Prinsjesdag

Prinsjesdag: de plussen en minnen voor u

Bij de kapper bent u duurder uit. Maar het bedrag onderaan uw loonstrookje maakt u misschien juist blij. De btw, de belastingtarieven, de renteaftrek. De regeringsplannen zijn bekend. Er verandert veel. Wat gaat u ervan merken? 

Geldzaken 18 sep 2018 2 minuten

Laag btw-tarief omhoog

Kraanwater, de kapper, een bloemetje, voeding. Veel producten en diensten worden duurder. Het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%. Heeft u een schilder of een stukadoor nodig? Of wilt u uw huis laten isoleren? Overweeg om het nog dit jaar te doen. Ook daarvoor betaalt u volgend jaar 3% meer.

Bijna iedereen gaat erop vooruit

In 2019 gaat 96% van de huishoudens erop vooruit. De inkomens tussen de € 20.142,- en € 68.507,- profiteren het meest. Dat komt doordat het belastingtarief voor de inkomstenbelasting in schijf 2 en 3 daalt met 2,75% naar 38,10%. En dat scheelt al snel een paar 100 euro per jaar. Ook de hogere inkomens gaan er ietsje op vooruit.

Minder renteaftrek hoge inkomens

Valt u in het hoogste belastingtarief? Dan levert de aftrek van uw hypotheekrente u steeds minder voordeel op. In belastingjaar 2018 is dat voordeel nog 49,5%. Dat percentage daalt snel. In 2023 trapsgewijs tot krap 37%. Afhankelijk van uw hypotheekschuld en de rente, kan dit u tot honderden euro’s per jaar schelen.

Voordeel huiseigenaren?

De bijtelling voor uw eigen woning blijft gelijk in 2019. Of u ook minder kosten heeft is nog maar de vraag. Want de Belastingdienst berekent het eigenwoningforfait over de WOZ-waarde. En die zal bijna overal stijgen door de ontwikkelingen op de woningmarkt. Geen voordeeltje dus, maar extra kosten.

Rendement spaargeld

Veel Nederlanders zien hun spaargeld slinken. De belasting op spaargeld is vaak hoger dan de spaarrente. In 2019 rekent de Belastingdienst met een lager effectief belastingpercentage op een vermogen tot € 105.000,-. Dat scheelt een paar tientjes per jaar. Meer geld op de bank? Dan gelden hogere tarieven. En gaat u er niks op vooruit.