Dynamisch energiecontract

Wij maken energie besparen makkelijk 

 • Direct voordeel bij lage energieprijzen
 • Krijg een klimaatbudget tot € 500,-
 • Bespaar met slim energieverbruik
Voor deze dienst werken we samen met EnergyZero. Centraal Beheer is wederverkoper. U sluit de overeenkomst met EnergyZero en EnergyZero levert de energie.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract veranderen de stroom- en gasprijzen per uur en per dag. Dit betekent dat uw stroomprijs elk uur anders is en dat uw gasprijs elke dag verandert. Hoeveel u betaalt voor uw energie hoort u een dag van tevoren.

Waarom een dynamisch energiecontract?

Door energie te verbruiken als de gas- of stroomprijzen lager zijn, haalt u hier met een dynamisch energiecontract voordeel uit. Zo maakt u bewust gebruik van energie én heeft u zelf meer controle over uw energierekening. 

Een dynamisch energiecontract is bewezen goedkoper 

Volgens de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers waren in 2023 huishoudens met een dynamisch energiecontract gemiddeld € 1127,- goedkoper uit dan met een variabel contract. Ook het dynamische gascontract was voordeliger. 

Dynamische energie

Waarom een dynamisch energiecontract via Centraal Beheer?

Man bedient thermostaat

Korting op duurzame maatregelen

Sluit u een dynamisch energiecontract af via ons bij onze partner? En maakt u geen gebruik van de wettelijke bedenktijd? Dan ontvangt u van ons € 200,- klimaatbudget na afloop van de bedenktijd. Plus nog eens € 25,- per maand om te besteden aan duurzame producten en diensten in onze Klimaatwinkel, zoals zonnepanelen, woningisolatie en nog veel meer. Met een maximum van € 500,-.

Vrouw zit aan bureau achter laptop

Betaal altijd een scherpe prijs

In plaats van winst te maken op elke kWh stroom en m3-gas die u verbruikt, verdienen wij aan de vaste leveringskosten die u betaalt. Dit is een vast bedrag per maand. Dat is € 7,- voor stroom of gas. Dus € 14,- voor stroom én gas. Ook helpen we u om uw energierekening te verlagen met slimme tips en een handige app!

Man en kind legen wasmachine

U heeft zelf de controle

Met een dynamisch energiecontract via Centraal Beheer houdt u zelf de controle over uw energieverbruik. Via de app van EnergyZero ziet u wat de stroom per uur en gas per dag kost. Zo kunt u op de juiste momenten energie gebruiken. Dat is nog eens lekker goedkoop de was doen.

Een dynamisch energiecontract via Centraal Beheer. Hoe werkt het?

Geef uw verbruik door en uw maandbedrag wordt berekend. Iedere maand betaalt u een vast bedrag op basis van uw gemiddelde energieverbruik. In de winter verbruikt u meer energie dan in de zomer. Zo verdeelt u de kosten over het gehele jaar. 
Onze partner zegt het contract dat u nu heeft op. Zo komt u niet zonder energie te zitten. U moet alleen even de gewenste ingangsdatum doorgeven. 
Dynamisch contract afgesloten? Dan kan het besparen beginnen! Met de app van EnergyZero heeft u meteen inzicht in uw verbruik. En door uw stroomgebruik slim te plannen kunt u veel extra geld besparen. 

Zodra u uw dynamische energiecontract heeft afgesloten, krijgt u van ons € 200,- klimaatbudget. Iedere maand spaart u daar nog eens € 25,- bij. Dit kunt u besteden in de Klimaatwinkel van Centraal Beheer. Aan zonnepanelen, woningisolatie, een thuisbatterij, groen dak of warmtepomp. Dat geeft nog eens energie!

Voordelen dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract heeft u niet alleen grip op uw energieverbruik. Maar draagt u ook bij aan een duurzamere toekomst. Wij zetten een aantal voordelen voor u op rij.   

U verlaagt direct uw energierekening

Op dagen met veel zon en wind wordt meer duurzame energie opgewekt. En is de energieprijs lager. Met een dynamisch energiecontract heeft u hier direct voordeel van. 

Draai zelf aan de knoppen

Een dynamisch energiecontract geeft u toegang tot stroomprijzen per uur. Zo ziet u wanneer de stroomprijs het laagst is. Bespaar extra door energieslurpers, zoals de wasmachine en vaatwasser, hierop af te stemmen.

Maak slim gebruik van uw (duurzame) stroom

Laad uw elektrische auto op als de energieprijzen laag zijn en bekijk direct uw zonnepanelenopbrengst in de app. Word de slimste in energie! En het is beter voor het klimaat, want door duurzame energie te gebruiken, vermindert u de CO2-uitstoot.

Ontdek de nieuwe energiewereld vandaag nog

Bereken direct uw maandbedrag en wat u gaat besparen
 • Groene stroom van eigen bodem
 • Dynamische energieprijzen
 • Meteen inzicht in uw kosten en verbruik
Voor deze dienst werken we samen met EnergyZero. Centraal Beheer is wederverkoper. U sluit de overeenkomst met EnergyZero en EnergyZero levert de energie.

Veelgestelde vragen

Met een dynamisch energiecontract via Centraal Beheer kunt u uw energierekening verlagen. In de app heeft u meteen inzicht in uw verbruik en de prijzen per uur en per dag. Uw stroomprijs is elk uur anders en uw gasprijs verandert elke dag. Zo kunt u uw verbruik verplaatsen naar de goedkoopste momenten.

De prijsopbouw van een dynamische energiecontract is net zoals de opbouw bij andere energiecontracten. En bestaat uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. 

Vaste leveringskosten: de kosten die in rekening worden gebracht voor de levering van energie,  zonder te letten op de hoogte van uw verbruik. 

Variabele leveringskosten: beursprijs + inkoopvergoeding per kWh/.

Deze kosten bestaan dus uit 2 delen. De beursprijs en een inkoopvergoeding. De energieleverancier koopt energie in tegen de beursprijs. De klant betaalt hiervoor een inkoopvergoeding. Deze inkoopvergoeding betaal je voor de dekking van kosten en risico’s. 

Bij een dynamisch energiecontract via Centraal Beheer verdienen wij niet aan uw verbruik. De prijs die aan u doorberekend wordt voor uw verbruik, wordt opgehaald op de EPEX (elektriciteit) en de EEX (gas)beurs. Dat noemen we de beursprijs. U betaalt de beursprijs + de inkoopvergoeding. Daardoor betaalt u altijd een eerlijke en scherpe prijs.
Een dynamisch energiecontract via Centraal Beheer.

Voordelen:
 • Met een dynamisch energiecontract bent u actief bezig met uw verbruik en bespaart u vaak meer energie.
 • U kunt geld besparen door uw apparaten op het juiste moment aan te zetten.
 • U heeft meteen voordeel als de prijzen op de energiemarkt dalen.
 • U kunt op elk moment kiezen voor een ander contract of andere energieleverancier zonder een overstapboete te betalen.
 • U betaalt alleen de beursprijs en inkoopvergoeding.

 • Nadelen
 • Stijgen de prijzen op de energiemarkt? Dan stijgen uw energiekosten ook meteen.
 • Dagelijks stijgende of dalende prijzen kunnen een onzeker gevoel geven.
 • Het is belangrijk om de energieprijzen goed bij te houden. En uw verbruik daarop aan te passen.

 • Een vast contract bij een andere energieleverancier.

  Voordelen:
 • U weet tijdens de hele looptijd van uw contract precies waar u aan toe bent.
 • Bij veel energieleveranciers krijgt u een welkomstkorting als u een vast contract afsluit.

 • Nadelen:
 • Dalen de energieprijzen? Dan heeft u daar geen voordeel van.
 • Bij overstappen betaalt u mogelijk een boete.

 • Ziet u het als een uitdaging om uw verbruik zo goed mogelijk af te stemmen op de momenten waarop energie het goedkoopst is? Dan is een dynamisch energiecontract zeker iets voor u.
  Het bedrag dat u betaalt voor elektriciteit en gas op uw contract is een schatting. Er wordt gekeken naar uw gemiddelde verbruik en naar wat waarschijnlijk de gemiddelde prijs zal zijn in de komende 12 maanden. Dit bedrag wordt minstens elke maand aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen op de markt.

  Elke 3 maanden krijgt u een seintje zodat u uw werkelijke verbruik en kosten kunt vergelijken met wat was verwacht. Als het nodig is, wordt uw maandelijkse bedrag aangepast. Dit gebeurt altijd op basis van de nieuwste informatie over de markt.
  Het bedrag dat u betaalt voor elektriciteit is gekoppeld aan de 'spotmarkt'. Ook wel Day Ahead beurs of EPEX genoemd. Op deze beurs wordt stroom verhandeld voor de komende 24 uur. Door vraag en aanbod verandert de prijs elk uur. Net zoals er markten zijn voor langere termijnen, waar energie per maand, jaar of voor meerdere jaren wordt ingekocht, bestaat er ook een beurs waar energie per uur wordt ingekocht. Met een dynamisch energiecontract kunt u hier uw voordeel uit halen. Zo zijn de prijzen laag zodra de zon schijnt of als het flink waait. En hoog bij veel vraag of weinig opwekking. 
  Iedere dag worden om 15:00 uur de prijzen voor de volgende dag bekendgemaakt. De dynamische prijzen voor stroom ziet u per uur van 00:00 tot 23:59 uur in de app. Voor gas krijgt u per dag een wisselende prijs. Een dagprijs voor gas loopt altijd vanaf 06:00 uur tot 06:00 uur. De dynamische prijzen vindt u hier.
  Met een dynamisch energiecontract krijgt u soms geld toe op uw stroomverbruik. Negatieve stroomprijzen komen niet vaak voor. Maar kunnen ontstaan doordat er bijvoorbeeld tijdelijk veel aanbod is en een daling in vraag. De zon schijnt, waardoor de zonnepanelen hun werk doen. Het waait flink, waardoor de windmolens heel veel stroom leveren. En veel bedrijven zijn gesloten, waardoor er weinig vraag naar al die stroom is. Het gevolg: negatieve stroomprijzen.
  Of dynamische energie geschikt is voor u in combinatie met zonnepanelen, hangt af van verschillende zaken. Een dynamisch energiecontract lijkt misschien nu minder interessant door de salderingsregeling. Maar het kan u alsnog geld besparen. 
  Centraal Beheer levert zelf geen energie. Voor de levering sluit u een energiecontract af bij EnergyZero B.V., handelend onder de naam Centraal Beheer Energie Diensten. Energy Zero levert u de energie en stuurt u de energierekeningen. Voor vragen of klachten over de energielevering kunt u gewoon bij ons, Centraal Beheer, terecht.

  EnergyZero B.V., voor de dienst dynamische energie handelend onder de naam Centraal Beheer Energie Diensten, is gevestigd aan de Wilhelminakade 302 in Rotterdam en ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 61215651.​
  In plaats van winst te maken op elke kWh stroom en m3-gas die u verbruikt, verdienen wij aan de vaste leveringskosten die u betaalt. Dit is een vast bedrag per maand. Dat is € 7,- voor stroom of gas. Dus € 14,- voor stroom én gas.

  We doen ons best u zo goed mogelijk te helpen. Bent u helaas toch ontevreden? Dan horen wij dat graag. Stuur een mail naar energie@centraalbeheer.nl.

  Als u niet tevreden bent met ons antwoord op uw vraag of de afhandeling van uw klacht dan kunt u voor meer informatie ook terecht op het Europese platform voor alternatieve geschilbeslechting. Of de Nederlandse geschillencommissie