Wat is lijfrente?

Belastingvriendelijk uw AOW en pensioen aanvullen

Met een lijfrente spaart u voor een extra inkomen waarmee u later uw AOW en pensioen aanvult. Of omdat u eerder wilt stoppen met werken. U spaart belastingvriendelijk.

Lijfrente sparen levert u direct belastingvoordeel op

U spaart belastingvriendelijk. U betaalt pas belasting als u later uw uitkeringen ontvangt. Dat is gunstig omdat u vanaf uw AOW-leeftijd meestal minder belasting betaalt.

De overheid bepaalt hoeveel pensioen u belastingvriendelijk mag opbouwen

Bouwt u in een jaar minder pensioen op dan van de overheid mag? Dan heeft u jaarruimte. Uw jaarruimte is uw pensioentekort over het afgelopen kalenderjaar. Een pensioentekort kan op allerlei manieren ontstaan. Bijvoorbeeld omdat u van baan veranderde. Of omdat uw werkgever geen of geen volledig pensioen voor de medewerkers heeft geregeld. Of omdat u zelfstandig ondernemer bent.
Bereken uw jaarruimte.

Lijfrente opbouwen en uitkeren

Een lijfrente bestaat uit een opbouwfase en een uitkeerfase. Als uw opgebouwde lijfrente vrijkomt koopt u een uitkerende lijfrente. In de uitkeerfase ontvangt u uitkeringen.

Opbouwfase groeiende boom Uitkeerfase appels

Lijfrente opbouwen kan op verschillende manieren

U kunt elke maand of elk jaar een bedrag inleggen. Of op een moment dat het u uitkomt. Bijvoorbeeld als u uw vakantiegeld ontvangt. Of uw 13e maand of een ander meevallertje. U hoeft geen minimum bedrag in te leggen. Meer geld inleggen betekent meer belastingvoordeel en meer kapitaal opbouwen. Lees meer over lijfrente opbouwen.

Lijfrente uitkeren om uw AOW en pensioen aan te vullen

Als uw opgebouwde lijfrente vrijkomt koopt u er een uitkerende lijfrente van. Vanaf dat moment krijgt u uitkeringen. Dat kan vanaf uw AOW-leeftijd zijn. Maar ook later. Bijvoorbeeld als u langer wilt doorwerken. Of misschien wilt u wel eerder stoppen met werken. Dan kunt u bij sommige producten de uitkeringen eerder laten ingaan. Uw lijfrenteproduct en de belastingregels bepalen uw mogelijkheden. Lees meer over lijfrente uitkeren.

Uw inkomen voor later kent 4 pijlers

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een uitkering van de overheid. U bouwt automatisch uw AOW op in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd. U bouwt AOW op voor elk jaar dat u in Nederland woont of werkt. Voor elk jaar dat u in het buitenland woont bouwt u geen AOW op. U krijgt de uitkering vanaf uw AOW-leeftijd tot u overlijdt.

Wat is mijn AOW-leeftijd

De AOW was lange tijd 65 jaar voor iedereen. Dat verandert. De AOW gaat steeds later in. Bekijk hier de informatie van de overheid over AOW.
Bouwt u pensioen op via uw werkgever? Dan krijgt u vanaf uw pensioendatum een uitkering. U ontvangt de uitkering via een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar. Op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u een overzicht van uw opgebouwde pensioen.
U kunt met de opgebouwde lijfrente uw AOW en pensioen aanvullen. Met de lijfrente dicht u een AOW-gat of pensioengat. Ook zelfstandig ondernemers kunnen lijfrente opbouwen voor hun pensioen. Bekijk waarom sparen voor later belangrijk is.
U kunt uw AOW en pensioen ook aanvullen met eigen geld. Denk aan spaargeld, beleggingen of een erfenis. Of de overwaarde van een eigen woning.