Overlijdensrisicoverzekeringen zijn er in allerlei vormen en maten. Voordat u gaat afsluiten is het slim om overlijdensrisicoverzekeringen van verschillende verzekeraars te vergelijken. Hieronder leest u de belangrijkste punten waar u op moet letten. Een eenvoudige manier om de verschillende overlijdensrisicoverzekering te vergelijken is de Verzekeringskaart.

U wilt overstappen naar een andere verzekeraar

De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren gedaald. U kunt soms geld besparen als u met uw overlijdensrisicoverzekering overstapt naar een andere verzekeraar. Omdat u bij die verzekeraar een lagere premie betaalt. Overlijdensrisicoverzekeringen zijn er in allerlei vormen en maten. Daarom is het slim om overlijdensrisicoverzekeringen van verschillende verzekeraars op meerdere punten te vergelijken.

Vergelijk overlijdens­risico­verzekeringen met het Informatiedocument over het verzekeringsproduct

Aanbieders van een overlijdensrisicoverzekering zijn verplicht om het Informatiedocument over het verzekeringsproduct op hun website te zetten. Met deze kaart heeft u per verzekering de belangrijkste productinformatie van die verzekeraar in één overzicht.

U kiest de overlijdens­risico­verzekering die past bij uw wensen en situatie

U bedenkt voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering waar het bedrag voor nodig is. Kiest u een verzekering waarbij het verzekerd bedrag de hele looptijd gelijk blijft? Of mag het bedrag steeds een beetje minder worden? Omdat het bedrag dat bij overlijden nodig is, lager wordt. Of de periode die u wilt overbruggen korter wordt. Lees hier meer over de verschillende vormen van overlijdensrisicoverzekeringen.

Waar moet u op letten? Wat is wel en niet verzekerd

Vergelijk bij elke verzekeraar wat wel en niet is verzekerd. Wanneer wordt er uitgekeerd? Bent u ook verzekerd als u een gevaarlijk beroep doet of gevaarlijk sporten? Bij Centraal Beheer geldt dit:

Verzekerd

  • Als de verzekerde overlijdt voor de einddatum. Het verzekerde bedrag bepaalt u zelf. U kiest een verzekerd bedrag tussen € 10.000,- en € 2.000.000,-. U bepaalt ook zelf aan wie wij moeten uitkeren.
  • Ook als u een gevaarlijk beroep heeft of aan een gevaarlijke sport doet.
  • Als de verzekerde kort na de aanvraag overlijdt door een ongeval en de verzekering nog niet is ingegaan. Dat noemen we een voorlopige dekking.

Niet verzekerd

  • Wij keren niet of minder uit als u niet eerlijk bent over uw gezondheid. Of als u rookt en premie betaalt voor een niet-roker.
  • Bij zelfdoding binnen 2 jaar na het afsluiten van de verzekering.
  • Na de einddatum van de verzekering. Wij keren dan niet meer uit.

Leeftijd

De leeftijd vanaf wanneer en tot wanneer u een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten verschilt per verzekeraar. Bij Centraal Beheer geldt:

  • De verzekerde is minimaal 15 jaar oud.
  • De verzekering moet ingaan vóór de 68e verjaardag van de verzekerde.
  • De verzekering stopt uiterlijk als de verzekerde 75 jaar wordt.
  • De persoon die de verzekering afsluit is minimaal 18 jaar oud.

Voorlopige dekking

U vraagt de verzekering aan, maar soms kunt u nog niet meteen verzekerd worden. Bijvoorbeeld omdat er nog een uitgebreidere medische keuring nodig is, of omdat we na aanleiding van de gezondheidsverklaring meer willen weten. We stellen dan extra vragen en/of laten een onderzoek of keuring doen. Een ‘voorlopige dekking’ kan dan handig zijn, vooral als u een huis koopt. Met de voorlopige dekking bent u al verzekerd voordat de verzekering start. Hoe lang deze voorlopig dekking geldig is en wanneer wordt uitgekeerd, verschilt per verzekeraar. Bekijk de voorwaarden van de voorlopige dekking bij Centraal Beheer.

Het te verzekeren bedrag

Het minimale bedrag of maximale bedrag waarvoor u een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten verschilt per verzekeraar. Bij Centraal Beheer ligt het te verzekeren bedrag tussen € 10.000,- en € 2.000.000,-. Wilt u berekenen welk bedrag uw nabestaanden nodig hebben als uw overlijdt? Maak dan hier een berekening of vraag een adviseur.

Afsluit- en administratiekosten

Voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering betaalt u bij alle verzekeraars afsluitkosten en soms administratiekosten. Hoe hoog deze bedragen zijn, verschilt per verzekeraar. Ook verschilt per verzekeraar hoe deze kosten aan u doorberekend worden. Soms betaalt u de afsluitkosten in 1 keer, soms worden deze kosten verrekend en betaalt u dit in een paar keer.

En hoe zit het met de kosten als u uw overlijdensrisicoverzekering wilt aanpassen? Sommige verzekeraars rekenen kosten voor het aanpassen van de verzekering, anderen doen dat niet. Let op deze kosten als u overlijdensrisicoverzekeringen gaat vergelijken.

Premie

Per verzekeraar verschilt ook of u een vaste premie betaalt over de hele looptijd, of dat uw premie elke maand anders is. Bij sommige verzekeraars betaalt u per maand en bij anderen per jaar. Bij sommige verzekeraars betaalt u minder premie als u rookt en soms betaalt u meer als u een gevaarlijk beroep heeft of een gevaarlijk sport beoefent. Let op: Uw definitieve premie wordt bepaald na medische acceptatie door uw verzekeraar. Maakt u een premieberekening via internet dan ziet u nog niet uw definitieve premie. De definitieve premieberekening ontvangt u na acceptatie. U heeft dan nog 30 dagen bedenktijd.

Medische acceptatie

U wilt graag dat de verzekering uitkeert als u overlijdt. Daarom vragen verzekeraars bij een overlijdensrisicoverzekering om een gezondheidsverklaring en eventueel aanvullende medische keuring. Centraal Beheer keurt 99% van de aanvragen medisch goed. Lees hier meer over de medische acceptatie van Centraal Beheer.

Ervaringen van anderen

Het kan handig zijn als u weet hoe andere mensen hun overlijdensrisicoverzekering geregeld hebben. Op internet vindt u ervaringen van mensen met een overlijdensrisicoverzekering.