AOV-specialist
Alexandra werkt al ruim 22 jaar bij Centraal Beheer. Als AOV-specialist helpt ze ondernemers met een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering.