Eenzame man in bos

Scheiden: de gevolgen voor uw nabestaandenpensioen

In de meeste pensioenregelingen is ook een nabestaandenpensioen verzekerd. Hierdoor krijgen uw partner en eventuele kinderen een maandelijkse uitkering als u overlijdt. Maar wat als u gaat scheiden?

Geldzaken 29 aug 2017 2 minuten

De gevolgen van scheiden

Scheiden heeft  gevolgen voor nabestaandenpensioen. Welke gevolgen dat zijn, is afhankelijk van het soort nabestaandenpensioen dat uw werkgever aanbiedt. 

Soorten nabestaandenpensioen

Er zijn 2 soorten nabestaandenpensioenen: nabestaandenpensioen op opbouwbasis en nabestaandenpensioen op risicobasis.

Meer weten over de 2 soorten nabestaandenpensioenen en de gevolgen van scheiden zijn voor het nabestaanden pensioen? Bekijk dan deze video waarin we het helder uitleggen.

Scheiden en het nabestaandenpensioen

De gevolgen op een rij

  1. U bouwt pensioen op voor uw partner.
  2. Dit gebeurt automatisch via uw pensioenregeling.
  3. Bij overlijden ontvangt uw ex-partner het deel van het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd vóór de scheiding (bijzonder nabestaandenpensioen).
  4. Een eventuele nieuwe partner ontvangt het deel dat is opgebouwd na de scheiding.
  5. In de huwelijkse voorwaarden, de partnerschapsvoorwaarden of in de echtscheidingsovereenkomst kunt u andere afspraken over het nabestaandenpensioen maken.
  1. U bouwt geen pensioen op voor uw partner, maar u bent verzekerd.
  2. De verzekering geldt voor de periode waarin u bij de werkgever die dit pensioen aanbiedt in dienst bent.
  3. Als u overlijdt tijdens uw dienstverband, heeft uw ex-partner geen recht op een uitkering.
  4. Een eventuele nieuwe partner ontvangt wel een nabestaandenpensioen.
  5. In de huwelijkse voorwaarden, de partnerschapsvoorwaarden of in de echtscheidingsovereenkomst kunt u andere afspraken over het nabestaandenpensioen maken.

Uit dienst of met pensioen?

Heeft u een nabestaandenpensioen op risicobasis? Let dan goed op als u uit dienst of met pensioen gaat. Het kan zijn dat u dan zelf in actie moet komen om een nabestaandenpensioen te houden. U kunt dan een deel van uw ouderdomspensioen omzetten in nabestaandenpensioen. Het ouderdomspensioen wordt dan wel lager. Gaat u vervolgens scheiden? Dan heeft uw ex-partner recht op het nabestaandenpensioen. Een eventuele nieuwe partner heeft geen recht op een uitkering.

Uw nieuwe partner

Of misschien voor uw ex-partner, zodat de alimentatie opgevangen kan worden als u wegvalt? Denk dan eens aan het afsluiten van een Overlijdensrisicoverzekering. Met deze verzekering krijgt uw (ex)partner een eenmalige uitkering als u overlijdt, zodat deze geen financiële zorgen heeft. Regel dit wel zo snel mogelijk. De uiterlijke leeftijd waarop u een Overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten is 67 jaar.

Of u recht heeft op een nabestaandenpensioen, kunt u zien in het pensioenreglement. Neem bij twijfel contact op met uw pensioenuitvoerder.