A. Samenvatting
We vinden maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) belangrijk. We geven hier in onze beleggingsportefeuilles invulling aan. We proberen de belangrijkste ongunstige effecten van onze beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren te beperken. Ongunstige effecten kunnen op verschillende gebieden voorkomen. Denk hierbij aan ongunstige effecten op milieu-, sociale en werknemersaangelegenheden, mensenrechten, corruptie en omkoping.
B. Beschrijving van de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren
We beschrijven hoe wij ongunstige effecten meenemen in onze beleggingsbeslissingen. En we geven aan wat wij doen om het effect te beperken. Deze acties bestaan uit de volgende ESG-beleidsinstrumenten: uitsluiten, ESG-integratie, normatieve en thematische engagement en stemmen.
C. Beschrijving van het beleid voor de vaststelling en prioritering van de ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren
Wij hebben beleid om de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren vast te stellen, te analyseren en te prioriteren. Het doel hiervan is om de belangrijkste ongunstige effecten te voorkomen en te verminderen. Maar ook om verantwoording af te leggen over hoe wij omgaan met de effecten die we tegenkomen. Achmea IM onderzoekt namens AP&L periodiek de AP&L- beleggingsportefeuilles. Zij controleren of de ondernemingen, waarin wij beleggen, zich houden aan internationale normen. Dit betekent dat zij kijken of deze ondernemingen geen mensenrechten, arbeidsnormen, milieunormen en anti-corruptieregels schenden.
D. Engagementbeleid (rol van betrokken belegger)
In het Achmea MVB-beleid staat hoe Achmea en dus ook AP&L vormgeeft aan de rol van “betrokken belegger”. Namens AP&L gaat Achmea IM in gesprek met ondernemingen waarin wij beleggen. Wij maken daarnaast gebruik van onze aandeelhoudersrechten om langetermijnwaardecreatie te bevorderen bij de ondernemingen waarin wij beleggen. Wij besteden daarbij aandacht aan de strategie, duurzaamheid en corporate governance van ondernemingen.
E. Verwijzingen naar internationale normen
Wij zijn het eens met verschillende internationale initiatieven zoals de Principles for Responsible Investment. Wij gebruiken ook de internationale kaders van het UN Global Compact, de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights.
De internationale uitgangspunten van het UN Global Compact vormen 1 van de normenkaders voor Achmea Pensioen & Levensverzekeringen.
Wilt u meer lezen over de ongunstige effecten op onze beleggingen? Klik
hier voor de ‘Verklaring inzake de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren’.