De gemeente bepaalt de WOZ-waarde
Elk jaar bepaalt de gemeente de waarde van alle woningen. In de Wet Waardering onroerende zaken staat hoe de gemeente dit moet doen. Gemeentes kijken naar kenmerken van de woning, zoals de ligging, oppervlakte en inhoud van de woning. Maar de gemeente kijkt ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Daaruit volgt de WOZ-waarde. De eigenaar van de woning krijgt elk jaar de WOZ-waarde toegestuurd.
De WOZ-waarde van een woning kunt u altijd opvragen
Wilt u de WOZ-waarde van een woning weten, dan kunt u dat gratis opzoeken via het
WOZ-waardeloket.
WOZ-waarde en hypotheek
Sommige hypotheekverstrekkers kunnen de WOZ-waarde gebruiken. Maar vaker gaat de hypotheekverstrekker uit van de waarde die in een taxatierapport genoemd staat.
Een taxatie
Een taxatierapport wordt gemaakt door een taxateur. De taxateur kijkt naar de ligging, oppervlakte en inhoud van de woning, maar hij let ook op de staat van de woning, de afwerking, de installaties en hij kijkt of er sprake is van bepaalde rechten die gelden voor het huis en/of de grond.
Gevalideerde taxatie voor hypotheek
Voor het regelen van uw hypotheek heeft u een ‘gevalideerd taxatierapport’ of algemeen erkende taxatie nodig. Deze moet voldoen aan de eisen van het NWWI: het Nederlands Woning Waarde Instituut. Dit instituut controleert taxateurs en het taxatierapport. En zorgt dat deze goed en deskundig zijn. Een gevalideerd taxatierapport is wat duurder dan een rapport zonder validatie. De kosten voor een taxatie en taxatierapport verschillen per aanbieder.
Een taxatierapport mag bij het aanvragen van de hypotheek niet te oud zijn, vaak maximaal 6 maanden.