Baas in eigen beurs

Wie € 30.000,- spaargeld heeft, kan daarmee over 10 jaar misschien hetzelfde kopen als nu met € 25.000,-. Van grotere bedragen daalt de koopkracht nog sneller door de belasting. Hoe voorkomt u dat uw spaargeld verdampt?

Geldzaken 6 mei 2021 3 minuten

Inflatie en belasting

De inflatie is de laatste jaren zo rond de 2%. De rendementsheffing van de Belastingdienst is wel iets gunstiger geworden. Maar toch gaat er van vermogen boven € 30.846,- (in 2021 gaat deze grens omhoog naar € 50.000,-) nog steeds elk jaar minstens 0,5% naar de Belastingdienst.

Beleggen als alternatief

Zo’n 16% van de Nederlanders belegt (AFM Consumentenmonitor) en 14% overweegt om het te gaan doen. Begrijpelijk: het verleden laat zien dat beleggen op lange termijn meer oplevert dan sparen.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Risico en rendement afwegen

Nederlanders blijven óók sparen. De meeste Nederlandse huishoudens hebben een spaarsaldo van ongeveer €13.000,-, blijkt uit cijfers van het CBS. Een spaarrekening is de minst risicovolle vorm van beleggen. Rendement levert het helaas nauwelijks op. Met aandelen loopt u meer risico, maar u kunt ook meer rendement halen. Obligaties zitten qua rendement en risico tussen spaargeld en aandelen. Vergelijk maar eens de rendementen van de obligatie-, mix- en aandelenfondsen van Centraal Beheer.

Maak een plan

De toekomst kan niemand voorspellen. Maar vooruitdenken is altijd slim. Wilt u uw kinderen al tijdens hun studie financieel steunen? Of laat u ze maximaal lenen en helpt u ze daarna met het kopen van een huis? Wilt u zelf nog verhuizen? Is uw pensioen goed geregeld? Zet de belangrijke momenten in uw leven op een rij. Dan houdt u de regie. Geld dat u langere tijd niet nodig heeft kunt u op een deposito of op een beleggingsrekening zetten. Als u bij Centraal Beheer een beleggingsrekening opent, bepaalt u zelf uw risico. Lees ook onze 8 Gouden regels voor succesvol beleggen.