Man met dochter aan het lezen

Alles over de overlijdens­risico­verzekering

Hoe werkt het? Waarom is het handig? En meer over belasting.

Wat is een overlijdens­risico­verzekering?

Met een overlijdens­risico­verzekering (ORV) ontvangen uw nabestaanden eenmalig een bedrag als u overlijdt. Zij kunnen met dat bedrag tijdelijk het wegvallen van uw inkomen opvangen. En de kosten blijven betalen. Zoals de kinderopvang, de studie van uw kinderen, het aflossen van de hypotheek of het betalen van de huur. U bepaalt zelf welk bedrag u wilt verzekeren. En hoelang u verzekerd wilt zijn. Een ORV geeft uw nabestaanden financiële rust.

Wanneer is het handig?

De kans is groot dat uw nabestaanden er financieel op achteruitgaan als u overlijdt. Met een overlijdens­risico­verzekering biedt u hen een steun in de rug. Wanneer is een ORV handig?
Met het bedrag uit de ORV kan uw partner de hypotheek betalen of aflossen. Of de huur blijven betalen. Zo kunnen nabestaanden in het huis blijven wonen.
Kinderen opvoeden is niet goedkoop. Vaak is het lastig voor de achtergebleven ouder om de kosten met 1 salaris te betalen. Met een ORV vult u het inkomen aan.
Als zelfstandig ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor uw pensioen. Met een ORV zorgt u ervoor dat uw gezin ook na uw overlijden financieel vooruit kan.
 • Om de huur te betalen
 • Om de hypotheek af te lossen
 • Om schulden af te lossen
 • Om de alimentatie te betalen
 • Om de erfbelasting te betalen
 • Om het pensioentekort op te vangen
 • Om andere kosten te betalen

Zo werkt het

Met een overlijdensrisicoverzekering verzekert u een bedrag als u of iemand anders overlijdt. U betaalt hiervoor iedere maand premie. U bepaalt het bedrag dat u wilt verzekeren. En u kiest hoelang de verzekering loopt. Ook kiest u wie de uitkering krijgt. Overlijdt de verzekerde voor de einddatum? Dan ontvangen de nabestaanden het verzekerd bedrag. Met onze handige rekenhulp kiest u het bedrag, de looptijd en de uitkeringsvorm.

Wat is verzekerd?

Verzekerd

 • Als de verzekerde overlijdt voor de einddatum. Het verzekerde bedrag bepaalt u zelf. U kiest een verzekerd bedrag tussen € 10.000,- en € 2.000.000,-. U bepaalt ook zelf aan wie wij moeten uitkeren.
 • Ook als u een gevaarlijk beroep heeft of aan een gevaarlijke sport doet.
 • Als de verzekerde kort na de aanvraag overlijdt door een ongeval en de verzekering nog niet is ingegaan. Dat noemen we een voorlopige dekking.

Niet verzekerd

 • Wij keren niet of minder uit als u niet eerlijk bent over uw gezondheid. Of als u rookt en premie betaalt voor een niet-roker.
 • Bij zelfdoding binnen 2 jaar na het afsluiten van de verzekering.
 • Vanaf de einddatum van de verzekering. Wij keren dan niet meer uit.

Kies uw verzekering

U kiest tussen een vaste en variabele premie

Bij een ORV met een vaste premie, betaalt u iedere maand dezelfde premie. Bij een ORV met een variabele premie, is de premie iedere maand anders. U betaalt in het begin minder premie dan later in de looptijd. Lees meer over de verschillen.

U kiest of het verzekerd bedrag gelijk blijft of daalt

Als u de verzekering afsluit, kiest u de uitkeringsvorm. U kiest uit 3 uitkeringsvormen, namelijk gelijkblijvend, lineair dalend en annuïtair dalend.

Gezondheidsverklaring

De hoogte van uw premie hangt af van het verzekerd bedrag, de looptijd, uw leeftijd, uw rookgedrag en uw gezondheid. Daarom vragen we u na het aanvragen van de verzekering, om een gezondheidsverklaring in te vullen.

Een overlijdens­risico­verzekering is geen uitvaart­verzekering

Een ORV is een tijdelijke verzekering. En heeft dus een einddatum. Als de verzekerde daarna overlijdt, krijgen nabestaanden geen uitkering. Een uitvaartverzekering heeft geen einddatum. En keert dus altijd uit.

De belasting­regels

Soms betalen u of uw nabestaanden belasting over het bedrag dat zij krijgen uit de overlijdens­risico­verzekering. We leggen u graag uit wat de belastingregels zijn.

Uw premie bekijken

In een paar stappen weet u de hoogte van uw premie.

U maakt deze berekening voor de vaste premie