Verschil vaste en variabele premie

Welke premievorm kiest u bij uw overlijdens­risico­verzekering?

Bij ons kiest u uit een vaste premie of een variabele premie. Welke variant het beste bij u past, hangt af van uw situatie en uw wensen.

Waarom betaalt u iedere maand premie?

U betaalt een premie voor het risico dat wij moeten uitkeren. We keren uit op het moment dat de verzekerde overlijdt. Dit is het overlijdens­risico. Dit risico wordt steeds groter als de verzekerde ouder wordt.

Vaste premie: elke maand dezelfde premie

Hoewel het risico dat de verzekerde overlijdt steeds groter wordt, blijft de premie gelijk. U betaalt in het begin eigenlijk een te hoge premie. Terwijl u op het einde juist een te lage premie betaalt. De vaste premie is dus een gemiddelde premie.

De premie die u in het begin te veel betaalt, gebruiken we om de te lage premie aan het einde aan te vullen.

Naar vaste premie

Variabele premie: elke maand een andere premie

U betaalt elke maand premie die past bij uw leeftijd. Omdat het risico dat de verzekerde overlijdt steeds groter wordt, verandert de premie.

Ook bij een variabele premie weet u van tevoren precies hoeveel u elke maand betaalt. De premies staan al vast voor de verzekering start. U krijgt hiervan een overzicht.

Naar variabele premie

Wanneer kiest u voor een vaste of variabele premie?

Vindt u het belangrijk om nu lagere maandlasten te hebben? En verwacht u dat u de hogere premies later wel kunt betalen? Dan is de ORV met een variabele premie een geschikte keuze. Betaalt u liever elke maand dezelfde premie? Dan is de ORV met een vaste premie een passende optie.

Wat zijn de gevolgen als u de verzekering eerder stopt?

Sluit u een ORV af, maar weet u niet zeker of u de verzekering tot de einddatum door wilt laten lopen? Dan is een variabele premie soms voordeliger. Dit hangt af van het moment waarop u de verzekering stopt. Bij een vaste premie betaalt u in het begin namelijk premie vooruit. U krijgt dit vooruitbetaalde bedrag niet terug. Bij een variabele premie betaalt u elke maand een premie die past bij uw leeftijd. En het overlijdensrisico dat bij uw leeftijd hoort. Er is dus geen vooruitbetaald bedrag. Dit maakt het ook makkelijker om over te stappen naar een andere ORV.