oriënteren op een AOV

"Ik wil het goed geregeld hebben nu ik de hoofdkostwinner ben"

Mijn ondernemersavontuur begon een jaar of 9 geleden. Toen had mijn partner een vaste baan. Inmiddels is hij ook zelfstandig en hebben we 3 kinderen. Nu willen we het gewoon goed geregeld hebben.
30 nov 2020 3 minuten

Jacqueline wil het goed regelen nu ze de hoofdkostwinner is

“Mijn ondernemersavontuur begon een jaar of 9 geleden met De Geboortehulp. Ik begeleid aankomende ouders tijdens de zwangerschapsperiode. Ontzettend leuk werk, maar niet heel winstgevend. Mijn partner heeft tot nu toe steeds een vaste baan gehad en is de belangrijkste kostwinner thuis. Daarbij komt dat we een buffer hebben. Deze combinatie gaf voor ons de doorslag om voor mij geen AOV af te sluiten. Een heel bewuste keuze dus.”

Nieuwe ontwikkelingen in het leven

“Maar de situatie is inmiddels veranderd. Lex, mijn partner, is ook voor zichzelf begonnen, met een eigen klussenbedrijf. Hij werkte de afgelopen tijd nog 2 dagen in de week bij zijn werkgever, maar staat op het punt om dat contract op te zeggen.

De Geboortehulp bestaat nog wel, maar mijn aandacht gaat steeds meer uit naar BellySisters. Dat bedrijf ben ik begin dit jaar gestart met Maaike, mijn compagnon. We maken 3D-beeldjes van vrouwen met hun zwangere buik. Dat loopt goed, heel goed zelfs. Deze nieuwe ontwikkelingen betekenen dat mijn rol in het huishouden langzaam maar zeker opschuift naar hoofdkostwinner.”

Dat brengt nieuwe risico's met zich mee

“Nu we allebei zelfstandig zijn, brengt dat nieuwe risico’s met zich mee. We hebben 3 kinderen en je wilt het gewoon goed geregeld hebben. Thuis hebben we hierover veel gesprekken gevoerd, onder meer met onze verzekeringsadviseur. Een AOV voor Lex is gezien zijn leeftijd - midden 50 - financieel niet meer haalbaar. Voor mij gelukkig nog wel. Ik schat in dat we dit binnen 3 maanden geregeld hebben. Mocht er dan iets misgaan, dan kunnen we op dezelfde manier blijven doorleven.”

Reactie AOV-specialist Marc Bruines

"Het is verstandig dat Jacqueline zich opnieuw is gaan verdiepen in de financiële zekerheid die zij en Lex nodig hebben, mocht één van hen arbeidsongeschikt raken. Haar inkomen is nu namelijk het belangrijkste onderdeel van het huishouden geworden. Als dat wegvalt door arbeidsongeschiktheid is er onvoldoende inkomen voor het gezin. Hoe lang haar aanvraag in beslag neemt is moeilijk te zeggen, want dit verschilt per persoon. Dat heeft te maken met de dekking voor ziekte, waardoor een verzekeraar bij aanvang van de polis moet kunnen beoordelen wat de kans op arbeidsongeschiktheid is. Vaak is een gezondheidsverklaring voldoende, maar soms is het nodig om - na toestemming - aanvullende gegevens te krijgen van een huisarts of specialist.”

Verplichte AOV voor zzp'ers

Update: juli 2023. Op dit moment is de arbeidsongeschiktheids­verzekering zzp (nog) niet verplicht. Dit gaat wel veranderen. Over een paar jaar is het wettelijk verplicht om een AOV te hebben. Lees meer over vanaf wanneer de AOV verplicht is.

Alles over de AOV in een handige gids

Wat kost het eigenlijk om uw inkomen op peil te houden als u even niet meer werken kunt? Wat doet een verzekeraar voor u als het mis gaat? En hoe hebben andere ondernemers dit geregeld? Op die vragen geeft deze gids antwoord.
Marc Bruines AOV-specialist
Met de kennis van Marc Bruines
AOV-specialist
Ik werk ruim 27 jaar bij Centraal Beheer. Ik help ondernemers de juiste keuze te maken op het gebied van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.