De koopovereenkomst zelf maken

Voorbeelden helpen u op weg

De afspraken over de verkoop van uw woning staan in een koopovereenkomst. Verkoopt u de woning zelf? Dan kunt u deze ook zelf maken. Er zijn voorbeelden die u kunt gebruiken als u zelf de aankoop of verkoop regelt.
Checklist verhuizen

U kunt de model koopovereenkomst op maat maken

Een model koopovereenkomst vindt u bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. Er zijn verschillende soorten voor een koopwoning of een appartement. Let op dat u de meest actuele gebruikt. U zet vervolgens uw gegevens, die van de koper en van de woning in het document.

Vergeet de ontvangstbevestiging niet

Het (voorlopig) koopcontract verstuurt u het beste samen met een ontvangstbevestiging. De kopers ondertekenen die. Ze geven daarmee aan dat zij het koopcontract hebben ontvangen. Daarmee gaat ook de bedenktijd in. De ontvangstbevestiging is niet verplicht, maar helpt de verkoper om die datum duidelijk te hebben.

Maak ook een lijst van zaken

Er zijn ook standaardformulieren om aan te geven welke spullen achterblijven in de woning. Deze stuurt of krijgt u bij de koopovereenkomst. Ook hier heeft Vereniging Eigen Huis een formulier voor, dat u zelf kunt invullen.

Ook een makelaar of notaris kan dit voor u maken

Verkoopt u uw woning met hulp van een makelaar? Dan maakt die de koopakte voor u op. Dat doet hij ook met het model. Geen makelaar ingeschakeld? Dan kan ook de notaris dit doen. Maar dat is dan de notaris van de koper. Vraag daarom op tijd of die dit voor u kan regelen, als u dat wilt.