De waarde van een woning

Kijk naar de WOZ-waarde en taxatiewaarde

Als u op zoek bent naar een woning kijkt u waarschijnlijk vooral naar de vraagprijs van de woning. Maar wat is een woning eigenlijk waard?
Checklist verhuizen

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde

Elk jaar bepaalt de gemeente de waarde van alle woningen. In de Wet Waardering onroerende zaken staat hoe de gemeente dit moet doen. Gemeentes kijken naar kenmerken van de woning, zoals de ligging, oppervlakte en inhoud van de woning. Maar de gemeente kijkt ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Daaruit volgt de WOZ-waarde. De eigenaar van de woning krijgt elk jaar de WOZ-waarde toegestuurd.

De WOZ-waarde van een woning kunt u altijd opvragen

Wilt u de WOZ-waarde van een woning weten, dan kunt u dat gratis opzoeken via het WOZ-waardeloket.

WOZ-waarde en hypotheek

Sommige hypotheekverstrekkers kunnen de WOZ-waarde gebruiken. Maar vaker gaat de hypotheekverstrekker uit van de waarde die in een taxatierapport genoemd staat.

Een taxatie

Een taxatierapport wordt gemaakt door een taxateur. De taxateur kijkt naar de ligging, oppervlakte en inhoud van de woning, maar hij let ook op de staat van de woning, de afwerking, de installaties en hij kijkt of er sprake is van bepaalde rechten die gelden voor het huis en/of de grond.

Gevalideerde taxatie voor hypotheek

Voor het regelen van uw hypotheek heeft u een ‘gevalideerd taxatierapport’ of algemeen erkende taxatie nodig. Deze moet voldoen aan de eisen van het NWWI: het Nederlands Woning Waarde Instituut. Dit instituut controleert taxateurs en het taxatierapport. En zorgt dat deze goed en deskundig zijn. Een gevalideerd taxatierapport is wat duurder dan een rapport zonder validatie. De kosten voor een taxatie en taxatierapport verschillen per aanbieder. 

Een taxatierapport mag bij het aanvragen van de hypotheek niet te oud zijn, vaak maximaal 6 maanden.

Wat heeft u voor de woning over?

Als u weet wat de WOZ-waarde is, de taxatiewaarde en de vraagprijs, dan staat de belangrijkste vraag nog open: wat heeft u over voor de woning? Wilt u een hypotheek afsluiten voor de woning, zorg dan dat de prijs die u gaat betalen niet te veel afwijkt van de WOZ-waarde en de taxatiewaarde. Dan krijgt u de financiering makkelijker voor elkaar.