Keuzemogelijkheden

Garantie Inkomen Pensioen

De keuze voor een pensioen­uitkering hoeft niet ingewikkeld te zijn. U kiest gewoon wat het beste bij u past. Soms is het wél een kwestie van wikken en wegen. Gelukkig kunt u bij Centraal Beheer direct zien wat een keuze financieel betekent voor u.

Afhankelijk van uw pensioenkapitaal

Levenslang

Ouderdomspensioen

De keuze voor een levenslang pensioen is de standaard keuze. Meestal is een pensioen­kapitaal daar ook voor bedoeld.

U bepaalt zelf het verloop van uw pensioen­uitkering. Misschien wilt u levenslang een vaste uitkering. U kunt ook kiezen voor een uitkering die in de loop van de tijd niet of minder daalt. Of voor een uitkering die juist de eerste jaren na uw pensionering hoger is.

Bij een levenslang ouderdoms­pensioen is standaard een partner­pensioen inbegrepen. Dat wil zeggen dat uw partner na uw overlijden 70% van de uitkering ontvangt die u zou ontvangen. Als uw partner zelf voldoende inkomen heeft, kunt u samen afzien van het partner­pensioen. U krijgt dan zelf een hogere pensioen­uitkering.

Tot AOW

Tijdelijk pensioen

U mag een pensioen­kapitaal dat voor levenslang ouderdoms­pensioen bestemd is soms ook gebruiken voor een tijdelijk ouderdoms­pensioen.

Een tijdelijk ouderdoms­pensioen is een pensioen­uitkering tot uw AOW-leeftijd. Of u daarvoor kunt kiezen, is afhankelijk van de hoogte van uw pensioen­kapitaal. Houd er wel rekening mee dat uw pensioen­kapitaal op is zodra u de AOW-leeftijd bereikt. Dat hoeft geen probleem te zijn als u voldoende heeft aan uw AOW-uitkering en eventuele andere inkomsten.

Tot 65 jaar of tot AOW

Prepensioen

Prepensioen is mogelijk als uw pensioen­kapitaal daarvoor bedoeld is. Bij prepensioen kiest u tot welke leeftijd u de pensioen­uitkering krijgt.

U kunt kiezen voor een pensioen­uitkering tot uw 65e. Dit kan een goede keuze zijn als u vanaf uw 65e een ander pensioen krijgt. U kunt de pensioen­uitkering ook langer door laten lopen: tot u de AOW-leeftijd bereikt.

Een prepensioenuitkering bij Centraal Beheer is alleen mogelijk als het pensioenkapitaal is opgebouwd bij Centraal Beheer, Avéro Achmea en/of Interpolis.

Afkopen mogelijk?

Bij een klein pensioen­kapitaal heeft u op de einddatum de keuze: een periodieke pensioen­uitkering óf uw pensioen­kapitaal in 1 keer ontvangen. Dat laatste heet afkoop. Afkoop is wettelijk toegestaan als uw pensioenuitkering uitkomt op minder dan € 520,35 per jaar (2022). Eén van de redenen daarvoor is dat u met een klein pensioen­kapitaal relatief veel kosten betaalt voor een periodieke pensioen­uitkering. Bekijk of afkoop voor u een mogelijkheid is.

Voor- en nadelen van afkopen

Voordelen

  • U krijgt in 1 keer het geld uit uw pensioenverzekering.
  • U betaalt geen kosten voor het uitbetalen van uw pensioen.

Nadelen

  • Het eenmalige bedrag kan invloed hebben op uw toeslagen, zoals zorgtoeslag.
  • U krijgt bij uw pensionering geen pensioen meer uit deze verzekering.

Vaste of variabele uitkering

Blijft u beleggen?

Met Garantie Inkomen Pensioen van Centraal Beheer loopt u geen beleggings­risico. Na de start van uw uitkering wordt uw pensioen­kapitaal niet belegd. U krijgt een ‘vaste uitkering’.

Wilt u wel blijven beleggen nadat uw pensioen­uitkering is gestart? Kies dan een ‘variabele uitkering’. De hoogte van uw uitkering is dan afhankelijk van het rendement van uw beleggingen. Dit betekent dat uw uitkering dus in de loop van de tijd hoger of lager kan worden. Centraal Beheer heeft geen product voor een variabele uitkering. U kunt hiernaar informeren bij andere pensioen­aanbieders.

Wat past bij u?

Vaste uitkering past bij u

U vindt zekerheid belangrijk. En u wilt niet de kans lopen dat uw pensioen­uitkering lager wordt. 

Variabele uitkering past bij u 

U vindt zekerheid minder belangrijk. En u wilt een zo hoog mogelijke pensioen­uitkering. U heeft genoeg financiële middelen om een tegenvallende pensioen­uitkering op te vangen. 

Keuze pensioenuitvoerder

Kijken en vergelijken

Kijken en vergelijken

U mag uw pensioen­uitkering kopen waar u wilt. Bij de pensioen­uitvoerder waar u het pensioen­kapitaal heeft opgebouwd of bij een andere pensioen­uitvoerder. Bij sommige andere pensioen­uitvoerders kunt u het zelf regelen. Bij andere pensioen­uitvoerders kan het alleen via een adviseur. Bij Centraal Beheer heeft u de keuze: zelf online regelen of met hulp van een financieel adviseur. Het is verstandig om pensioen­uitkeringen van verschillende pensioen­uitvoerders met elkaar te vergelijken. De keuzemogelijkheden en de hoogte van de uitkering kunnen per aanbieder verschillen. En een klein verschil in het maandbedrag kan over de hele uitkerings­periode een groot verschil zijn.