afbeelding garantieverzekering

Uw Garantie­verzekering bij Centraal Beheer

We leggen u graag uit hoe het werkt

We kennen 2 soorten garantieverzekeringen: kapitaalverzekeringen en lijfrenteverzekeringen. Sinds 2013 verkopen wij geen garantieverzekeringen meer. Voor bestaande klanten loopt de verzekering gewoon door. Op deze plek kunt u informatie over uw Garantieverzekering vinden.

Lijfrenteverzekering

Met een lijfrenteverzekering bouwt u een bedrag op voor een aanvulling op uw AOW of pensioen. Het opgebouwde bedrag komt vrij op de einddatum. Dan zijn er twee mogelijkheden:

Wat het best bij u past, is afhankelijk van uw wensen en situatie, het soort lijfrenteproduct dat u heeft en de belastingregels. U ontvangt 3 maanden voor de einddatum van uw verzekering een informatiepakket. Hierin staat wat úw persoonlijke keuzemogelijkheden zijn.

Kapitaalverzekering

Met de kapitaalverzekering bouwt u een bedrag op. Dit bedrag gebruikt u bijvoorbeeld voor de aflossing van een (deel van de) hypotheek of de studie van uw kind. De verzekering keert een vast bedrag uit op de einddatum. Heeft u een verzekering met dekking voor overlijdensrisico? Dan keert de verzekering ook uit als u overlijdt.

Duurzaam beheer

Heeft u een winstdelende kapitaalverzekering? Dan moeten wij u informeren over de duurzaamheid van uw opgebouwde kapitaal dat wij voor u beheren. De Europese Unie stelde hiervoor regels op.

Europese regels voor duurzame beleggingen

De Europese Unie stelde regels op over hoe wij u moeten informeren over de duurzaamheid van onze beleggingen. De regels staan in 2 verordeningen:

  • Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)
  • Taxonomy Regulation (TR)

Wij houden in onze beleggingen rekening met de toekomst van het milieu, sociale rechtvaardigheid en goed bestuur. Dit wordt ook wel Environmental, Social en Governance, of ESG-integratie genoemd. In de SFDR staan 3 categorieën van duurzaamheid. Het hangt af van de categorie of beleggingen meer of minder ESG-kenmerken hebben. De 3 categorieën zijn:

  1. Grijs beleggingsproduct (artikel 6 SFDR). Een grijs beleggingsproduct heeft geen duurzame beleggingsdoelstellingen. We sluiten wel beleggingen uit. We beleggen niet in bepaalde landen en bedrijven. Daarover leest u meer in het MVB-beleid. 
  2. Lichtgroen beleggingsproduct (artikel 8 SFDR). Een lichtgroen beleggingsproduct bevordert ecologische en sociale kenmerken en goed bestuur. Maar heeft duurzaamheid niet als doel.
  3. Donkergroen beleggingsproduct (artikel 9 SFDR). Een donkergroen beleggingsproduct heeft een duurzame belegging als doel. 

Informatie over de duurzaamheid van uw belegging

Heeft u een winstdelende kapitaalverzekering? Dan is uw belegging lichtgroen. Ofwel een artikel 8 beleggingsproduct.
U leest hier of uw opgebouwde kapitaal ecologische en/of sociale kenmerken heeft. En of uw opgebouwde kapitaal een duurzame beleggingsdoelstelling heeft.

Lees in onze verklaring hoe wij rekening houden met ongunstige gevolgen op duurzaamheid 

Wilt u weten hoe wij omgaan met de identificatie, prioritering en verwerking van de belangrijkste ongunstige gevolgen van onze beleggingsbeslissingen? Lees dan de ‘Verklaring inzake de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren

Is uw verzekering gekoppeld aan uw hypotheek (verpand)?

U heeft bij wijzigingen op een verpande verzekering ook altijd de toestemming nodig van uw hypotheekverstrekker. Uw hypotheekverstrekker krijgt op de einddatum het opgebouwde bedrag voor de (gedeeltelijke) aflossing van uw hypotheek.