groot onderhoud woning in steigers

Helft van Nederlandse woningeigenaren stelt onderhoud uit

Het Grote Woningonderhoud Onderzoek

Onderzoeksbureau MeMo2 vroeg namens ons aan 766 Nederlandse woningeigenaren zonder Vereniging van Eigenaren (VvE) hoe zij het onderhoud aanpakken. Wat gebeurt er met reparaties en inspecties van hun woning? En wat waren de schades? Op deze pagina leest u waar u als woningeigenaar in de toekomst extra op kunt letten. Om zo gevolgschades door slecht onderhoud te voorkomen.

Meest voorkomende schades door slecht onderhoud

Van kitnaden vervangen in de badkamer tot kozijnen schilderen: meestal weet u precies welk onderhoud uw woning nodig heeft. Dat geldt voor ruim driekwart van de huiseigenaren. Toch wordt er vaak weinig aan gedaan. Een keertje een onderhoudsbeurt overslaan kan meestal geen kwaad. Maar stelt u belangrijke werkzaamheden langer uit? Dan kunnen er wel grote problemen ontstaan. Hieronder ziet u de meest voorkomende schades in en rondom huis. 
infographic veel voorkomende schades

Welk soort onderhoud stellen we het meeste uit? 

Regelmatig onderhoud kost vaak minder dan een reparatie of vervanging. Toch zien veel huiseigenaren er als een berg tegenop: zeker wanneer zij zelf twee linkerhanden hebben. En ook dit: hoe groter de klus, hoe hoger de drempel om in actie te komen. 

Veel mensen wonen in een koophuis alsof ze het huren”
Jeroen Buitenhuis, specialist woonverzekeringen

Top 5 onderhouds- en schoonmaakklussen die het vaakst worden uitgesteld door woningeigenaren:

 1. Voegen buiten onderhouden: 42,6%
 2. Voegwerk in de badkamer onderhouden: 24,8%
 3. Dak (dakpannen, bitumen, loodslabben, afvoer): 23,1%
 4. Kitnaden in de badkamer: 21,3%
 5. Ventilatieroosters en -kanalen schoonmaken: 20,1%
Door de gestegen kosten wordt verduurzamen minder aantrekkelijk  Dit vindt minstens 44% van de Nederlanders. Toch zijn kleine maatregelen om te verduurzamen wel populair. Denk aan de thermostaat lager zetten. Of radiatorfolie en tochtstrippen plaatsen. Maar grotere maatregelen om de woning te verduurzamen? Die worden vaak uitgesteld. 

Gevolgen van achterstallig onderhoud

Uw dakgoten zijn verstopt en schreeuwen om aandacht. Ongetwijfeld weet u leukere dingen te bedenken om uw weekend mee te vullen. Toch is het verstandig om bepaald onderhoud niet uit te stellen. Want hoe langer u ermee wacht, hoe groter de kans op gevolgschade. Hoogste tijd dus om op de ladder te klimmen. Zo voorkomt u waterschade. 
Het lastige is dat geen schade hetzelfde is. Gevolgschade kan € 50.- of €10.000,- zijn.
Richard Papôt , Schade-expert  van NIVRE (Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts)
Heeft u schade aan uw woning die u kon voorkomen? Bijvoorbeeld door op tijd uw dakgoten schoon te maken? Verzekeraars vergoeden de kosten van dit soort schade bijna nooit. Hieronder ziet u de verdeling tussen onderhoudskosten en mogelijke schadekosten. Klik op de onderdelen en lees meer over de kosten van onderhoud, die van gevolgschade en handige tips. 

Onderhoudskosten en tips

Herfststormen, een dikke laag sneeuw, extreme droogte of een flinke regenbui: uw dak heeft het soms flink te verduren. U voorkomt veel problemen door uw dak goed schoon te maken en ervoor te zorgen dat de waterafvoer goed werkt. Het verschil tussen kosten van dakonderhoud en die van gevolgschade kan flink in de papieren lopen.

Kosten dakonderhoud
Dakonderhoud bestaat uit verschillende dingen: van dakdelen schoonmaken tot onderdelen vervangen. Vuile en verstopte afvoeren zijn meestal makkelijk schoon te maken. Ook dakbedekking en aansluitingen onderhouden zijn niet de duurste werkzaamheden. U bent wat tijd kwijt en wat materiaalkosten.

Kosten onderhoud: € 0,- - € 200,-

Kosten gevolgschade
Een lekkend dak kan grote gevolgen hebben. Denk aan schade aan uw schilderwerk, plafond en kozijnen. Het is goed om te weten dat onverwachte gevolgschade vaak verzekerd is. Maar niet als lekkage komt door slecht onderhoud. Moet uw dak vervangen worden? Dan is dat vaak niet verzekerd. 

Kosten gevolgschade: € 500,- - € 10.000,- 

Tips

 • Schoonhouden van uw dak en dakgoten voorkomt veel problemen. 
 • Dakaansluitingen en afvoeren zijn kwetsbaar en zorgen vaak voor lekkages. Controleer deze regelmatig en check meteen of er dakpannen beschadigd zijn. 
 • Wilt u zonnepanelen plaatsen, een dakterras of een groendak aanleggen? Controleer het dak dan eerst en vervang wat er nodig is. 

Onderhoud van uw dakgoten kost vaak weinig tijd en geld. Zeker wanneer u dit vergelijkt met het vervangen ervan.

Kosten onderhoud
Vaak kunt u zelf uw dakgoten en afvoeren onderhouden. Tenzij deze heel hoog of moeilijk te bereiken zijn. Krijgt u al knikkende knieën bij de gedachte om de ladder op te klimmen? Laat het onderhoud dan over aan vakmensen. 

Kosten onderhoud: € 50,- - €100,-

Kosten gevolgschade
Heeft u een kapotte zinken goot die niet is afgetimmerd? Deze laat u redelijk goedkoop repareren of vervangen. Is uw goot wel afgetimmerd? Dan ziet u de schade vaak laat en bestaat de kans dat uw hout al rot is. Het vervangen en repareren van uw dakgoten is niet verzekerd. Onverwachte gevolgschade is meestal wel verzekerd, maar niet als het komt door slecht onderhoud. 

Kosten gevolgschade: € 100,-  - € 10.000,-

Tips

 • Houd uw dakgoten en afvoeren goed schoon.
 • Check afgetimmerde goten jaarlijks op lekkage en houtrot. 

Kozijnen van hout zijn duurzamer dan kozijnen van kunststof en aluminium. Maar ze hebben wel meer onderhoud nodig. Check uw houten kozijnen en werk beschadigde plekjes bij.  Is het tijd voor groter onderhoud? Kozijnen schilderen is een makkelijke klus als u handig bent met een kwast. Bent u niet zo strak in de lak? Laat het dan over aan een vakschilder. 

Kosten onderhoud
Schildert u de kozijnen zelf? Dan bent u alleen tijd en materiaalkosten kwijt. Zorg er wel voor dat u kwaliteitsverf gebruikt. Dit verdient u op de lange termijn terug. Laat u de kozijnen liever schilderen door een vakman? Dan zijn de kosten hoger. 

Kosten onderhoud: € 15,- - € 70,- per uur voor een vakman 

Kosten gevolgschade
Zijn onderdelen van uw kozijnen aan vervanging toe?  Dan lopen de kosten flink op. Wacht u hier te lang mee? Dan kan het kozijn ‘moe’ worden en wordt het steeds lastiger om volledige vervanging te voorkomen.

Kosten gevolgschade: € 250,- - € 5.000,-

Tips

 • Check regelmatig of de verflaag van uw kozijnen nog in goede staat is en geef houtrot geen kans.
 • Houd uw kozijnen schoon.
 • Gebruik goede verf: dit verdient u terug in kwaliteit en onderhoud.
 • Laat u goed adviseren.
 • Vergeet ook niet het kitwerk van het glas te controleren en te repareren.

Vervangen van kitranden in de badkamer is niet moeilijk. Maar het moet wel goed gebeuren. Sluit de kitrand niet goed aan? Dan kan dit voor lekkages zorgen. Kitranden in de badkamer gaan meestal 3 tot 5 jaar mee voor ze aan vervanging toe zijn.

Kosten onderhoud
Onderhouden van uw kitranden is erg belangrijk. Daarmee voorkomt u een waterballet in huis. Maak daarom uw kitranden regelmatig schoon. Bent u van plan zelf de kitranden te vervangen? Een fles sanitair kit kost € 10 - € 20. U kunt het ook laten doen. Dan zijn de kosten iets hoger.

Kosten onderhoud: € 15,- - € 150,-

Kosten gevolgschade
De gevolgen van slecht onderhouden kitranden kunnen erg groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan schimmel en lekkages. Soms zelfs tot de ruimtes onder de badkamer. Zorg daarom voor strakke kitnaden. Want lekkage door slecht onderhoud is hierbij niet verzekerd.

Kosten gevolgschade: € 100,- - € 10.000,-

Tips

 • Maak de kitranden regelmatig schoon.
 • Vervang de kitranden als er schimmel ontstaat die u niet schoon krijgt.
 • Vervangt u de kitnaden? Zorg er dan voor dat ze goed aansluiten. Schakel bij twijfel een vakman in.
 • Ook uw voegen moeten ook waterdicht zijn. Vervang deze daarom zodra het nodig is. Lekkage door voegen is vaak niet verzekerd.

Waterschade door extreme regenbuien

Is uw woning niet goed onderhouden? Dan is de kans op waterschade tijdens een flinke regenbui groter. Een beetje miezer geeft u heus geen natte voeten. Maar de steeds zwaarderebuien kunnen voor flinke schade zorgen. Cijfers van het KNMI over periodes van 10 jaar, laten zien dat er in de afgelopen jaren steeds vaker flinke regenbuien (7,5mm +) en droge perioden voorkomen. 
Grafiek regendagen
Grafiek droge dagen

Ongeveer 1,5 miljoen Nederlandse woningen zijn voor 1945 gebouwd. Eigenaren van deze oude huizen zeggen meer last te hebben van lekkages door het dak dan woningeigenaren van nieuwere huizen.

Van woningen die voor 1950 gebouwd zijn, heeft:

 1. 65% vaker een lekkage door een slecht dak;
 2. 29% vaker een lekkage door verstopte of slechte dakgoten;
 3. 29% vaker een lekkage veroorzaakt door storm.

Woningonderhoud

Onderzoeksmethode van het Grote Woningonderhoud Onderzoek

Voor dit onderzoek verspreidden wij samen met onderzoeksbureau MeMo2 een vragenlijst over woningonderhoud.  Deze ging naar 766 woningeigenaren die geen lid zijn van een Vereniging van Eigenaren. Wij vroegen onder andere naar kennis van onderhoud, gepleegd onderhoud, kosten en de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden. De opgevraagde gegevens gebruikten wij in combinatie met storm- en neerslaggegevens van het KNMI (data tot en met 13 juni 2023) en gegevens van het CBS over de leeftijd van woningen in Nederland.